Van Büyükşehir Belediyesi stratejik planlama doğrultusunda ilçelerde sürdürdüğü toplantılara devam ediyor. Şu ana kadar Saray, Özalp ve Gevaş’ta muhtarlarla bir araya gelen Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya son olarak Muradiye’de mahalle muhtarları ile bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Muradiye Lisesi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Çoban ve Kaya’nın yanı sıra, Muradiye Belediye Eş Başkanları Safure Güneş ve M. Ali Tunç, BDP Muradiye İlçe Örgütü, VASKİ ve Fen İşleri Daire Başkanlığı yetkilileri katıldı. Toplantıya katılan ve kendi mahalleri için söz alan muhtarlar, ilçe de ve mahallerde yaşanan, yol, su ve altyapı sorunlarına değinerek, sorunların çözülmesini isteyerek, Büyükşehir Belediyesi'nin kendilerine destek vermesini istedi.

TUNÇ: BEKLENTİLERİ YERİNE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Toplantı da ilk olarak konuşan Muradiye Belediye Eş Başkanı M. Ali Tunç, belediyecilik anlamında yeni bir yasa oluştuğunu ve Van’ın büyükşehir olmasından sonra bugüne kadar İl Özel İdaresi tarafından yapılan hizmetlerin bundan sonra büyükşehir aracılığı ile yapılacağını söyledi. Halkın kendilerinden beklentileri olduğunu ve kendilerinin de bu beklentileri yerine getirmek için çalıştıklarını ifade eden Tunç, “Geçmişten bu güne dek çözülemeyen derin sorunları kısa bir sürede yapmak zordur. Ama zordur diye bunları ötelemek gibi bir anlayışımız yok. Yapılması gereken şeyler mutlaka yapılacaktır. Geçmiş dönemlerde özel idare köylere hizmet götürüyordu. Bu hizmetler belirli bir sistem üzerinden yürütülüyordu. Bunlar artık belediyelere bağlandı. Halkımızın talepleri var ama bunun içinde büyük bir bütçe ve geniş bir zamana ihtiyacımız var. Bunların hepsini bir anda yapmak zordur. Belediyemiz açısından bir şeyler söylemek istersek başta esnaflarımız geçmişten bir takım mağduriyetler yaşamıştır biz geldikten sonra 1 trilyona yakın esnafa borç ödedik. Bu anlamda esnaf rahatlatılmıştır. Tabi ki bu süreci borç ödeyerek değil yapmamız gereken projelerimiz, hedeflerimiz var. Bu hedeflerimizi gerçekleştirmemiz için de zamana ihtiyacımız var. Bazı konularda Büyükşehir’e bağlıyız. Büyükşehir belediyemizle beraber sorunlarımızı çözmeye çalışacağız” dedi.

ÇOBAN: KOORDİNELİ ÇALIŞACAĞIZ

Ardından konuşan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban, stratejik planlama doğrultusunda ilçelerde yaptıkları toplantılara devam ettiklerini ve bu toplantılarla sorunların çözümü için planlama çıkardıklarını belirterek, “Bu toplantıların ilkini Özalp, Gevaş ve Saray’da gerçekleştirdik. Muhtarlar halkın direk sözcüleridir. Onlar en yerel birimlerdir ve bizim mesai arkadaşlarımızdır. Muhtarlarımızın belli eksiklikleri bizim eksiklerimiz, bizim eksiklerimiz de muhtarlarımızın eksikleridir. Muhtarlarımızla çalışma mesailerimiz ortak olacak, taleplerimiz, hizmetlerimiz koordineli bir şekilde gelişecek, hizmetlerimizde koordineli bir şekilde olacak. Sorunların tespitine dair sorunları yetkili ağızlardan dinleyeceğiz ve bunun üzerinden de bir çalışma planı uygulayacağız” dedi.

“95 YILLIK BİRİKMİŞ SORUNLARLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Bölgenin 95 yıllık birikmiş bir yerel yönetim sorunu ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Çoban, belediyeciliğin hiçbir şekilde bugüne kadar uygulanmadığı bir coğrafyada olduklarını ve bölge halkının son birkaç yıldır yerel yönetim ile tanıştığını dile getirdi. Çoban, “95 yılın birikmiş sorunlarıyla karşı karşıyayız hep beraber. Belediyeciliğin uygulanmadığı bir coğrafyadayız. Yakın bir tarihte belediyecilik uygulamalarıyla yeni yeni temas ettik. Yolun çamur olmasından, suyun akmayışından vatandaş artık şikayetçidir. Vatandaşlar artık bunun hakkı olduğunu ve talep edebileceğini ve bizlerinde görevli olduğunu ve bunu yerine getirmemiz gerektiğini biliyor. Bu bir bilinçlenme dönemi, pozitif ve olumlu bir şeydir. Biz de bu görevlere muhtarlarımızla birlikte talip olduk. Vatandaşın isteklerini karşılama sözü verdik. Bütün köylerin sorunlarını bir anda gerçekleştiremeyeceğiz. Ama yıllara doğru bir planlama kapsamında imece usulü dayanışma içerisine girersek büyük oranda ihtiyaçları karşılama olanak ve imkânlarına sahip olabiliriz. Biz devletin imkânlarına sahip değiliz. İl özel idaresinin kullandığı imkânları kullanmıyoruz. Aynı hizmet alanını devir aldık ama aynı hizmet alanındaki imkânları devir almadık. Hurdaya çıkmış araçların dışında aynı hizmet ve olanakları devir almadık. Ama biz buna dayalı bir hizmet talep etmemiştik. Merkezi bütçe bize destek verir ya da vermez. Vatandaşın hakkıdır, vermek zorundadır. Ama biz vatandaşa hizmet etme sözü verdik. Bunu bir program kapsamında ele alıyoruz. İlçeler de en yakıcı sorunlarımızdan biri su sorunudur. Yıllardır süren bu sorunu birkaç ayda çözmek gerçekçi mi yoksa bir ütopyamıdır? Gerçekçi olana işaret etmek zorundayız. Su problemi yakıcı bir problemdir ve talep de çok insanidir. Ama bu ihtiyacı nasıl yerine getirebiliriz formülünü de doğru oluşturup doğru sözleşmeyi oturtmak durumundayız. Yani birbirimize doğru sözler vermek durumundayız” diye belirtti.

KAYA: BİRBİRİMİZİ ANLAYAMIYORUZ

Toplantı da son olarak konuşan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, ilçelerde olan sorunların Van’ın tamamında mevcut olan sorunlar olduğunu belirterek, gittikleri ilçelerin tamamında sorunların aynı olduğunu söyledi. Çözüm konusunda birbirlerini anlamakta güçlük çektiklerini ifade eden Kaya, “Biz çözüm için birbirimizi anlayamıyoruz. Birbirimizi anladığımız zaman aslında sorunlarımız çok büyük değil. Belki 5 yılda sorunlarımızı yüzde yüz halledemeyeceğiz. Ama karşılıklı yardımlaşma ve dayanışma ile bu sorunların tamamının üzerinden gelebiliriz. Bizim her yere gitme gibi bir imkanımız yok. Bunun için birbirimize yardımcı olacağız. Her yeri gezmeye kalkarsak hiçbir iş yapamayız. Muhtarlarda bizim gibi seçimle iş başına getirilmiş ve yetki verilmişlerdir. Bizim adımıza 5 yıl bu çalışmayı yapacaksınız diyen halk muhtarlara da böyle bir yetki verdi. Burada bulunan muhtarlar o halkın temsilcileridir” dedi.

“BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ”

Kendileri için esas ve önemli olan tek şeyin halka hizmet olduğunu dile getiren Kaya, “Bizim için esas olan halka hizmettir. Biz seçim döneminde hem seçim çalışmaları yürütüyorduk hem de önümüzdeki yıl için çalışma programımızı çıkarıyorduk ki sorunlarımızın ne olduğunu bilelim. Çünkü eskiden 29 mahalleden sorumluyken şimdi bütün Van’dan sorumluyuz. Biz halk olarak sorunlar baş göstermeden önlem almıyoruz. Ne zaman suyumuz kesilse o zaman suyumuz yok diyoruz. Halbuki biraz düşünsek şimdi suyumuz var ama 5 ay sonra suyumuz ne durumda olacak bilmiyoruz. Yeni bir sistem oluştu. Biz çalışma alanlarımız netleştirmeye çalışıyoruz. Biz 5 yıllık yol haritamızı çıkarmaya çalışıyoruz. Çünkü belirli bir bütçemiz ve sorunlarımız var bunları karşılaştıracağız. 5 yılda imkânlarımız ne kadarına yetiyor. Bizler bireysel düşünmekten çok toplumsal olarak düşünmemiz gerekiyor. Birbirimizi karşılıklı eleştireceğiz, ama bunu yaparken de birbirimize doğru olanı da göstermeliyiz. Sadece bizim fikrimiz yetmez bütün toplumun fikri bize lazımdır. Eksiklerimiz muhakkak vardır. Dört ayımız doldu. Sorunlarımızın çok olduğunu biliyoruz. Kürdistan dışında bir ile gittiğiniz de onların 50 yıl önce bitirmiş olduğu sorunlardan biz daha yeni bahsediyoruz. Avrupa’ya gittiğinde bu sorunlar yüzde yüz 50 yıl önce bitmiştir. Biz yeni yol ve sudan bahsediyoruz. Biz bunların farkındayız bu sorunlar hepimizin sorunlarıdır. Bunun için bizim birbirimize destek vermemiz lazım. Beraber başaracağız. Biz her zaman iyi bir şey varsa halkımızındır, kötü bir şey varsa bizimdir diyoruz” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim