Van Gölü sahillerinin bilinçsiz bir şekilde kirletilmesine muhtarlardan tepki yağdı.

 

Türkiye’nin en büyük gölü olan ve kentin turizminde önemli paya sahip olan Van Gölü’nün bilinçsiz bir şekilde kirletilmesine tepkiler sürüyor. İpekyolu ilçesine bağlı mahalle muhtarları ellerinde Türkçe ve Kürtçe yazılan 'Van Gölü kirlenmesin, mavi kalsın' pankartlarıyla gölün bilinçsiz bir şekilde kirletilmesine tepki gösterdiler. Kentin turizminde önemli bir paya sahip olan Van Gölü ve sahilinin çöplerden geçilmediğini belirten muhtarlar, yabancı turistler başta olmak üzere vatandaşların göle girecek bir yer bulamadıklarını söylediler.

 

KÜLAY: GÖL HER GEÇEN GÜN YOK OLUYOR

Van Gölü sahilinde düzenlenen basın açıklamasında muhtarlar adına konuşan İpekyolu Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Turgut Külay, Van Gölü’nün Türkiye’nin en büyük değerlerinden biri olduğunu vurguladı. Hayati önem taşıyan Van Gölü’nün kıyı işgali ve kirletilmesi sonucu yaşam kalitesini tümden etkileyecek sorunlara yol açtığını ifade eden Külay, “Van Gölü kıyı işgali ve kirletilmesine sebebiyet veren resmi kurumların kampları ve özel şahıslar tarafından göl etrafında tesisler kurulmuş. Bu tesisler atıklarını göle akıtmakta, bu da göle giren halkın sağlığını tehdit etmekte ve aynı zamanda her geçen gün gölün yok olmasına neden olmaktadır” dedi.

 

“İNSANLAR ÜCRETSİZ GÖLE GİREMİYORLAR”

Van Gölü’nü koruması gereken kurumların, işgal ve kirletmelerinin kabul edilir bir durum olmadığının altını çizen Külay, “Van Gölü sahillerinde, göle girilebilecek yerler özel şahıslar tarafından ücretli yapılmış ve özellikle imkanı olmayan dar gelirli ailelerin göle girme şanslarını yitirtmiştir. Gölün işgali ve kirletilmesini engellemek ve gelecek nesillere yaşanabilir bir göl bırakmak için tüm kurumların çalışma yürütmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı. Van Gölü işgali ve kirletilmesine karşı yetkililerin ve kentteki STK’ların bir araya gelmesi gerektiğini dile getiren Külay, “Van Gölü’nün korunması amaçlı yasal işlem başlatılması ve kıyı şeridi halkın hizmetine açık hale getirilmelidir. Her yıl çok sayıda kuş türünü ağırlayan ve bölgenin balık ihtiyacını karşılayan gölümüze sahip çıkalım. Bizlere emanet olan bu doğa güzelliğini gelecek nesillere bırakalım” şeklinde konuştu.

 

YETKİN: YOK EDENLERİ LANETLİYORUM

Eskiden Van Gölü sahillerinde kalabalıktan dolayı yüzecek yer bulamazken şimdi ise çöplerden dolayı yer bulamadıklarını belirten vatandaşlar ise, imkanı olanların uzak yerlere gidip yüzebildiklerini, imkanı olmayanların ise yıllardır Van Gölü’ne girmekten mahrum kaldığını söylediler. Ayaklarında romatizma olduğunu ve doktorların tavsiyesi üzerine Van Gölü sahiline gelen Fikret Yetkin isimli vatandaş ise, saatlerce kuma girmek için bir yer aradığını, ancak çöplerden dolayı bulamadığını belirterek, “Van’ın güzelliğini yok edenleri lanetliyorum. Dizlerimde romatizma var ve doktorların tavsiyesi üzerine buralara geldim. Ancak göle ve kuma girmeden gideceğim. Bütün Van Gölü kıyıları parsellenmiş, vatandaşlar giremiyor. Arabası olan uzak yerlere gidiyor, olmayan aileler ise göle girecek bir yer bulamıyor. Yetkililer, bu gölü sahipsiz koymasınlar ve bu göle artık bir el atsınlar. Bizler bu göle ancak seyirci kalıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Şevin Öndil isimli çocuk da, yüzmek için geldikleri sahilde çöplerden dolayı yüzemediklerini belirterek, “Yetkililerden buraları temizletmelerini ve çöplerin buradan alınmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Van Gölü sahilinde çöp toplayan muhtarlar, gölü sadece seyretmekle yetindiler. 

Editör: TE Bilisim