Ramazanın asırlık geleneği mukabele için Van'da binlerce kişi camilere akın ediyor.

 

Kent genelindeki camilerde bir araya gelen vatandaşlar, ramazan ayında huzurlu bir şekilde ibadetlerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor. İl Müftüsü Nimetullah Arvas, yaptığı açıklamada, ramazan ayının aynı zamanda Kur'an ayı olduğunu belirtti. Kentteki bütün cami ve Kur'an kurslarında mukabele ve yaz Kur'an kurslarının devam ettiğini söyleyen Arvas, günde iki, bazen de üç defa mukabele okunduğunu ifade etti.

 

Arvas, şu bilgileri verdi: "İl genelinde toplam bin 741 cami ve Kur'an kursunda mukabele okunuyor. Bu yıl ortalama olarak 33 bin 679'u kadın, 56 bin 943'ü de erkek toplam 90 bin 622 kişi tarafından her gün mukabele okunuyor. Yine il genelinde ramazanın ilk haftası yaptığımız tespitte teravihe devam eden kadın sayısı 56 bin 833, erkek sayısı 176 bin 131 ve çocuk sayısı da 31 bin 230 olmak üzere toplam 264 bin 194 kişi oldu. Bu yıl başta çocuklar olmak üzere teravih namazlarına yoğun bir ilgi oluyor."

 

"YAZ KUR'AN KURSLARINA 60 BİN BAŞVURU OLDU"

Ramazan ayı süresince birçok faaliyet gerçekleştirdiklerini anlatan Arvas, şunları kaydetti: "Yaşlılar, engelliler, yetimler, mülteciler, ihtiyaç sahibi aileler, emekli personel, şehit ve gazi ailelerine yönelik sosyal alanda çalışmalarımız devam ediyor. 10 camimizde hatimli ve teravih namazı kılınıyor. Bazı camilerimizde namazdan sonra ney dinletisi, çay ikramı, hat sanatı gibi çeşitli etkinliklerimiz oluyor. Her yerde Kur'an kurslarının açılması ve Kur'an okuyan bayanların sayısının artması ile camilerdeki yoğunluğumuz da arttı. Yaz Kur'an kurslarına tahmini olarak 60 bin civarında öğrenci başvurusu oldu ve bu sayı giderek artacak. Bizim için en sevindirici hususlardan biri de başta hanım kardeşlerimiz olmak üzere vatandaşlarımızın Kur'an öğrenmeye gösterdikleri ilgi. Mukabelelere iştirak etmede ciddi bir gayret gösteriyorlar."

 

Kınalı Cami İmam Hatibi Ali Rıza Yıldırım da Kur'an kurslarına yoğun bir talep olduğunu ve kimseyi geri çevirmediklerini dile getirdi. Şu ana kadar 60'a yakın öğrencisinin bulunduğunu kaydeden Yıldırım, "Hedefimiz tüm çocuklarımıza Kur'an-ı Kerim'i öğretip, bunun dışında ahlak, siyer, itikat, ibadet dersleri vermek. İlmihal bilgileri olsun diye caminin adabı, edebi, giriş şekli, nasıl olması gerektiği ve Resulullah efendimizin ahlakını elimizden geldiğince öğretmeye çalışıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığımız 'Gel bu yaz Kur'an-ı gönlüne yaz' şiarıyla yolla çıkmıştır. Biz de bu kapsamda çocuklarımızı kimseye zarar vermeyen, gönül kırmayan bir ahlakla donatmaya çalışıp, namazı öğretmeye ve insanları sevmeye ve sevdirmeye çalışacağız." diye konuştu.

 

ANKARA VE İZMİR'DEN VAN'A GÖNÜL KÖPRÜSÜ

Ankara'dan Van'a gönül köprüsü kurmak için gelen Ankara Müftülüğü Merkez Uzman Vaizi Sabiha Özçetin, ramazan ayının birlik, beraberlik, dayanışma, kardeşlik ve gönül köprülerini daha da kuvvetlendirdiğini vurguladı.

 

"Bunu sadece kendi şehrimizde değil, bu halkayı genişletmek istedik. Diyanet İşleri Başkanlığımız bizi görevlendirdi, biz de severek, koşarak geldik." diyen Özçetin, şunları söyledi: "Daha önce de Diyarbakır ve Gaziantep'e gitmiştim. Bu bölgedeki kardeşlerimizin ne kadar sıcak yürekleri, sevgi dolu olduğunu gördüm. Kardeşlerimizin Kur'an'a ve ramazana rağbeti beni şahsen çok mutlu etti. Bizi de çok güzel karşıladılar. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz. İyi ki gelmişim."

 

İzmir Hafızlık Kur'an Kursu'nda görev yapan Elif Kayıtsız da ilk defa Van'a geldiğini ve çok mutlu olduğunu anlattı.

Editör: TE Bilisim