Üçer verdiği soru önergesinde Tuşba İlçesine bağlı 270 haneli Ermişler Köyünün sorunlarını sordu. Üçer Başbakan Erdoğan’ın cevaplaması için verdiği soru önergesinde Ermişler köyünün önemli bir kısmının heyelan bölgesinde olduğunu bu nedenle sürekli toprak kayması yaşandığını belirtti.

“KÖYLÜLER KONTEYNIRLARA MAHKUM EDİLMİŞTİR”

HDP Van Milletvekili Özdal Üçer’den TBMM’ye soru önergesi. Üçer Başbakan Erdoğan’ın cevaplaması için verdiği soru önergesinde Tuşba ilçesine bağlı Ermişler köyünün sorunlarını sordu. Üçer verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Van İli Tuşba İlçesine bağlı Ermişler Köyü (Dérebelek), 270 hane ile yaklaşık 3 bin nüfusa sahiptir. Köyde bulunan bu hanelerin önemli bir kısmı heyelan bölgesinde bulunmaktadır. Sürekli toprak kaymasının yaşandığını söyleyen köylüler, her yıl ev yaptıklarını ama yapılan evlerin toprak kaymasından dolayı zamanla çatlayarak harabeye döndüğünü ifade etmektedir. Van depremi öncesinde kendilerine yeni ev yapan köylüler, toprak kayması ile çatlayan evlerinin depremle birlikte tamamen yıkıldığını; sonrasında ise deprem ve toprak kayması korkusuyla ev yapmaktan vazgeçtiklerini ve yaşamlarını konteynerlerde sürdürdüklerini ifade etmektedir. Her hanede yaklaşık 10 ile 15 kişinin yaşadığı köyde hane başına sadece tek gözlü 1 konteyner verilmiştir. Köylüler değim yerindeyse bu konteynırlara mahkum edilmiş durumdadır.”

“10 YILLIK SORUN DEVAM EDİYOR”

10 yıldır aynı sorunun yaşandığını ifade eden Üçer, “Yetkililer köyün heyelan bölgesi olduğunu tespit etmiş ve ev yapmak için yeni arsa yerleri belirteceklerini söylemiştir. Ancak bu 10 yıllık süreçte hala hiçbir mesafe kaydedilmemiştir. Söz konusu yetkililer daha sonra ise köy sakinlerinden, evleri heyelan bölgesinde olanlara ev için yer vermesini istemiştir. Böyle bir istek, sorunu çözmesi gereken kamu idaresinin durum karşısındaki acizliğini göstermektedir. Yine köy sakinleri AFAD’a birçok defa başvurdukları halde her defasında kovulmaktan beter edilmiştir.” Dedi.

Üçer verdiği soru önergesinde Başbakan Erdoğan’ın cevaplamasını istediği soruları ise şöyle sıraladı:
1-Yetkililer tarafından bu duruma neden derhal müdahale edilmemekte ve insan konteynerlerde yaşamaya mecbur bırakılmaktadır?
2-Heyelan bölgesi için hangi kurum incelemelerde bulunmuştur? Bu incelemelerin sonuçları nelerdir?
3-Kaç hanenin heyelan bölgesinde olduğu tespit edilmiştir? Konteynır uygulamasının geçici bir çözüm olduğu dikkate alındığında; bu haneler için nasıl bir eylem planı devreye sokulmuştur?
4-Her bir hanede yaşayan nüfusun 10 ile 15 arasında olduğu gerçeği karşısında; hane başına tek gözlü 1’er konteyner verilmesi ve bu yolla insanların, insan onurunu rencide edici yaşam şartlarına mahkum edilmeleri hususunda ne düşünmektesiniz? Devlet aklı, Ermişler Köyü (Dérebelek) sakinlerine ancak böyle bir yaşam standardını mı reva görmektedir?
5-Devletin dayattığı bu çözümsüzlük anlayışı nedeniyle, gidecek başka yerleri olmayan köylülerin mecburen heyelan bölgesine ev yapmaları sonucu yaşanacak olumsuzluklardan kim sorumlu olacaktır? Yoksa arzu edilen amaç bu mudur?
6-Yetkilileri diğer köy halkından yer verilmesini talep etmesini yasal açıdan nasıl değerlendirmektesiniz? Hukuka aykırı böyle bir talep, aynı şekilde devletin bu doğal afet karşısında aciz duruma düştüğünün kanıtı değil midir? 

Editör: TE Bilisim