ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ- Türkiye-İran ilişkilerinin her geçen gün bir adım öteye taşındığı süreçte Van önemli bir toplantıya daha ev sahipliği yaptı. Türkiye-İran ilişkilerinin aşama katettiği süreçte, Van ekonomik ilişkilerin en önemli merkezlerinden biri olurken bu potansiyele bu kez de Müstakil İş Adamları Derneği (MÜSİAD) dikkat çekti. Genel Başkan Abdurrahman Kaan’ın da katılımıyla Van’da düzenlenen Türkiye-İran Bölgesel İş Geliştirme Toplantısı önemli konular konuşuldu. Özellikle İran’a uygulanan ambargo sürecinde Türkiye-İran ilişkilerinin ciddi kazanca dönüştürülebileceği konuşulurken, özellikle son dönemlerde çok konuşulan Ortak Organize Sanayi Bölgesi üzerinden öneriler yapıldı. İranlı yatırımcılara “Gelin Van’da üretim yapın” çağrısının önemli isimler tarafından dillendirildiği toplantıda Van’ın bu noktada İran’ın dünyaya açılan kapısı olabileceği belirtildi. Van-İran ekonomik ilişkilerinin enine boyuna konuşulduğu toplantıda, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, “Van özelinde ve Türkiye'nin doğu kısmındaki genç nüfus fırsatını kaçırmayalım. Buralara yapılacak yatırımla, buradaki gençlik Türkiye'nin 20-25 yıllık kalkınmasında önemli bir fırsat.” Dedi.

Türkiye-İran Bölgesel İş Geliştirme Toplantısı Van’da düzenlendi. Toplantıya İran ve Türkiye’den önemli iş insanlarının yanı sıra MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan da katılarak önemli mesajlar verdi. MÜSİAD’ın olağan kongresinin de gerçekleştiği ve mevcut başkan Muzaffer Bakan’ın yeniden Van Şube Başkanı seçildiği toplantıda iki ülkeden katılımcıların katıldığı toplantılarda özellikle ‘üretim’ konusunda önemli değerlendirmeler yapıldı.

KAAN: BU TÜR TOPLANTILARI ÖNEMSİYORUZ

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, toplantıda yaptığı konuşmada, “Türkiye'de yerli tohum üretimi pilot uygulaması Samsun Vezirköprü'de başlayacak. Bunu Türk keneviri olarak tescillendirip tüm Türkiye'ye yaygınlaştıracağız." dedi. Kaan, 2018'in dünya ekonomi politiği tarihinde bazı değişimlerin yaşandığını söyledi. ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve başlamasından sonra dünyadaki ekonomik düzenin değiştiğini aktaran Kaan, şu anda dünyada yeni ekonomik düzene hazır hiçbir ülkenin bulunmadığını, bu bakımdan bu tür toplantıları önemsediklerini vurguladı.

"BÖLGE GENÇLİĞİ KALKINMA İÇİN FIRSAT"

Türkiye'nin daha önce hiç duymadığı "Ticaret Savaşları" kavramını öğrendiğini, bunun etkeninin de dünyadaki değişim olduğunu ifade eden Kaan, şöyle konuştu: "Van özelinde ve Türkiye'nin doğu kısmındaki genç nüfus fırsatını kaçırmayalım. Buralara yapılacak yatırımla, buradaki gençlik Türkiye'nin 20-25 yıllık kalkınmasında önemli bir fırsat. İranlı iş adamlarımıza sesleniyorum; dünyaya açılabilmeniz için bölgelere verilen destekleri göz önüne aldığınızda buraların çok önemli fırsat içerdiğini görmeniz lazım. 2018'de biz de Türkiye'de sıkıntılar yaşadık. Faiz, enflasyon ve döviz kuru üzerinden üç türlü saldırı oldu. Hükümetimiz ve iş dünyası sayesinde bu süreci atlattık. Bir miktar daha zorluk geçireceğiz ama umutluyuz çünkü borçlarımızı ödüyoruz. Bu yılı da güzel bir şekilde devam ettireceğiz. Önümüzdeki süreçte de dengeleme sürecine destek vererek bunların üstesinden geleceğimize inanıyorum."

KAAN: KARDEŞLİĞE İNANIYORUZ

Kaan, mayıs ayında 29'uncu yılını geride bırakacak MÜSİAD'ın gücünü üretimden ve herkesi kucaklayan geleneğinden aldığını belirtti. MÜSİAD olarak kendileriyle masaya oturmaktan çekinmeyen herkesle el sıkıştıklarını, birlikte yürüdüklerini, çünkü kardeşliğe inandıklarını vurgulayan Kaan, Türkiye'de 86 noktada, dünya genelinde de 91 ülkede 221 irtibat noktasıyla faaliyet gösteren, 11 bini aşkın üyesi bulunan bir sivil toplum kuruluşu olduklarını hatırlattı.

"TÜRK KENEVİRİ BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK"

2019'u "ortaklık yılı" ilan ettiklerini belirterek projeleri hakkında katılımcıları bilgilendiren Kaan, şu değerlendirmelerde bulundu: "Özellikle sanayi üretimi için önemli gördüğümüz yüksek verimliliği sayesinde, 'Türk keneviri' diye ifade ettiğimiz Türkiye'nin kendi tohumundan söz ediyorum, bunun yaygınlaştırılmasıyla tarım alanında bize çok büyük ekonomik katkı sağlayacak. Türkiye'de yerli tohum üretimi pilot uygulaması Samsun Vezirköprü'de başlayacak. Bunu 'Türk Keneviri' olarak tescillendirip tüm Türkiye'ye yaygınlaştıracağız. İran ve Türkiye için bir dönüşümden söz ediyoruz. Bununla teknolojik imkanları bir araya getirip yerelin küresel arenada kendisine yer bulduğu bir ortaklık alanına dönüşmemiz lazım. Gelecekte artık devletler değil şehirler yarışacak. Şehirleri rekabet ettireceğimiz ölçüde bu zihinsel değişime açmamız lazım. Bu nedenle MÜSİAD olarak bu alanda üzerimize düşeni yapmaya hazırız."

GÜRAY: VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞMAKTAYIZ

Tarih boyunca doğu bölgesinin İran sınır bölgeleri arasında ticaret ve sosyal ilişkilerin öteden beri sürdüğünü dile getiren Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, “Ajansımız görev alanı Van, Bitlis, Hakkari, Muş illerini kapsamaktadır. Türkiye ile İran arasındaki toplam 560 kilometrelik sınırın 300 kilometresi Van’da olmak üzere büyük bölümü ajansımızın görev alanı içerisinde bulunmaktadır. Kapıköy, Razi ve Esendere sınır kapıları, demiryolu hattı ve iki karayolu ana güzergahı bölgemiz sınırları içerisinde yer almaktadır. Tarih boyunca bölgemizle İran sınır bölgeleri arasında ticaret ve sosyal ilişkiler olagelmiştir. Bugün de bu ilişkiler devam etmekte ve biz de bu ilişkileri daha da geliştirmek için var gücümüzle çalışmaktayız”

ŞU ANKİ TİCARET HACMİ İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİLDİR”

Türkiye ve İran cumhurbaşkanlarının gösterdiği 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği yapması gerektiğinin altını çizen Güray, “Türkiye ve İran ülkelerinin toplam yüzölçümü toplamı Avrupa coğrafyasının neredeyse yarısına, toplam nüfusları ise Avrupa nüfusunun neredeyse 5’te 1’ine denk gelmektedir. Bu kadar büyük potansiyeli tarihi ve kültürel kardeşliği olan önemli iki komşu ülke için şu anki ticaret hacmi istenilen seviyede değildir. İki ülke arasında ortalama 10 - 12 milyar dolar civarında olan ticaret hacmi gerek iki ülkenin potansiyeli ve gerekse de iki ülkenin cumhurbaşkanlarının gösterdiği 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi bakımından ne yazık ki yersizdir. Cumhurbaşkanlarının gösterdiği ticaret hacmine ulaşmak için kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının hep birlikte elbirliğiyle çalışması ve çaba göstermesi gerekmektedir. Bugün gerçekleştirilen toplantı da bu çabalardan biridir ve inşallah iki ülke yararına olacak sonuçlar doğuracaktır.”

“İŞBİRLİĞİ YAPMAK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Türkiye İran işbirliği çerçevesinde yapılan faaliyetler hakkında bilgi veren Güray, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önümüzdeki dönemde İranlı muhataplarımızla daha fala işbirliği yapmak için çalışmaya devam edeceğiz. Tüm bu çabalarımızın iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarıyla koordinasyon içinde çalışmak en önemli özelliklerimiz arasındadır. Türkiye-İran Bölgesel İş Geliştirme Toplantısının her iki ülke için de hayırla vesile olmasını diliyorum.”

BATTAL: BİZLER İRAN’I YAKİNEN TAKİP EDİYORUZ

Van YYÜ Rektörü Peyami Battal, Türkiye-İran Bölgesel İşbirliği toplantısının Van’da yapılmasının çok önemli olduğuna vurgu yaparak, İran’ın Van’a yakın olmasının stratejik bir yeri olduğuna dikkat çekti. Battal, “Bizler İran’ı yakinen takip ediyoruz. İranlı iş adamları zaman zaman bizlere ulaşıyor. Yatırımların ne türlü olabileceği konusunda bizlerden bilgi istiyorlar. Bizim size teklifimiz sınır kentlerde bulunan iş insanlarını toplayın ve bizleri de çağırın. Nasıl bir yatırım yapılması gerektiği konusunda sizlere yardımcı olalım. İranlı bir iş adamımızı sayın bakan ve müsteşarlarla görüştürmüştüm ki doğru yatırımı yapabilsin. Hangi alanlarla yatırım yapılması gerektiği konularında ciddi toplantılar yapmamız lazım. Özel toplantılar yapmamız lazım. İran’la sınır kentler olarak İranlı iş insanlarıyla çok yakın ilişkiler içerisindeyiz. Diyaloglarımız çok gelişti artık. Bu diyalogları ticari hacmi geliştirerek ileri bir seviyeye çıkarmamız lazım. Ticaret hacminin geliştirilmesi için çeşitli protokollerde imzalandı taraflar arasında. Doğru yatırımlar doğru süreçte yapılmalı ki istihdam olabilsin. Değerli İranlı iş insanlarını burada yatırım yapmaya davet ediyorum.” Şeklinde konuştu.

ASLAN: ABD AMBARGOSU İRAN EKONOMİSİNİ ÇÖKERTME NOKTASINA GETİRMİŞTİR

Toplantıda bir konuşma yapan Van Organize ve Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, Türküye ile İran arasında kurulacak bir ortak Organize Sanayi Bölgesi her iki ülkenin de büyümesine, gelişmesine ve kalkınmasına büyük katkı sunacağını söyledi. Aslan, “Hammadde kaynakları ve özellikle petrol ve petrol türevi hammadde kaynakları bakımından zengin ve ucuz olan İran’ın Türkiye’ye ciddi bir şekilde ihtiyacı var. İran yıllardır batılı devletlerin siyasi ve özellikle ekonomik baskısıyla karşı karşıyadır. Yüksek teknolojik üretim yapamamakta yapsa bile pazarlama konusunda ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Hammaddesi bol ve mühendislik olarak da iyi seviyelerde olan İran batılıların ambargo ve siyası baskılamaları sonucu markalaşmada da zayıf kalmışlardır. Özellikle son zamanlardaki ABD ambargosu İran ekonomisini çökertme noktasına getirmiştir. Ülkenin ulusal parasının diğer ülke dövizlerine karşı olan sert düşüşü ülkenin ödemeler dengesinin bozulmasına ve satın alma gücünün zayıflaması sonucu devalüasyona yol açmıştır.” Dedi.

“İLİMİZ LOJİSTİK İMKANLAR AÇISINDA VERİMLİ BİR ULAŞIM AĞINA SAHİP”

Türkiye’de kurulacak ortak OSB İran’dan gelecek ucuz ve bol hammaddenin Türkiye’nin sahip olduğu imkanlarla orta yüksek ve yüksek teknoloji ile üretilen ürünler, ülkenin markalaşmadaki tecrübelerinden de istifade edilerek ulusal ve uluslararası pazarlarda yerini alacağına dikkat çeken Aslan, “Siz dünyanın en kaliteli ürününü İran markası ile üretirseniz uluslararası piyasalarda pazarlamada ciddi sıkıntılar yaşarsınız. Ama Türkiye markası ile ürettiğiniz her ürün dünyanın her tarafından istediğiniz pazarı bulabilirsiniz. İran ile bu ortak OSB’nin kurulacağı en uygun yer ilimizdir. İlimiz İran İslam Cumhuriyetine en yakın ve en uzun sınır hattına sahiptir. Yakında tam kapasite ile ülkenin en modern gümrük kapısına sahip olacak ilimiz ülkenin en avantajlı kentidir. Lojistik imkanlar açısında son derece verimli bir ulaşım ağına sahip ilimiz üretilen ürünün zamanında teslimatında hiç bir aksama yaşatmayacak olanaklara sahiptir. Ortak OSB için yer konusu belki yıllar alacak bir bürokratik sürüncem yaşamamak için Van Organize Sanayi Bölgesi en büyük yatırım kapasitelerini taşıyacak imarı yapılmış tapusu alınmış büyük bir yatırım alanına sahiptir.” İfadelerine yer verdi.

ASLAN: OSB İLİMİZİN BÜYÜMESİNE ÇOK CİDDİ BİR KATKI SUNACAKTIR

Aslan, “İl ve OSB olarak çok büyük imkanlara sahip olmamızdan ötürü ortak OSB’nin kurulacak en uygun alan Van OSB’dir. Çalışacak iş gücü varlığı olarak ülkenin en genç ve kaliteli insan varlığına sahibiz. Bizler ilimizin tüm ekonomik paydaşları ve siyasetimizle, mülki idarelerimizle, yerel yönetimlerimizle ve sivil toplum kurumlarımızla elbirliği ve güç birliği yaparak güçlü bir lobi oluşturarak eğer bir ortak OSB kurulacaksa bunu kesinlikle ilimize kurdurmalıyız. Böyle bir OSB ilimizin büyümesine, kalkınmasına ve istihdamına çok ciddi bir katkı sunacaktır. İran’la tercihli bir ticaret antlaşması veya bir takasa dayanan bir ticaret antlaşması yapılabilir. Bu tür antlaşmalar özellikle ambargo altındaki İran’ı da rahatlatacaktır. kapsamı nasıl olmalı hangi ürünleri kapsamalı bunlar heyetler arası görüşmeler neticesinde bir karara bağlanır. madem ki ilimiz bir sınır kentidir. Sınır olduğu ülke de İran’dır ve İran’da sürekli batılı devletlerin ekonomik ambargosuyla karşı karşıya kalan bir komşu ise biz bunu fırsata çevirecek bir yolunu yöntemini bulmamız lazım. Evet İran zorlu bir ülkedir ama biz bir şekliyle bu zorlukların üstesinde gelmesini bilmeliyiz.” Şeklinde konuştu.

ARVAS: VAN CAZİBE MERKEZİ KONUMUNDADIR

AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, İpek Yolu güzergahında bulunan İran ve Türkiye’nin komşuluk ilişkilerinin yıllardır hiç bozulmadığını belirtti. Van ilinin İran için büyük bir avantaj olduğunu ifade eden AK Parti Van Milletvekili Arvas, “İran ile sınır kenti olmanın avantajları çok fazladır. Demiryolu, karayolu ve hava yollarını düşündüğümüz zaman Van İran için lojistik merkez üssüdür. Biz İran’ın Van’da bir konsolosluk açılmasının karşılıklı ticaretlerin gelişmesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Van, İran’ın teknolojik ürünlerini dışarıya pazarlaması konusunda bir cazibe merkezi konumundadır.”

“VAN’IN AVANTAJLARI İRAN’IN EMRİNDEDİR”

Siyasi nedenlerden dolayı dünyanın İran’a ambargo uyguladığı sırada Türkiye’nin İran’a sahip çıktı ve ambargo uygulamadığını ifade eden Arvas, “Bizler elimizden geldiği kadar komşu ve kardeş ülke olan İran’a kapılarımızı açıyoruz. Ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi için kendilerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. İran’ın hammaddelerini dünyaya pazarlama noktasında Van ilimiz İran için büyük bir avantajdır. Van’ın bu avantajları ise İran’ın emrindedir. İran ile ticaret yapma noktasında her zaman hazırız. Biz Kapıköy Gümrük Kapısı’nda modernizasyon çalışması yaparken, İranlı siyasilerin de bu konuda bir adım atmalarını istiyoruz.”

Toplantı, konuşmaların ardından görüşmelerle devam etti. Toplantıya YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van OSB Başkanı Mehmet Aslan, Türk ve İranlı iş insanları, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile MÜSİAD üyeleri katıldı.

Editör: TE Bilisim