Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Van Şubesinin 5. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Tek liste halinde yapılan 5. Olağan Genel Kurul ile Van Şubesinin yeni başkanı Abdullah Aras oldu.

 

Van'da Elite World Otelde gerçekleştirilen, olağan genel kurul Kuran'ı Kerim ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Olağan genel kurulda konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan yapılan olağan genel kurulun hayırlı olması temennisinde bulunarak, MÜSİAD ile birlikte daha iyi işlere imza atacaklarını belirtti.

 

 

“MÜSİAD BÜYÜK BİR GAYRETİN ESERİDİR”

Taşyapan 26 yıllık geçmişi olan MÜSİAD'ın önemli bir kuruluş olduğunu söyledi. Taşyapan şu ifadelere yer verdi: “MÜSİAD'ın ülkemizde yaptıklarını ve yapacaklarını yakinen takip ediyor ve gururla izliyoruz. Özellikle son yıllarda bütün dünyaya açılması ve dünyanın her tarafına üretimi, işadamı ve ticaret götürmesi ülkemiz için büyük kazanımlardır. Bugün 65 ülkeye yayılabilmek büyük bir gayretin eseridir. Türkiye'de 70 yıllara kadar kapalı bir ekonomiye sahipti. İhracat yapan bilen insanlarımızın sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azdı. Ancak 80 yıllardan sonra diğer milletlerle ticaret yaparak ve ticaretin evrensel olduğunu kavrayarak ticaret yapmaya başladı. Ülkemiz bu adımdan sonra yeni ufuklara doğru yönelmeye başladı. Buradaki motor güçlerden bir tanesi de MÜSİAD'tır."

 

TAŞYAPAN: BAŞARACAĞIMIZDAN KUŞKUM YOK

Örgütlü toplumun önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Taşyapan, MÜSİAD'ın önemli bir örgütlenmeye sahip olduğunu dile getirdi. Taşyapan, "Bugün dünyada ve özellikle ülkemiz etrafında büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Zaman zaman dünya ve ülkemiz bunları yaşamaktadır ama bizler yolumuza devam edeceğiz. Yatırım aşkımızla, üretim aşkımızla, yardımlaşmadan asla taviz vermeyeceğiz. Hatta zor zamanlarımız da bunları daha da kuvvetli bir hale getireceğiz ki, karşı tarafın yapmış olduğu hamleleri büyük bir güç hareketti ile akamet uğratalım. İnşallah birliğimize, dirliğimize sahip çıktığımız sürece bunu başaracağımızdan hiçbir kuşkum yoktur." şeklinde konuştu.

 

 

AKBAL: 27 YILI GERİDE BIRAKTIK

MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Faruk Akbal, MÜSİAD'ın 27 yılını geride bıraktığını ifade etti. Akbal, "MÜSİAD 84 ilde teşkilatlandı. Yurt dışında 169 noktada temsilciliklerimiz var. 2 milyon insanı istihdam eden bir işletme gücümüz, 11 bin üyemiz ile 35 bin firmayı temsil ediyoruz. MÜSİAD'ın temel felsefesi elbette şubeleşmek, teşkilatlanmak ve ekonomik değerler üretmektir. Fakat MÜSİAD'ın asıl meselesi bu değil. Bizim asıl meselemiz erdem toplumunu zihinlere işleyebilmektir. Eskiyi çok iyi görmek ve geleceğe aktarmaktır. Çünkü yaşamakta olduğumuz bu ömür için hesaba çekileceğiz." dedi.

 

“MÜSİAD'I FARKLI KILAN BAKIŞ AÇISIDIR”

Akbal yaptığı konuşmada şunları söyledi: "MÜSİAD için ülke koca bir mağaza, bir tüketim arenası değildir. MÜSİAD için ülke her şeyden önce şehitlerin kanı ile sulanmış, mübarek vatan toprağıdır. MÜSİAD için millet bir emek, para kaynağı değildir. MÜSİAD için millet tarihin ve ecdadın mirasını omuzunda taşıyan, kader birliği yapan bir kardeşler topluluğudur. MÜSİAD'ı farklı kılan bu bakış açısıdır. Bugünde çok güzel bir bayrak değişikliği yapıyoruz. İnşallah bu bayrak değişikliği hepimize hayırlı olur."

 

 

İNANÇ: MÜSİAD BÜYÜK BİR SIÇRAMADIR

Gerçekleştirilen toplantıda konuşan Başbakan Baş Danışmanı Adnan İnanç MÜSİAD manevi zenginlik ile maddi zenginliğin birleştiği oluşum olduğunu söyledi. İnanç şunları kaydetti: "Biz biliyoruz ki ülkelerin yok edilmesi, elden çıkarılması ekonomik anlamda çökertilmeleri ile mümkündür. Ayağa kaldırılmaları da dürüst işadamları ile mümkündür. Biz biliyoruz ki MÜSİAD büyük bir kırılma, büyük büyük bir sıçrama ve insani erdemlerle ticari birleştirme konusunda ülkemize büyük bir ivme kazandırmıştır."

 

BAYNAL: MÜSİAD BİR DÜNYA STK’SIDIR

Gerçekleştirilen olağan genel kurulda konuşan MÜSİAD Van Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Baynal, “MÜSİAD 9 Mayıs 1990 yılında, Türkiye’nin karanlık yıllarında 12 genç ve dertli işadamının başlamış olduğu bir harekettir. Bugün geldiğimiz nokta itibariyle dünyanın her tarafında MÜSİAD’ın sesi, bereketi ve bayrağı dalgalanmaya devam ediyor ve devam edecektir. MÜSİAD kurulduğu günden bugüne kadar ülkemizde meydana gelen bütün gelişmelere karşı duyarlı davranmış, ülke karanlığa sürüklendiğinde halkın birlik ve berberlik içinde sağduyulu olmasını ve istihdamı kendine şiar etmiştir. MÜSİAD gücünün halktan alan ve enerjisini milletine ve ülkesine sarf eden bir dünya STK’sıdır. Bundan dolayı da MÜSİAD’lı olmak bir ayrıcalıktır.” Dedi.

 

 

“VAN’DA YAPILAN TÜM ORGANİZASYONLARDA YER ALDIK”

MÜSİAD’ın dünyaya ve ülkeye büyük bir ekonomik kaynak sağladığını kaydeden Baynal şöyle konuştu: “Biz Van olarak 2010 yılında kurulduk. 2011 yılında meydana gelen depremden sonra tüm MÜSİAD olarak Tuşba ilçemizin bir köyünde prefabrik evlerde kaldık ve hizmet verdik. Kuruluş felsefemize uygun olarak Van’da yapılan tüm organizasyonlarda yer aldık. Van’da şu anda yer aldığımız ve beraber çalıştığımız Ekonomi Konseyi, Sivil dayanışma İnsiyatifi, İl Koordinasyon Kurulu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kurulu ve en önemlisi Van Güçbirliği Platformu’nun üyesi olarak hizmet vermekteyiz.”

 

BAYNAL: VAN’IN, VAN DIŞINDA LOBİSİ OLMALI

Baynal yaptığı konuşmasını, “Tüm çalışmalar yaptığımız birlikler ile birlikte bizi en çok heyecanlandıran Kapıköy Sınır Kapısının temellerinin atılması ve açılması bizler çok mutlu etmiştir. Bugüne kadar çalıştığım tüm başkanlarıma ve yönetimime çok teşekkür ediyorum. Van Güçbirliği Platformu Van için büyük ve önemli bir kuruluştur. Biz görevde olduğumuz sürece destek verdik ve destek olmaya da devam edeceğiz. Van için özellikle istemiş olduğumuz çevreyolu muhatabının belli olması bizler sevindirmiştir. Sahil bandının oluşturulması ve Vanlıların deniz ile buluşturulması zamanı gelmiştir. Bu konuda çalışmalar var ama bu bir an önce bitirilmelidir. Tekstilkentin kısmi olarak açılması önemlidir ancak tekstilkent içinde bir tekstilkentin oluşturulması gerekir. Van’ın Van dışında lobisinin olmaması Van için büyük bir eksikliktir. Bu lobiler oluşturulması gerekiyor. Bu anlamda yeni seçilecek olan yönetime başarılar diliyorum.” İfadeleri ile tamamladı.

 

 

TAKVA: MÜSİAD İLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDEYİZ

Olağan Genel Kurul’da konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva şunları söyledi: “Bugün MÜSİAD’ın 5. Olağan Genel Kurulu için buradayız. Şu kadarını söyleyebilirim ki 2010 yılında ilimizde şubesi kurulan MÜSİAD ile bugüne kadar inanılmaz derece işbirliği ile çalışıyoruz. Ben onların varlığı ile kentimize çok büyük bir katma değer yarattıklarını inanıyorum. Bu düşünceler ile olağan genel kurulun hayırlı olmasını diliyorum.”

 

ARAS: SAĞDUYU İLE BERTARAF EDİLDİ

MÜSİAD Van Şube Başkanlığı’na seçilen Abdullah Aras ise yaptığı konuşmasında, 2016 yılının Türkiye için sıkıntılı bir yıl olduğunu söyledi. Aras, “En büyük sıkıntımız, hepimizin yaşadığı 15 Temmuz darbesi oldu. Ülkemize yönelik yapılan bu ihanet darbesi, STK’ların, kanaat önderlerinin ve vatandaşların göstermiş olduğu sağduyu ile bertaraf edildi. Ama terör örgütleri emellerine ulaşmak için o günden bu güne kadar asla durmadı. Ülkemizin farklı illerinde yapmış oldukları bombalı saldırılarda güvenlik güçlerimiz ve vatandaşlarımız hayatlarını kaybettiler. Terör örgütleri insanları öldürmenin ardından mecralarını değiştirerek bu seferde ekonomik bir kriz yaşatmak için ellerinden gelen bütün imkanları seferber ettiler. Ama bizler şu inanç içerisindeyiz ki, nasıl bu halk 15 Temmuz’u bertaraf ettiyse Allah'ın izniyle bu ekonomi krizini de bertaraf edecektir. Yeter ki bir olalım, birlikte harekete edelim ve tek vücut olalım.” Şeklinde konuştu.

 

 

“HEDEFİMİZ VAN’I KALKINDIRMAKTIR”

MÜSİAD Van Şubesi olarak hedeflerinin Van'ın ve Van halkının kalkınması olduğunu vurgulayan Aras şöyle devam etti: “Yaşanabilir bir kentin oluşması için azami düzeyde performans sergileyeceğiz. Van’ın ekonomik sıkıntıları ile birlikte kültürel sosyal bir takım sıkıntılarının bulunduğu bir gerçektir. Biz burada STK'larla birlikte bir dayanışma ve kaynaşma içerisinde bu problemlerin çözümü noktasında var olduğumuzu belirtmek istiyorum. Bununla birlikte bu sorunların minimize edilmesi için, bu sorunların bir daha yaşanmaması için merkezi hükümet, yerel yönetimler ve üniversite ile birlikte hareket edecek ve bu sorunları çözmenin yollarını arayacağız.”

 

ARAS: İŞSİZLİĞE DUR DİYECEĞİZ

Aras, mesleki veya üniversite eğitimi yollarının açılması ile Van’ın büyük sorunlarından olan işsizliğe dur diyebileceklerini ifade etti. Aras son olarak, “İŞ-KUR, bu memleketin kaderi olmamalı. Halkımızı gençlerimize İŞ-KUR'a mahkûm etmememiz gerekir. 3-4 bin kişilik bir sayı, Van’a yapılan bir iyilik değildir. Bizler nitelikli, vasıflı, erdemli ve sürekli çalışabilecek bir istihdam alanı yaşatmamız gerekir. Bu duygularla kongremizin hayırlara vesile olmasını diler, katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.

 

 

KONGREYE TÜM KESİMLER KATILIM SAĞLADI

MÜSİAD Van 5. Olağan Genel Kurulu verilen plaket ve derneğe katılan yeni üyelere verilen rozetler ile son buldu. Toplantıya; Van Valisi İbrahim Taşyapan, Başbakan Danışmanı Adnan İnanç, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Faruk Akbal. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Ak Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, CHP İl Başkanı Mehmet Kurukcu, SP İl Başkanı Özay İlhan, HÜDA-PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın. Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile STK başkanları katıldı.

 

İŞTE MÜSİAD’IN YENİ VAN ŞUBESİ YÖNETİMİ

Abdullah Aras

Muzaffer Bakan

Faruk Tasan

Ömer Ete

Mehmet İsa Deniz

Muhsin Aydın

Reşit Yaren

Sami Orhan

Abdurrahman Eren

İlhami Öner


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / MERAL YILDIZ

 

Editör: TE Bilisim