İran’ın Salmas kentinden Van’a gelen Salmas Hudut Komiseri Albay Şehruz Rehmani ile 10 kişilik heyet, Vali Aydın Nezih Doğan’la önceki gün sınır güvenliğiyle ilgili yaptıkları toplantıda anlaşmaya varılan konularla ilgili dün Türkiye ile İran arasında mutabakat metni imzaladı. İmza töreninde konuşan Vali Doğan, Salmas ile Van arasında bulunan Gelincik Sınır kıpısının açılması yönünde çalışmaların da başlatıldığını belirtti.

 

İran'ın Salmas kenti 1'inci Derece Hudut Komiseri Albay Şehruz Rehmani ve beraberindeki 10 kişilik askeri heyet, sınır güvenliği konusunda yapılacak toplantıyla ilgili Van’a geldi. Heyet, Van Valisi Aydın Nezih Doğan ile sınır güvenliğiyle ilgili toplantı yaptı. İkinisan Polisevinde düzenlenen programda, heyetler arası görüşmelerde alınan ortak kararlarla ilgili hazırlanan mutabakat metnini Vali Doğan ile Salmas Hudut Komiseri Albay Şehruz Rehmani
imzaladı. 
 

‘DOSTLUK VE İYİ NİYET DEVAM ETSİN’ 

Salmas kentinden Van'a gelen heyet üyeleriyle sınır güvenliği konusunda gerekli görüşmeleri yaptıklarını belirten Doğan, toplantının samimi bir ortamda iş birliği içinde gerçekleştiğini ve görüşmeler sonunda bir mutabakat metninin hazırlandığını söyledi. Toplantının yanı sıra heyet üyelerinin Van Organize Sanayi Bölgesi'ne giderek bazı fabrikaları gezdiğini vurgulayan Doğan, “Bir yandan hudut makamları arasında görüşmeler yaparken diğer taraftan da kentlerimizin kapasitelerini görme imkanı bulduk. Gösterdikleri yakınlık nedeniyle teşekkür ederim. İki ülke arasındaki dostluk ve iyi niyetin sonsuza kadar devam etmesini diliyorum.” Dedi.
 

GELİNCİK SINIR KAPISI MUTABAKAT METNİNE GİRDİ 

Salmas ile Van arasında bulunan Gelincik Sınır Ticaret Merkezi konusunun da toplantıda gündeme geldiğini belirten Vali Doğan, “İki ülke tarafları, Van ile Salmas arasında bir sınır ticaret ünitesinin açılması ve etkin şekilde kullanılarak bölge halkının yararına netice elde edilmesi konusunda samimi düşüncelerini ifade etti. Bu konu, mutabakat metnine bir madde olarak eklendi. Biz de Türkiye olarak orada ticari faaliyetin oluşabilmesi için neler yapılması gerektiği konusunu hükümetlerimiz düzeyinde takip ediyoruz. Geçtiğimiz yıl ve bir hafta önce de bir heyet gelerek bölgede incelemelerde bulundu. İnşallah bu konuda bir netice almaya gayret edeceğiz.” diye konuştu.
 

REHMANİ: ORTAK KARAR ALDIK 

Salmas Hudut Komiseri Albay Şehruz Rehmani ise toplantıda önemli konularda mutabakat sağlandığını bildirerek, bundan sonra da iş birliğinin artırılması konusunda toplantıların devam edeceğini söyledi. Rehmani, “Salmas ile Van arasında sınır kapısının açılması için valimizle birlikte ortak bir karar aldık. Kapının en kısa zamanda açılması konusunda gerekli işlemlerin yapılması için gerekli mutabakat sağlandı. İki ülkenin sınır bölgesinde yaşayan insanların refah düzeyinin artırılmasını ve ekonomik olarak gelişmesini sağlamak istiyoruz. İran tarafında bununla ilgili gerekli her şey yapıldı. Türkiye tarafından bu konuda haber bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Yapılan konuşmaların ardından sınır güvenliğiyle ilgili yaptıkları toplantıda anlaşmaya varılan konularla ilgili dün Türkiye ile İran arasında mutabakat metni imzalandı. Tören sonrası Vali Doğan ve Albay Rehmani birbirlerine karşılıklı hediyeler takdim etti. 


ŞEHRİVAN - ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim