Rahmi Koç Müzesi'nin Türkiye'nin her yerindeki öğrencilere ulaşmak için hayata geçirdiği 'Müzebüs', Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Muradiye Birimi'ne gelerek müzeyi çocukların ayağına getirdi.

Kısıtlı imkânlar, uzaklık gibi nedenlerle müzeye gelemeyen öğrencilere ulaşmak amacı ile Rahmi M. Koç Müzesi'nin 2003 yılından bu yana sürdürdüğü gezici müze geleneğini bu yıl da sürdürdü. Geçmişten günümüze teknoloji ve sanayinin gelişimini, yanlarında getirdikleri alet ve maketlerle tanıtan görevliler, TEGV çocuklarına neşeli ve bilgilendirici saatler yaşatıyor. Türkiye'nin eğitim alanında faaliyet gösteren en yaygın sivil toplum kuruluşlarından biri olan TEGV ile Rahmi Koç Müzesi'ne bağlı 'Müzebüs'ün gerçekleştirdiği işbirliği kapsamında TEGV'in etkinlik noktalarında bugüne kadar çok fazla çocuk Müzebüs etkinliğine katıldı. Maddi veya coğrafi nedenlerle müzeye gidemeyen çocuklara müze tecrübesi yaşatan gezici müze projesi 'Müzebüs', geçtiğimiz günlerde TEGV'in Eğitim-öğretim yılı boyunca yaz kış, köy kasaba demeden tüm Türkiye'yi gezen Müzebüs'te ulaşım, iletişim, kuvvet-hareket ve çevre bilinciyle ilgili teknolojik gelişimi gösteren 70 obje sergileniyor. Bu objeler arasında buhar makinesi, kronometre, radyometre, telgraf, gramofon, güneş saati, güneş pili araba vb. bulunuyor.

Müzebüs görevlileri, farklı ve yaşatıcı araç ve yöntemlerle çocuklara müzeciliği ve müzelerin koleksiyonlarını tanıtarak, daha önce hiç görmedikleri obje ve etkinlikler sayesinde unutamayacakları bir deneyim yaşatıyorlar. Müzebüs'te ulaşım, iletişim, kuvvet, hareket ve çevre bilinciyle ilgili, teknolojik gelişimi gösteren 70 obje sergileniyor. Bu objeler arasında kronometre, radyometre, telgraf, gramofon, güneş saati ve benzeri aletler bulunuyor.
TEGV Muradiye Öğrenim Birimi'ne de gelen 'Müzebüs'ü, Cumhuriyet, Atatürk ve Yavuz Selim İlköğretim okulundan toplam 140 öğrenci müzeyi dolaşan öğrencilerin okul ünite konularının iletişim-haberleşme olması, çocukların müzede telgraf, eski dergi, gazete ve çok eski telefonları görmeleri öğretmenler tarafından olumlu karşılandığını belirtti.

Muradiye Öğrenim Birimi Sorumlusu Buket Müjde, “Öğrenciler kitaplarda gördüklerini birde görsel olarak ta görerek konuyu pekiştirmiş oldular. TEGV özellikle müzeyi hiç görmeyen çocukların bu yolla müze görmesinin kendilerini çok mutlu etti. Emeği geçen başta Rahmi Koç Müzesi olmak üzere herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Müzede çocuklar hem bilgi hem de ilham alıyorlar. Şu an yürüttüğümüz eğitim etkinliklerimiz oldukça başarılı olarak devam ediyor ancak yine de her zaman için maddi, coğrafi veya her iki sebepten dolayı müzemize gelemeyen okullar olacağının farkındayız. 'Müzebüs' adı verilen 'Gezici Müze' projesinin önemli amacı kısıtlı imkânları olan çocuklara müzenin sunduğu imkânları tattırmak, farklı ve yaşatıcı araç ve yöntemlerle eğitim alma şansını vermek. Özellikle müzeye gidemeyen öğrencilere sunulan bir çalışma oldu" dedi.

Editör: TE Bilisim