Van'da 9 Kasım 2011'de meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Bayram Oteli'nin enkazı altında kalan, aralarında DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir'in de bulunduğu 24 kişi öldü. Olayla ilgili açılan davanın 6'ncı duruşmasına dün Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya Otel sahibi tutuklu Tevfik Bayram, otelde hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatları, sanık avukatı ile Tevfik Bayram'ın yakınları katıldı. Saat 15.00'da başlayan duruşmada, müşteki avukatları Tevfik Bayram'ın tutukluluk halinin devamını istedi. Daha sonra söz alan sanık avukatı Mehmet Denizoğlu, içinde hukukçu, deprem bilimci ve inşaat mühendisinin bulunduğu yeni bir ekibin Bayram Oteli ile ilgili rapor hazırlamasını talep etti. Avukatın bu talebi rededilirken, mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi. 


SAVCI MÜTALAASINI VERDİ 

Verilen aranın ardından Cumhuriyet Savcısı Alaaddin Dokur mütalaasını verdi. Savcı Dokur mütalaasında, "Van ilinde artçı şoklar devam ederken ve hiçbir resmi inceleme yaptırılmaksızın şansına güvenen ve riski göze alan otelde; birçok insanın konaklamasına göz yuman sanığın, neticeyi ön gördüğü de apaçıktır. Bu nedenle TCK 22/3 maddesince bilinçli taksir bu olayda gerçekleşmiştir. Sonuç olarak, sanığın dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranarak bilinçli taksirle hareket etmek suretiyle 24 kişinin ölümüne neden olmak eylemine uyan TCK 85/2 ve 22/3 maddelerince cezalandırılmasına, tutukluluk halinin devamına karar verilmesi mütalaa olunur" dedi. 

SANIK AVUKATI VE MAĞDURLAR ARASINDA GERGİNLİK YAŞANDI

Mütalaanın okunmasının ardından depremde kardeşi Serdar Karabulutoğlu'nu kaybeden Sibel Karabulutoğlu bayılınca, ortalık bir anda gerildi. Sanık Avukatı Mehmet Denizoğlu, her duruşmada aynı durumun yaşandığını ve yargılamanın yapılamadığını, depremde yakınlarını kaybedenlerin sanık Tevfik Bayram'a hakaret ettiğini söyledi. Bunun üzerine depremde yakınlarını kaybedenler ve avukatları Mehmet Denizoğlu'na bağırarak tepki gösterdi. Tartışmanın sürmesi üzerine Mahkeme Başkanı Serdar Gürler araya girerek tarafları sakinleştirdi. Tartışmaların ardından duruşmaya 10 dakika daha ara verildi. Aradan sonra mahkeme heyeti Tevfik Bayram'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 1 Ağustos 2013'e erteledi. 


Orhan AŞAN/Şehrivan

Editör: TE Bilisim