Bir grup milletvekili ve partililer ile birlikte çözüm süreci için Van’a çıkarma yapan CHP heyeti Van’daki ziyaretlerinin sonuncusunu ise VATSO toplantı salonunda muhtarlar, STÖ temsilcileri ve vatandaşlarla yaptı. Çözüm sürecine yönelik önerilere yer verilen toplantıda CHP’den yüzde on barajının kaldırılmasına, mayınlı arazilerin temizlenmesine ve Newroz’un resmi bayram olmasına yönelik teklifler gelirken, bir oğlu askerde bir oğlu dağda olan muhtarın konuşmaları ise toplantıya damgasını vurdu.

CHP HEYETİ, VATANDAŞLARLA TOPLANTI YAPTI

CHP heyeti, çözüm süreciyle ilgili bölge halkının taleplerini dinlemek ve projelerini anlatmak için Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) toplantı salonunda, 'Özgür ve demokratik bir Türkiye için' adıyla toplantı düzenledi. Toplantıya muhtarlar, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Heyet adına partisinin hazırladığı 17 maddelik 'Özgürlük ve Demokrasi bildirgesini' okuyan heyet başkanı Manisa Milletvekili Hasan Ören, İnsanların özgür iradeleriyle verdiği oyların meclise yansımadığını belirtti. Kendi partisine oy veren vatandaşların oylarıyla başka partilerin milletvekillerini artırdığını belirten Ören şöyle konuştu:



'YÜZDE 10 BARAJI KALDIRILSIN'

"Bunun adı oy hırsızlığıdır. Bu nedenle oy hırsızlığına yol açan yüzde 10 seçim barajının kaldırılması gerekir. Böylece milli iradenin meclise tam yansımasını sağlayabiliriz. Bu ülkede hukuk gözardı ediliyor. Uzun tutukluluk süreleri keyfi uygulamalara dönümüş durumda. Demokrasi ve insan haklarına saygı için gereği olarak yeni bir düzenlemeyle, bu hukuksuzluğu hep birlikte ortadan kaldıralım. Gelin siyasal partiler yasasını değiştirelim. Milletin vekillerini, milletin kendisi seçsin. Bu uygulamayı değiştirerek milletin iradesine saygı duyalım."

YASADIŞI DİNLEME DE GÜNDEME GELDİ

Türkiye'de düşünce ve ifade özgürlüğünün güvence altına alınması gerektiğini söyleyen Ören, Türkiye'de insanların en küçük barışçıl bir protestoda bile biber gazlarına ve coplara maruz kaldığını, işçilerin haklı taleplerine uygulanan şiddeti unutmadıklarını söyledi. Türkiye'de özel yetkili mahkemelerin de kaldırılması gerektiğini belirten Ören, son zamanlarda yargının gizli tanıklara emanet edildiğini ve her alanda yasadışı dinleme ve takiplerin sıradan hal aldığını ifade etti. Demokrasilerde özel hayatın gizliliğinin olmazsa olmaz kurallardan biri olduğunu belirten Ören 'Hukuku gizli tanık ayıbından, kişisel hayatı yasadışı dinlemelerden kurtaralım" dedi.

'NEVRUZ RESMİ BAYRAM OLSUN'

Nevruz'un Anadolu'nun geleneksel bayramı olduğunu ve resmi bayram yapılması gerektiğini anlatan Ören, "Gelin nevruzu resmi bayram yapalım. Bu ülkede herkes dilediği gibi bayramını kutlasın. Diyarbakır'a cezaevi değil, müze yapılsın. Gelin Diyarbakır cezaevini demokrasi ve insan hakları müzesi yapalım. Mayınlı araziler temizlensin ve köylü insanlara verilsin. Bu arazilerde modern tarım kooperatifleri kurulması amacıyla köylülere mali destekler sağlansın" dedi.

"HALKIN VEKİLLERİNE ÖZGÜRLÜK VERİLSİN"

7 milletvekilinin hapiste olduğunu hatırlatan Ören, "Halkın iradesi ile sandıktan çıkmış YSK 'Evet sen milletvekili olabilirsin' demiş. GBT sorgulamasında, savcılık sorgulamasında hiçbirşey çıkmamasına rağmen, milletvekili olma hakkını kazanmış 7 milletvekili arkadaş, içeride yatmaktadır. Bu demokrasi ayıbıdır. Bu insanların çıkması için acilen düzenleme yapılmalıdır" dedi.


'ULUDURE KATLİAMI AYDINLATILSIN'

Uludere olayının aydınlatılması gerektiğini belirtene Ören, "Uludere'de 34 insan katledildi ancak sorumlular hala belli değil. Çözüm isteniyorsa Uludere komisyonunu yeniden kuralım. CHP buna hazırdır. Uludere'de bu emri kim verdiyse o pilot muhakak ki o bombaları aşağı bırakmadan o düğmeye basmadan önce en az 3 defa emir tekrarı yapmıştır. Bu emri kim verdi? Bakınız oraya bombaları atan pilotlar bugün emekliye ayrıldı. Bu emri muhakak birisi verdi. Bu emri kim verdiyse ortaya çıkartılmalı" diye konuştu.

'BİR OĞLUM DAĞDA BİR OĞLUM ASKER'

Ören'in okuduğu 17 maddelik "Özgürlük ve Demokrasi bildirgesini"nin ardından toplantıya katılanlar söz aldı. Van'ın Yalı Mahallesi Muhtarı Naci Başdinç, ülkede gerçek anlamda yürekten gelen bir kardeşlik istediklerini belirterek, "Benim bir oğlum dağda, bir oğlum askerde. Nasıl bir vicdan var bunu nasıl karşı karşıya getiriyorsunuz. Biz kardeşiz. Kardeşi kardeşe düşürmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Nasıl kardeşi kardeşe vurdururlar" dedi. Toplantı, katılımcıların taleplerini anlatmasıyla son buldu. 


Orhan AŞAN

Editör: TE Bilisim