Görüşmede özellikle kömür alımlarının yerel firmalardan gerçekleşmesi ve kalorisi yüksek kömürlerin tercih edilmesi konuları gündeme geldi. Görüşmeye Boğaziçi A.Ş. Genel Müdürü Ali İhsan Kartal, VAN TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman, Kömürcüler Kooperatifi Başkanı Cevdet Arvas, Kooperatif Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan Seyhan, Naki Deniz, Cemil Aka, Şaban Caniş ve TOKİ Sakinlerini temsilen Doğan Çelik katıldı.

Görüşmenin ardından konuyla ilgili açıklamalarda bulunana Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman kömür alımlarında yerelde malın alınması kömürcüler esnafı adına büyük önemin arz ettiğini ifade etti. Karaman, “İlimizde son dönemlerde yaşanan ekonomik daralma ile birlikte Kömürcülük sektöründe faaliyet gösteren firmaların ekonomik kriz yaşadığını ve bu krizin aşılması için yerelden mal alımlarının gerçekleşmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti. Ayrıca düşük kalorili kömür alımlarının İlimizde hava kirliliğini had safhaya taşıdığını belirterek, nüfus sayısı bakımından daha az olmasına rağmen, doğalgaz unsuru bir tarafa bırakıldığında, Van’da genellikle kış aylarında had safhaya ulaşan bu kirliliğin tek nedeni kalorisi düşük kömürdür” dedi.

Kömürcüler Kooperatifi Başkanı Cevdet Arvas doğalgaz ile sektörde başlayan yaranın TOKİ’de yapılan alımlar ile büyüdüğünü bu anlamda kömür alımlarının yerelde yapılması gerektiğini belirterek şu sözlere yer verdi: “Doğalgazın ilimize gelmesi ile birlikte sektör ciddi bir yara aldı. Bununla birlikte büyük bir kitleye hitap eden TOKİ’lerin kömür ihtiyacının dışarıdan karşılanması sorunların büyümesine neden oldu. Sektörün krize direnebilmesi için kömür alımı mutlak suretle Van’daki yerel firmalardan gerçekleşmeli ve sabit bir ödeme planı çıkartılarak, uygun ihale şartları sağlanarak yerel firmaların da bu ihalelere girmeleri sağlanmalıdır.”

Son olarak konuşan, Boğaziçi A.Ş. Genel Müdürü İhsan Aydın Kartal ise dile getirilen sorunların çözümü noktasında gerekli çalışmaları yapacaklarını belirterek, ihale şartlarının minimize edileceğini ve yerel firmaların söz konusu ihaleye katılımlarının sağlanacağı, ayrıca bu yıl ki alımlarda kalorisi düşük kömürlerin hiçbir şekilde tercih edilmeyeceğini ifade etti. 

Editör: TE Bilisim