Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Mirza Nadiroğlu’ndan çarpıcı açıklamalar. Sahte K türü yetki belgesiyle ilgili Gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulunan Nadiroğlu, odanın eski başkanı ve genel sekreterinin sahteciliği sümen altı ettiğini söyleyerek, bunun hesabının da sorulacağını anlattı.

2012 yılında bir ihbar mektubu ile ortaya çıkan ve bir süre Van’ın gündemini meşgul eden sahte K türü yetki belgesi hala tazeliğini koruyor. Sahte K türü yetki belgesiyle ilgili Gazetemize açıklamalarda bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Mirza Nadiroğlu, tartışma yaratacak açıklamalarda bulundu. Nadiroğlu, yaptığı açıklamada, sahteciliğin eski oda başkanı ve genel sekreteri tarafından sümen altı edildiğini ifade ederek, ellerinde bunu ispat edecek belgelerinde mevcut olduğunu belirtti.

ORTADA MAĞDUR OLAN DÖRT BİN ESNAF VAR!

Nadiroğlu yaptığı açıklamada, “2012 Mart ayında odamıza bir ihbar geldi. Hem mektup ile hemde şifai olarak. Bizde ihbarı aldıktan sonra bir idari soruşturma başlattık. Soruşturmanın sonucunda baktık ki iş çok vahim ve ciddi. Hemen bir yönetim kurulu toplantısı yaparak durumu Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB)’a bildirdik. Odamızda sahte K Türü yetki belgesi verilmiştir dedik. Hemen akabinde Ulaştırma Bakanlığına faks çekerek teftiş istedik. Ulaştırma Bakanlığımız da hemen konuyla ilgili müfettiş görevlendirdi. Gelen müfettişlerin teftişi sonucunda 2007 yılında sahte K türü yetki belgesi verildiği tespit edildi. 2009 yılında Oda Başkanı ve Odanın genel sekreteri konudan haberdar olmuş ama bu durumu sümen altı etmişler. Elimizde bu konuyla ilgili belgelerde mevcuttur. 2009 yılında bu durum fark edinceverilen sahte belge sayısı 19 idi. Ancak sümen altı edilince bu sayı artarak 300’e çıkmış. Sizin de bildiği gibi bir operasyon başlatıldı. Bir kişi şuanda tutuklu bulunuyor. Odamızın eski genel sekreteri ve çalışanı ise denetimli serbestlik yasası ile yurt dışı yasağı konularak serbest bırakıldı. Ama bir il ve dört bin mükellef mağdur oldu.”

NADİROĞLU’NDAN SERT SÖZLER!

Odada bünyesindeki K yetki belge ofisinin tüm bu yaşananlardan sonra kapanıp Diyarbakır’a verildiğini belirten Nadiroğlu, tüm bu yaşananlara rağmen oda olarak büyü çaba sarfettiklerini ve Türkiye’de bu hakkı yeniden kazanan tek oda olduklarını kaydetti. Nadiroğlu ayrıca, “Çabamız boşuna gitmedi ve ofisi tekrar Van’da açtık. Türkiye’de bir ilk yaşandı. Hem İlde hem de ilçede K türü yetki belgesi ofisi sadece Van’da var. Biz bu konunun takibini birkaç vekil ile tüm vekiller değil sadece birkaç vekille işin peşini bırakmadık. Ofisin tekrar Van’da açılması için defalarca Başbakan ve Ulaştırma bakanlığı görüşmeler yaptık ve bunu da başardık. Şuanda K türü yetki belgesi ofisimiz Van’da hizmet veriyor. Ancak uzun bir süre bu il mağdur edildi. Buna sebep olanlar bunun hesabını verecek ve veriyorlar şuanda. Yargılama süreci devam ediyor. Gerçekten vahim bir durumdu bu durum. Bir yolsuzluk olmuş. Bir sahte belge verilmiş. Sahte belge verildiği söylemi bile bu işin ne kadar vahim olduğunu gösteriyor. Sahte belge verilmiş ve bunun müsebbibi olmuşsunuz insanlarda biraz utanma ar olur. Biraz kişilik karakter olur.”

“İSTESEYDİM BEN DE SESSİZ KALIRDIM!”

Nadiroğlu, K belgesi ile ilgili yaşananları anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü, “Eski oda başkanı 2009 yılında bir demeç veriyor diyor ki 23 Eylül 2009 günü oda başkanı Zahir Kandaşoğlu tarafından bu açıklama yapılıyor. Açıklamada şu ifadeler kullanılmış ‘Odamızı tarafından verilen K türü yetki belgelerindeki sahte belge düzenlenmesiyle ilgili bir durum yoktur.’ Diye aynı Başkan geçen yılda bir açıklama yaparak ‘herkes cezasını çekmeli’ diyor. Bu durumu sümen altı ettiler. İsteseydim bende sümen altı edebilirdim ama bu ne bana ne de kişiliğime yakışmaz. Burada binlerce insanı temsil ediyorsun, binlerce kişinin hakkını savunuyorsun. Nasıl böyle bir şey yaparız. Sahte yetki belgesi alan kişiler Denizli, Manisa, Zonguldak, Samsun ve Uşak gibi illerden gelip buradan sahte belge almışlar. Bu nasıl bir durum ki sahte belge veriliyor da bunların haberleri olmuyor. Operasyonun ardından ulaştırma bakanlığından müfettişler geldi ve 3 kişi hakkında suç duyurusunda bulundular. Ulaştırma Bakanlığı müfettişleri buraya gelerek incelemelerde bulundu ve 300 sahte belge verildiğine dair tespit yaptılar ve suç duyurusunda bulundular. Yolsuzlukta adı geçenler hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Bu işin müsebbibi bunlar.” Dedi.

 

ESKİ BAŞKANA DA SAYDIRMIŞTI!

Öte yandan Nadiroğlu daha önce de önceki yönetim ile ilgili açıklamalarda bulunmuş ve şu açıklamalara yer vermişti“Eski oda başkanını sonuçta biz buraya taşıdık. Onun artık bir etkinliği yok nihayetinde. İki dönem burada başkan olmasının sebebi de bizdik. Fakat son seçimlerde aldığı başarısızlık zaten mevcut halini gösteriyor. 2011 Genel seçimlerinde aday olduğu ve hezimete uğradı. Tabi yine de bunları konuşmaya gerek yok. Önemli olan odanın hak ettiği yerde olması. Oda hak ettiği yerdeyse isimlerin hiç önemi yok. Burada şahsi çıkarları ön planda olan değil toplumsal çıkarları ön planda tutan isimler oturmalı. Ben de bu odadaki görevim boyunca hiçbir zaman böyle bir arayış içinde olmadığımın garantisini veriyorum. Kendimden eminim.”


Orhan AŞAN/Şehrivan

Editör: TE Bilisim