Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 Ocak ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıkladı. Van’ın içinde olduğu TRB2 bölgesinin zam şampiyonu kabak olurken, ikinci sırada ise patlıcan yer aldı. En çok ucuzlayan ürünler ise yumurta ve bayan ceketi oldu. 


Verilere göre, TÜFE bir önceki aya göre yüzde 2,46 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 9,22 oranında artış gösterdi. TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkari) bölgesine ait TÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde 2,91'lik bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 8,72 oranında artış meydana geldi. Konuya ilişkin İHA muhabirine konuşan TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, "Çekirdek enflasyon olarak tabir edilen özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden, mevsimlik ürünlerin hariç olduğu A grubunda yıllık değişim yüzde 9,66 olurken, ‘enerji, gıda, alkollü-alkolsüz içecekler, tütün ürünleri ve altının hariç’ olduğu C grubunda ise yıllık değişim yüzde 7,74 oldu" dedi.


Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 6,37’lik oran ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda olduğunu aktaran Coşğun, "En fazla düşüş gösteren grup ise yüzde 6,99 ile giyim ve ayakkabı oldu. TRB2 Bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 5,53 'lük oranla gıda ve alkolsüz içecekler grubunda, en çok düşüş ise yüzde 2,25'lik oranla giyim ve ayakkabı grubunda oldu" şeklinde konuştu.



"Ocak ayının zam şampiyonu kabak oldu"

Ocak ayının madde bazlı değerlendirmesinde yurt genelinde kabak yüzde 92,71 ve patlıcanın yüzde 79,37'lik oranında artarak fiyatı en çok artan maddeler olduğunu aktaran Coşğun, "Van ilinin de dahil olduğu TRB2 Bölgesinde ise kabak 82,35 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 73,55 oranındaki artışla patlıcan takip etti. Yumurta ise yüzde 10,77'lik bir oranda değer kaybederek Ocak ayında TRB2 Bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 13,80 oranında değer kaybeden bayan ceketi en fazla ucuzlayan ürün olarak göze çarpıyor" ifadelerini kaydetti.
Öte yandan Yurt İçi ÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 3,98’lik bir artış gerçekleştiğini ifade eden Coşğun, şunları söyledi:
"Bir önceki yılın aynı ayına göre ise 13,69 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 4,12 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 3,87 artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 6,58 artış ve su temini sektöründe ise yüzde 3,72 artış meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 6,58' lik oranla enerjide, en yüksek yıllık artış ise yüzde 18,13' lük oranla ara mallarında gerçekleşti."

Editör: TE Bilisim