Hafta boyunca Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirilen Newroz kutlamaları dün Diyarbakır’da zirveye çıktı. Tarihi Newroz olarak nitelendirilen Diyarbakır’daki Newroz’da milyonlar alana aktı. Abdullah Öcalan’ın BDP aracılığı ile gönderdiği mektubun okunduğu kutlamada sadece Türkiye basını değil Dünya gözünü Diyarbakır’a çevirdi. Öcalan’ın silahları bırakıp sınır dışına çıkma çağrısı bir anda Dünya’nın gündemine oturdu. Öcalan’ın o çağrısı her kesim tarafından farklı bir şekilde yorumlanırken o çağrıya Van’dan da tam destek geldi. Öcalan’ın o çağrısına hem siyasilerden hem de iş dünyasının önemli isminden destek geldi. Ak Parti İl Başkanı Aras, verilen mesajları önemli olarak değerlendirirken, CHP İl Başkanı Şen, o açıklamaları muhteşem bir manifesto olarak değerlendirdi. Partisine de çağrı da bulunan Şen, CHP’nin bu saatten sonra onurlu bir tavır sergilemesi gerektiğinin altını çizdi. Van’ın iş dünyasındaki önde gelen isimlerinden biri olan Van Ticaret Borsası (VATBO) Başkanı Feridun Irak ise, yapılan çağrıyı olumlu değerlendirdiklerini belirterek, “İmralı'dan gelen ve bugün yapılan açıklamada bu yönde adımlar atılmasını kolaylaştırıcı olarak görüyoruz. İmralı'dan gelen açıklamada inatla birleşmeden bahsediliyor ki bu herkesin arzusudur.” Dedi.

DİYARBAKIR’DAKİ BAHAR RÜZGARI VAN’DA DA ESTİ

Diyarbakır'daki Newroz kutlamalarında Öcalan'ın, 'Çatışmasızlık ve PKK'lıların sınır dışına çıkışı' kararı BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder tarafından Türkçe, Pervin Buldan tarafından ise Kürtçe okundu. Öcalan'ın tarihi açıklaması dünyanın önde gelen medya kuruluşları tarafından da ‘flaş’ haber olarak verildi. Bir anda Türkiye’nin gündemine oturan o çağrı Van’da da bahar havası esmesini sağladı. Siyasiler ve iş dünyasının önde gelen isimlerinden hemen konu ile ilgili önemli açıklamalar geldi. Gazetemize konuşan isimler o çağrıyı şu şekilde değerlendirdi:

ARAS: “BU ÇOK ÖNEMLİ BİR MESAJDIR”

 

Konu ile ilgili konuşan Ak Parti İl Başkanı Abdullah Aras: “Mesajda güzel şeyler vardı. En güzelinin silahların bırakılması, demokratik anlayış noktasında hareket edilmesi ve bu mesaja en fazla önem katan bu olmuş olması gerekirdi. Silahlar bırakılacaktır. İnşallah bundan böyle demokratik bir zemin içerisinde insanlar hak ve özgürlüklerin arayışlarını sürdürecektir. Siyaset bundan sonra devreye girecektir. Bu, çok önemli mesajdır. Ezilmiş olan halkların hakları bundan böyle silahla değil, şiddetle baskıyla değil tümüyle demokratik bir zemin içerisinde siyasetin öngörmüş olduğu kurallar çerçevesi dahilinde olacağı söylenmiştir.” Şeklinde konuştu.

ŞEN: ÖCALAN’IN MESAJLARI ÇOK ÖNEMLİ

Sürece en büyük desteği veren isimlerden birisi ise hiç şüphesiz CHP Van İl Başkanı Cemal Şen oldu. Öcalan’ın o açıklamasını çok önemli bulduğunu ve muhteşem bir manifesto olduğunu kaydeden Şen, “Bugünün anlamını birkaç cümle ile özetlemek gerçekten çok zor. Özellikle Öcalan’ın mesajının bir manifesto olduğunu düşünüyorum. Bu manifestonun silahlı mücadele süreci demokratik siyaset sürecine kapı açıyor. Öcalan ‘Biz onlarca yıl bu halk için feda ettik kendimizi. Büyük bedeller ödedik. Bu bedellerin, bu mücadelenin hiç biri boşa gitmedi’ diye bir açıklama yaptı. Öcalan mesajında diyor ki, ‘Biz haklarımızı sizlere helal ettik. Sizde bana ve arkadaşlarıma haklarınızı helal edin.’ Bu büyük bir özveridir. Öcalan’ın önemli bir vurgusu daha vardır. Öcalan vurgusunda diyor ki ‘Kürtler öz benliğini, aslını ve kimliğini yeniden kazandılar.’ Bu çok önemli. Bu bir kere çok önemsiyorum. Artık silahların susması gerektiğini, fikirlerin ve siyasetin konuşması noktasına geldiklerini ifade etmektedir. Öcalan mesajında ‘özellikle kimliğimizi yok sayanların inkar edenlerin ve dışlayanların modernist paradigması yerle bir oldu. Akan kan Türküne, Kürdüne, Lazına ve Çerkezine bakmadan insandan bu coğrafyanın bağrından akıyor. Ben bu çağrıya kulak veren milyonların şahitliğinde diyorum ki artık yeni bir dönem başlıyor. Silahlar değil siyaset öne çıkmalıdır.’ Diyor. Bu da yine çok önemli konudur, çok anlamlı mesajdır.” Şeklinde konuştu

ŞEN: BUGÜNDEN SONRA HERKESE BÜYÜK İŞLER DÜŞÜYOR

 

Şen gazetemize yaptığı açıklamada ayrıca, “Mesajında önemli bir konu daha var. Ben şu paragraftan çok etkilendim. ‘Selam olsun demokratik hakları özgürlük ve eşitliği rehber edinen, bu yolun yolcularına Zagros ve Toros dağ eteklerinden Fırat ve Dicle nehir vadilerine, kutsal Mezopotamya ve Anadolu topraklarından, tarım köy ve şehir uygarlıklarına analık eden analık hakların en etkinlerinden olan Kürtler sizlere selam olsun. Kardeşlik vurgusunun da binlerce yıllık bu büyük medeniyeti farklı ırklarla dinlerle mezheplerle kardeşçe ve dostça birlikte yaşayan ve birlikte inşa eden Kürtler için Dicle ile Fırat, Sakarya ve Meriçin kardeşidir. Ağrı ve Cudi dağı, Kaşkar ve Erciyes’in dostudur. Halay ve Delilo, horon ve zeybekle hısım ve akrabadır. Bu büyük medeniyet siyasi baskılarla harici müdahalelerle grupsal çıkarlarla bir birine düşürülmeye çalışılmıştır.’ Bana göre bu paragraf hepimizin acısını bir noktada ortaklaştırmaktadır. Benim çağrım tüm siyasal yapılara siyasi partilere herkese ama herkesedir. Bu günden sonra barışı ve barışın bu güzel dilinin ortaklaştırmaya çağırıyorum. Herkese tarihsel görevler düşmektedir.” Dedi.

ŞEN: CHP ONURLU BİR DURUŞ SERGİLEMELİ”

Şen dünkü Newroz’da Öcalan’ın konuşması ile ilgili son olarak şu değerlendirmelerde bulundu, “Sınır dışına çekilme olayının hangi koşullarda oluşacağını bilmiyorum. Fakat ben şunu söyleyeyim. Bu tarihi bir gündür. Bugünden sonra umuyorum. Dicle, Fırat, Meriç, Sakarya, Ağrı ve Erciyes bir daha anaların yüreğinin ağladığına ve gözyaşlarına tanıklık etmesinler diye düşünüyorum. Ben bu kadar geniş onurlu ve önemli bir çağrıyı beklemiyordum. Taktiksel bir çağrı bekliyordum. Ama gerçekten muhteşemdi. Öcalan’ın verdiği mesajı herkes kabul etmektedir. Çünkü Öcalan demek Kürt halkı demek anlamını taşımaktadır. CHP’ye çok tarihi bir görev düşmektedir. CHP kendine yakışan ve geçmişine yakışan anlamlı ve onurlu bir duruş sergilemelidir.”

 

IRAK: YÜREKTEN DESTEKLİYORUZ

 

 

Öte yandan konu ile ilgili konuşan Van Ticaret Borsası (VATBO) Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak ise herkesin arzusunun artık barışın sağlanması olduğunu ve atılan adımları yürekten desteklediklerini açıkladı. Irak konu ile ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, “Hepimizin arzusu, bu barışın sağlanmasıdır. Bugün atılan adımları biz yürekten destekliyoruz. İmralı'dan gelen ve bugün açıklamada bu yönde adımlar atılmasını kolaylaştırıcı olarak görüyoruz. İmralı'dan gelen açıklamada inatla birleşmeden bahsediliyor ki bu herkesin arzusudur. Elbette ki bu sürecin devamı önemlidir. Biz iş dünyasını temsil edenler olarak huzuru istiyoruz. Hukukun üstünlüğünü istiyoruz. İnsan haklarına saygı istiyoruz. Evrensel hukukun uygulanmasını istiyoruz. Bununla ilgili çözüm mercii de parlamentodur. Parlamentoda temsil edilen 4 siyasi partinin temsil oranına baktığımızda yüzde 90'lara varmaktadır. Görev, parlamentoya düşmektedir. Bizim ve hiç kimsenin daha fazla ne tahammülü ne de gücü kalmamıştır. Bu sorun mutlaka çözülmelidir.”

 

Orhan AŞAN – Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim