Geçtiğimiz günlerde yapılan seçimlerde mevcut başkanı koltuğundan eden ve Van Şoförler ve Otomobilciler Odaası başkanlık koltuğuna oturan Emin Tuğrul’dan özel açıklamalar. Mevcur Başkan Faruk Alpaslan’ı yapılan seçimlerde büyük bir oy farkıyla koltuğundan eden Tuğrul, seçim süresince sadece yapacakları üzerinde konuştuklarını belirterek, Van esnafınının sorunlarının büyük olduğunu kaydetti.

11 Ocak’ta yapılan seçimler ile mevcut Başkan Faruk Alpaslan’a büyük bir fark atarak Van Şoförler ve Otomobilciler Odası koltuğuna oturan Emin Tuğrul oda ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Van ekonomisini ve oda üyelerinin içinde bulunduğu durumu değerlendiren Tuğrul, güzel bir seçim geçirdiklerini belirterek, oda üyelerinin son derece duyarlı davrandıklarını, güzel bir seçim yapılabilmesi için her kesin elinden geleni yaptığını da aktardeı. Tuğrul, seçim süresince hiç kimseyi karalamadıklarını, sadece yapacakları üzerinde konuştuklarını belirtti.

“EN BÜYÜK SORUN TRAFİK ÇİLESİ”

Van esnafının içinde bulunduğu ekonomik krizi de değerlendiren yeni Başkan Emin Tuğrul, esnafının sıkıntısının büyük olduğunu, bu sıkıntıları bildiklerinden dolayı da çok büyük vaatlerde bulundamadıklarını kaydetti. Kentin içinde bulunduğu sorunları sıralamaya devam eden Tuğrul, bunların başında trafik çilesi geldiğini belirtti. Bu soruna ilişkin bir takım görüşmeler ve planlamalara gideceklerini de aktaran Tuğrul, “Tebrik ziyaretleri halen de devam ediyor. Bu ziyaretler bittiğinde ilimizin en temel sorunlarından bir tanesi olan bu soruna ilişkin Van Belediyesi ve Trafik Şube Müdürlüğü ile bir görüşme gerçekleştireceğiz. Bu kapsamda acil eylem planını hazırlayacağız” dedi.

“TAKSİ DURAĞI KÖY DURAĞI HALİNE GELMİŞ”

Odalarına bağlı olan esnaflardan taksici esnafının da büyük sorun ve sıkıntılarının olduğunu ifade eden Tugrul, bir yazıhaneleri bile bulunmayan taksicçilerin olduğunu söyleyerek, “Özellikle Havaala'nında bulunan taksi durağı tam bir köy durağı haline gelmiş. Orada bulunan arkadaşlarımızın da sorun ve sıkıntıları var. Bunların tamamını acil eylem planı çerçevesinde ele alacağız ve çözüm üreteceğiz” dedi.

“KORSAN KALKMALI”

Kenti içi ulaşımda ciddi bir sıkıntının olduğunu ifade eden Tuğrul, kentiçi ulaşımı sağlamakla yükümlü 275 aracın bulunduğunu, fakat trafikte ciddi bir keşmekeşliğin de bulunduğunu söyledi. Kentin çehresinin değiştiğini, artık Van'ın büyükşehir olduğunu, buna denk bir trafik planlamasının olması gerektiğini belirtti. 25 İlave hattın verildiğine de değinen Tuğrul, bu hatların TOKİ ve Üniversite güzergahlarına verildiğini söyledi. Sadece kendi oda üyelerinin değil, tüm halkın rahatını düşünmek durumunda olduklarını belirten Tuğrul, Korsan yolcu taşımacılığı yapanlara da değinerek korsanın kalkması gerektiğini kaydetti.

“ULAŞIMA UKM EL ATACAK”

Kentin Büyükşehir olması ile birlikte Ulaşım Koordine Merkezi (UKM)’nin kurulacağını belirten Tuğrul, “Nakliyeci esnafımız mağdur. Bilindiği üzere geçmişte N Plakaları vardı, fakak haksız bir şekilde bu plakaları iptal edildi. Bunun için de girişimlerde bulunacağız, çalışmalarımız olacak. Kamyoncularımızın sorunları var. Dışarıdan gelenler buradan yükü alıp götürüyor, ancak kamyoncularımız iş yapamıyor. Bunun üzerinde de duracağız” dedi.

“ODANIN BORCU VAR, ANCAK ARAŞTIRMAMIZ DEVAM EDİYOR”

Seçimi kazandıktan sonra odaya geldiklerini, ancak odaya geldiklerinde odanın satıldığını öğrendiklerini ifade eden yeni Başkan Tuğrul, “Bir esnaf sarayı yaptırılıyor, ancak ne zaman biteceği ve bizim orayı ne zaman teslim alacağımız belli değil. Odanın bir borcundan da bahsediliyor, ancak kamuoyunu yanıltmama açısından odanın borcu konusunda herhangi bir açıklamada bulunmayacağım. Bu konuya ilişkin araştırmalarımız devam ediyor. Çalışmalarımız tamamlandıktan sonra konu hakkında kamuoyuna yönelik bir açıklama yapacağız” dedi.
Van Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği ile ortak bir bina yapıldığını, bu bina kapsamında nasıl bir sözleşmenin yapıldığını kendisinin bilmediğini, bu binanın yapılabilmesi için kendi oda binalarının da satıldığını kaydeden Tuğrul, “Bizim binayı 400 bin Lira'ya satmışlar. Arada nasıl bir anlaşma var bilmliyoruz” dedi.

“DEVİR OLDU TESLİM OLMADI”

Seçimler sonrası mazbatasını aldığını belirten Tuğrul, oadanın devir edildiğini ancak teslimininde kimseyi bulamadıkları için teslim alamadıklarını anlatarak, “Mazbatamızı alıp odamızı devraldık. Ama odayı devreden kimseyi bulamadık. Ama sadece devir oldu, teslim olmadı. Bize odayı teslim edecek kimse olmadı.” Dedi.

“VESOB’A DA ADAY OLACAĞIZ”

Öncülüğünü Necdet Takva'nın yaptığı 'Ekonomide Değişim Hareketi' ile birlikte çalıştıklarını, bu kapsamda ilk olarak VATSO seçimlerini kazandıklarını, kendi oda seçimlerine de birlikte hazırlandıklarını, bundan sonra da birlikte hareket etedeceklerini, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği için de birlikte çalışacaklarını belirten Tuğrul, “VESOB seçimleri Van açısından çok önemlidir. Buraya da aday olacağız” diyerek, EDH'nin değişim hareketi olduğunu söyledi.

“ODA AİDAT TOPLAYAN KURUM OLMAKTAN ÇIKACAK”

Odayı sadece aidat toplayan bir kurum olmaktan çıkaracaklarını söyleyen Tuğrul, “Seçim sürecinde kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirledik. Bu kapsamda hızlı bir şekilde çalışmalarımıza başlayacağız. Kısa vadeli hedeflerimize ulaşma bakımından belki VATSO kadar hızlı olmayabiliriz, çünkü odamızın sıkıntıları çok fazla. Ancak belirlediğimiz hedeflere ulaşmak ve verdiğimiz sözlerin gereklerini yerine getirmek için olağanüstü bir çaba göstereceğiz” dedi.
Kentiçi trafikte durak yerlerinin yetersiz olduğundan bahseden Tuğrul, minibüslerin toplu taşıma araçlarına dönüştürülmesinin sorunu yüzde 80 oranında çözeceğini belirtti. Kentte durakların yetersiz olduğunu da aktaran Tuğrul, bunun yanısıra ciddi bir park sorununun da bulunduğunu sözlerine ekledi. Trafik ve belediye ile çok iyi ilişkilerde bulunacaklarını söyleyen Tuğrul, “Çok iyi şeyler olacak” diyerek sözlerini tamamladı.


Orhan AŞAN

Editör: TE Bilisim