İpekyolu Belediyesi'nin yeni yapacağı hizmet binası için düzenlediği  'İpekyolu Belediyesi Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması’nda dereceye giren proje sahiplerine düzenlenen törenle ödülleri verildi. Belediyenin 2015 faaliyetleri ve 2016 projelerini  anlatan videoların gösterildiği törende konuşan İpekyolu Belediye Eşbaşkanı Veysel Keser, "Çok zor bir süreçten geçiyoruz, çocuklar öldürülüyor halkımız öldürülüyor. Ancak böyle zor bir ortamda bile kimse bizi halkımıza hesap vermekten veya yerel hizmetlerden alıkoyamaz." dedi.

 

İpekyolu Belediyesi'nin hizmet binası için düzenlenen 'İpekyolu Belediyesi Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması'nda dereceye giren mimarlar için ödül töreni düzenlendi. Berivan Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen ödül törenine, DBP İl Eşbaşkanı Şaziye Duman, HDP İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya, Demokratik Halk Meclisleri, TTB, KESK, Van Barosu, Barış Anneleri İnisiyatifi, TMMOB, VANTSO, İHD, KJA, Başkale Belediye Eşbaşkanı İhsan Güler, Bahçesaray Belediye Eşbaşkanı Mehmet Galip Aykut ve çok sayıda yurttaş katıldı

 

Program başlamadan önce, yarışmaya gönderilen 74 projenin sergilendiği sergi salonu gezildi. Daha sonra konferans salonuna geçildi. Ödül töreninden önce İpekyolu Belediyesi'nin 2015 yılı içerisindeki faaliyetlerini anlatan bir video izletildi. Belediyenin çalışmalarının içeren videoda yapılan harcamalarla gelir gider toplamlarıyla şeffaf bir belediyecilik örneği sergilendi. Videonun Ardından açılış konuşması yapan İpekyolu Belediye Eş Başkanı Veysel Keser, "Çok zor süreçten geçiyoruz, çocuklar öldürülüyor halkımız öldürülüyor. Ancak böyle bir zor bir ortamda bile halkımıza hesap vermekten veya yerel hizmetlerden alıkoyamaz. Şunu iyi biliyoruz ki Türkiye de özellikle bu bölgede yerel yöneticilik yapmak çok zordur" dedi.

 

Keser, 2009 yılında  'Kentimizi de kendimizi de biz yöneteceğiz' şiarına değinerek, "Alternatif bir belediyecilik yaparak, halkçı, doğrudan demokrasi modelini esas alan, DBP belediyeciliği üzerinde çok ciddi baskılar oluşturuluyor. Halkla birlikte belediyecilik yapmış olmamız, basın açıklamalarına katılmış olmamızdan dolayı bazı yaptırımlarla karşı karşıya kalmaktayız. Van’da 12 belediyesi olan DBP'li 5 belediye eş başkanı tutuklu 3 tanesi aranıyor. Geride kalan belediye eş başkanlarına ise onlarca yıl hapis cezaları verilmiş durumda." Diye konuştu. Özellikle yerel yönetimlerde 1979 da, ağalar ve aşırı bürokrasinin hâkim olduğuna dikkat çeken Keser, " O dönem alternatif belediyecilik geliştiren Batman Belediye Başkanı Edip Sönmez, seçildikten 29 gün sonra katledildi. Yine Diyarbakır Belediye Başkanı Mehdi Zana 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1979 Ağrı Belediye Başkanı Orhan Alpaslan katledildi. Sol sosyalist olan ve doğrudan halkı esas alan yerel yönetim anlayışına sahip Terzi Fikri dediğimiz Fikri Sönmez ceza evinde yaşamını yitirdi.  Bunları söylemimizdeki amaç, halkı esas alan belediyecilik anlayışındaki insanlar bu ülkede bedel ödemek zorunda kalmakta. Amacımız belediyeleri aşırı bürokratik, derebeylik sisteminde alıp halkın demokratik yapısına cevap verecek bir duruma getirmektir. Ve halkın kendi kendini yönetmesidir. Bu tutumumuzdan dolayı, Sayın İpekyolu Belediye Eşbaşkanımız Aygül Bidav da bir soruşturma tabi tutularak görevinden uzaklaştırıldı. Bizlerde bu çalışmaları şuan aramızdan bulunmayan Sayın Eş Başkanımız Bidav'a ve kendisi gibi sürgünde yada cezaevinde olan kadın arkadaşlarımıza adıyoruz." dedi.

 

12 DEV PROJE TANITILDI

Yarışma aşamalarına değinen Eşbaşkan Keser, yarışmaya 74 projenin katıldığını ve 7 kişiden oluşan jüri üyelerinin hummalı çalışması sonucunda neticeye ulaştıklarını kaydetti.  Keser, kentin dokusuna, mevsim şartları ve toplumsal yapısına uygun nasıl bir yapı istediklerini jüri üyelerine ilettiklerini ve jüri üyelerinin de bu doğrultuda karar verdiklerini açıkladı. Jüriye ve projeleriyle katkı sunan tüm katılımcılara teşekkür etti. Keserin Konuşmasının ardından 2016 yılı içinde hayata geçirilecek projeleri anlatan bir video gösterildi. 2016 yılı içerisinde yapılacak projeler şöyle;  İpekyolu Belediyesi Merkezi Bina, Kadın Yaşam Alanı, Van Kültür Sokağı, Kadın Öğrenci Yurdu, Amfi Tiyatro, Üstü Kapalı Semt Pazarı, Halk Ekmek Fırın, Kent Kütüphanesi, Engelsiz Yaşam Merkezi, Kadın Ve Aile Sağlığı Merkezi, Erek Dağı Eteklerine 50 Bin Büyük Çam Ağacı ve Mesleki Eğitim Merkezi.

 

MİMAR CEM ÇEŞMELİ BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ ALDI

Konuşmalardan sonra ödül törenine geçildi. Ödül töreninde 1. seçilen proje sahibi Cem Çeşmeli’ye İpekyolu Belediye Eşbaşkanı Veysel Keser, 2. seçilen proje sahipleri Can Demirci ve Hüseyin Komşuoğlu'na, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya, 3. seçilen proje sahipleri Barış Demir ve Sıddık Güvenli' ye HDP Van İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi, 1.Mansiyon proje sahibi, Eren Başak'a DBP VAn il Eşbaşkanı Şaziye Duman, 2. Mansiyon proje sahibi Gürkan Okta'na Başkale Belediye Eşbaşkanı İhsan Güler, 3. mansiyon  proje sahibinin adına Gürkan Gültepe'ye Barış Anneleri İnisiyatifi adına Muhsine Yılmaz, 4. mansiyon proje sahibi adına,İpekyolu Belediyesi  Özel Kalem Müdürü Mehmet Erhan Akkuş'a Mimarlar Odası Van Şube Başkanı Barış Kartal ödül verdi. Ayrıca jüri Başkanı Y. Mimar Özcan Uygur ve jüri üyeleri olan Y. Mimar Yeşim Hatırlı, Mimar Fatih Yavuz, Dr. Mimar Devrim Çimen, Y. Mimar Derya Ekim Öztepe' ye de katkılarından dolayı teşekkür plaketi verildi. Ödül töreninden ardında dereceye giren projelerin neden seçildiği, yarışma aşamaları hakkında  soru veya eleştirilerin değerlendirilmesi için  Mimar Ünsal Keser ve jüri üyelerinden oluşan  'İpekyolu Belediyesi Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması Kolokyumu’ soru ve eleştiri cevaplamalarının ardında  tören sona erdi. 

Editör: TE Bilisim