Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde başlatılan operasyon öncesi idari izinli olan ve ilçeden ayrılan öğretmenler, öğrencilerini yalnız bırakmamak için Van merkezdeki okullara gelerek gönüllü eğitim veriyor.

 

Yüksekova'da oluşan tehdit ve baskının yanı sıra ilçede kazılan çukurlar ile kurulan barikatlar nedeniyle yaşam alanları daralan öğrencilerin bir kısmı aileleriyle çevre il ve ilçelere taşınırken, bir kısmı da çevre illerdeki okul ve pansiyonlara gönderildi. Operasyonların başladığı tarihten sonra Van merkeze Yüksekova'dan nakille bin 696'sı ilkokul, bin 856'sı ortaokul, bin 276'sı lise ve 59'u İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi gelirken, nakilsiz gelen 504'ü 8. sınıf, 195'i 12. sınıf öğrencisi olmak üzere 5 bin 586 öğrenci, eğitim öğretime kaldıkları yerden devam ediyor.

 

Van'a gelen öğrenciler İl Milli Eğitim Müdürlüğü tam donanımlı pansiyon ve okullara yerleştirerek onların eğitimlerine devam etmelerini sağlıyor. Operasyonlar nedeniyle idari izinli sayılan öğretmenlerden 38'i de öğrencilerini yalnız bırakmamak için kente gelerek belirlenen okullarda gönüllü eğitim vermeye başladı. Rehber öğretmenler de öğrencilerin yaşadıkları travmaların etkisinden kurtulmaları için de destek oluyor.

 

"ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN BURADAYIZ"

 

Fekiyi Teyran Ortaokuluna gelen biri kadın 23 fedakar öğretmen de bir taraftan 41'i taşımalı, 168'i ise komşu oldukları Van Gölü Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi pansiyonunda kalan 208 öğrenciyi yalnız bırakmamanın mutluluğunu yaşıyor, bir taraftan da TEOG sınavına girecek 8. sınıf öğrencileri için çaba gösteriyor. İngilizce öğretmeni Ayşe Şermin Kertis, yaptığı açıklamada, operasyon nedeniyle Yüksekova'da sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini, kendilerinin de idari izinli sayıldıklarını hatırlattı. Özellikle 8 ve 12. sınıf öğrencilerinin mağdur olmaması için gönüllü eğitime başvurduklarını belirten Kertis, MEB'in çalışmasıyla öğrencilerin Van'a getirildiğini ve onlara her türlü imkanın sağlandığını söyledi.

 

Öğretmenlerin de gönüllü olarak derslere girdiğini anlatan Kertis, şöyle dedi: "Bütün olumsuzluklara rağmen iyi gidiyoruz. Sınava son bir ay kaldı ve hazırlık yapıyoruz. Her şeye rağmen şartlar iyi. Maddi ve manevi olarak öğrencilere destek olmaya çalışıyoruz. Çünkü öğrencilerin yaşadıkları, onları olumsuz yönde etkileyecek şekilde. Daha farklı bir manzara bekliyordum. Yine de iyiler ve toparlamaya çalışıyorlar. Biraz empati kurduk ve kendimizi onların yerine koymaya çalıştık. Bence her insanın yapabileceği bir şey. Bir yerlerde faydalı olmak, bir şeyler verebilmek önemli. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Burada olmaktan çok memnunum. Bir daha olsa bir daha yaparım. Öğrenciler için buradayız. Umarım onlar için faydalı oluruz."

 

"AİLELERİMİZİ ÇOK ÖZLÜYORUZ"

Ailelerinden ve evlerinden ilk defa uzak kalmanın ve farklı bir ilde eğitime devam etme zorunluluğunun kendilerini olumsuz etkilediğini anlatan öğrenciler, Yüksekova'daki öğretmenlerinin örnek davranışının anlamlı olduğunu ifade etti. Yüksekova'ya bağlı Yeni Mahalleden geldiğini anlatan Polat Azeyin, evinden ve ailesinden koparak eğitimine devam edebilmek için Van'a geldiğini belirtti. Azeyin, "Önümüzde TEOG sınavı var ve zorlanıyoruz. Öğretmenlerimiz bizim için buraya geldi. Onlara çok teşekkür ediyoruz. Buradan da memnunuz. Ama ailelerimizi çok özlüyoruz. Yanımızda olmadıkları için çok üzülüyoruz. Sınavda başarılı olarak ailelerimizi sevindirmek istiyoruz. Fen lisesini kazanarak ailemi sevindirmeyi hedefliyorum." ifadelerini kullandı.

 

8. sınıf öğrencisi Yasin Kaymaz da Ortaç köyünden ilçe merkezine taşımalı gelerek eğitim gördüğüne değinerek, şunları belirtti: "İlçedeki öğretmenlerimizin hepsi gitti. Biz de buraya geldik. Burada bize çok iyi bakıyorlar. Şimdilik sıkıntımız yok. Sadece ailemden ayrıldım ve onları özlüyorum. Onlara olan özlem nedeniyle TEOG sınavına hazırlanamıyorum. İlk defa ailemden uzak kalıyorum. Burada ders çalışıyor, etütlere katılıyor, okula gidiyoruz. Bizi yalnız bırakmayan öğretmenlerimizden Allah razı olsun. Hepsi çok iyi ve bizimle ilgileniyorlar. Bizi daha iyi yetiştirmek için buraya kadar geldiler. Hepsine tek tek teşekkür ediyoruz."

 

Yüksekova'ya bağlı Ünlüce köyünden Van'a geldiğini söyleyen Ulaş Demir de etüt salonu ve bazı küçük eksikliklerin olduğunu, yetkililerin sorunları kısa sürede çözeceğine inandığını dile getirdi. Demir, "Önümüzde TEOG sınavı olduğu için buraya gelmek zorunda kaldık. Ailelerimizden, arkadaşlarımızdan ve öğretmenlerimizden ayrıldık. Fakat bir öğretmenim buraya kadar geldi. Ona çok çok teşekkür ediyorum. Bize destek veren diğer hocalarımıza da teşekkür ediyorum. Ailemizden uzak kalmanın üzüntüsü nedeniyle sınava iyi hazırlanamayacağımızı düşünüyorum. Bir etüt salonu yapılır ve akşamları çalıştırılırsak çok seviniriz." diye konuştu.

 

Bu arada, kentteki bazı sivil toplum kuruluşları da okulları ziyaret ederek öğrencilere yardımda bulunuyor. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim