‘Van Gölü Kirlenmesin’ kampanyası ile Van Gölü havzasında yer alan bütün yerleşim yerlerinde etkinlik düzenleyen öğrenciler, Van Gölü etrafında tehlike arz etmeye başlayan çevre kirliliğine dikkat çekmek amacıyla gönüllü vatandaşlarla Adilcevaz sahilinde düzenledikleri etkinlikte buluştu. Etrafında bulunan yerleşim yerleri, sanayi tesisleri ve vatandaşların Van Gölü'ne gerekli özen ve duyarlılığı göstermemesi nedeniyle her gün hızla kirlenen Van Gölü'nün temizlenmesi ve kirlenmesinin önlenmesi için başlatılan temizlik kampanyasına Adilcevaz Belediyesi, Adilcevaz Meslek Yüksekokulu ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de destek verdi. Adilcevaz sahilinde temizlik yapan çok sayıda öğrenci ve vatandaş, Van Gölü’nün kirletilmesine artık ‘yeter’ dedi. Etkinlikte ressam öğrenciler çizdikleri resimlerle Van Gölü’ndeki kirliliği dile getirirken, müzik grubu ise mini bir konser verdi.

 

Düzenlenen etkinliğe destek veren Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy, belediye olarak Van Gölü sahilinin temizliğine önem verdiklerini ifade ederek, “Van Gölü bizler için, Türkiye için önemli bir göldür. Dünyada inci kefalinin yetiştiği tek su, bölgenin turizm merkezi ve doğa harikası olan Van Gölü böyle giderse birkaç yıl içinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Gölün sahillerinin büyük çoğunluğu kirlilikten kullanılmaz halde. İnci kefalinin soyu tükenmek üzere. Ancak sizin gibi gençler olduğu sürece bu kirlenmeye müsaade edilmeyecek. İdareciler olarak bize düşen görevleri yapacağız ve sizlerde temizliğe önem vereceksiniz, hep birlikte bu güzelim gölü kirlilikten kurtaracağız. Bu kampanyayı başlatan başta Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Meslek Yüksekokulu ve öğrencileri olmak üzere emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum” dedi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencilerinden Serdar Karatay da, Van Gölü kirliliğine dikkat çekmek amacıyla yaptıkları resimlerle etkinliğe destek verdiklerini belirterek, “Bizlerde Van Gölü’ndeki kirlilik böyle devam ederse ileriki zamanlar neler olabileceğini göstermek açısından yaptığımız resimlerle insanlarımıza aktarmaya çalışıyoruz. Göldeki bu kirlilik böyle devam ederse ilerde artık Van Gölü diye bir gölden bahsetme imkânımız olamayacak” diye konuştu.

 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Erdoğan Özel ise, Van Gölü’nde oluşan kirliliğe dikkat çekmek amacıyla böyle bir etkinlik düzenlediklerini ifade ederek, “Van Gölü’ndeki kirliliğe dikkat çekmek için göl çevresinde bulunan 5 ilçemizde uygulayacağımız bir proje hazırladık. Van Gölü kirlenmesin diye öğrencilerimizle birlikte böyle bir etkinlik düzenledik. İlk etkinliğimizi Erciş’te yaptık ve buradaki etkinliğimiz ikinci etkinlik oldu. Etkinliğimiz Ahlat, Tatvan ve Gevaş’ta devam edecek. Van Gölü’nü bizler Van Denizi diye tabir ediyoruz. Van Gölü bu şekilde kirlenmeye devam ederse artık yaşanamaz hale gelir. Çocuklarımıza temiz bir miras bırakmamız gerekiyor ve bunun için yola çıktık. Bizlere bu çalışmada destek veren özellikle rektörümüze, Adilcevaz Belediyesi’ne ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne katkılarından dolayı çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. Etkinliğe Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy, İlçe Milli Eğitim Müdürü Kurbani Özdaş, Adilcevaz TEMA Vakfı Gönüllü Sorumlusu Mehmet Onur Koçak ve çok öğrenci katıldı. 

Editör: TE Bilisim