HDP Van Milletvekili Özdal Üçer Van’daki okulları ve okullarda öğrencilerden istenen paraları Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya sunduğu soru önergesinde sordu. Van’da bazı okullarda öğrencilerden çeşitli adlar altında para istendiğini söyleyen Üçer, öğrencilerin paraları ödemeleri için baskı altına alındığını belirtti.

Van’da birçok okulda çeşitli adlar altında öğrencilerden para toplandığını ileri süren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Özdal Üçer, bununlar ilgili Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya soru önergesi sundu.

‘ÖĞRENCİLER BASKI ALTINA ALINIYOR’

Verdiği soru önergesinde, öğrencilerin toplanan paralar nedeniyle zor durumda bırakıldığını söyleyen Üçer, “Anayasa’da Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin “sosyal” bir devlet olduğu vurgulanmış ve yine “Temel eğitim, bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır.” denilerek sosyal devlet olgusunun eğitim öğretim hizmetlerine de taşınmasını sağlamıştır. Yine 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun 2. maddesinde “İlköğretim, ilköğrenim kurumlarında verilir; öğrenim çağında bulunan kız ve erkek çocuklar için mecburi, Devlet okullarında parasızdır.” hükmü yer aldığından, eğitim öğretim çalışmalarının yürütülmesi veya diğer hizmetlerin alınması amacıyla velilerden her ne surette ve ne ad altında olursa olsun para talep edilemez; talep edilmesi suçtur. Bu açık hükümlere rağmen Van İli’nde birçok okulda; öğrencilerden değişik adlar altında paralar toplanmaktadır. Okul yönetimleri fotokopi parası, temizlik parası, spor parası, kalorifer parası, tadilat işleri parası vb adlar altında paralar toplamakta; öğrenciler söz konusu paraları ödemeleri için baskı altına alınmakta; ödemeye mecbur bırakılmaktadır.” Dedi.

‘ÖĞRENCİLER DONARAK DERS GÖRÜYOR’

Birçok okulun ise pislik içerisinde olduğunu söyleyen Üçer, “Yine İl’de birçok okulda müstahdem bulunmadığından, okullar pislik içinde bir hastalık yuvasına dönüşmüş durumdadır. Okul yönetimleri bunu bahane göstererek temizlik işçisi tutmakta; bu kişilerin maaşlarını ödemek için ise öğrencileri zorlamaktadır? Bunun yanında okullarda kalorifer işçileri bulunmadığından; kaloriferler yakılamamakta; öğrenciler çetin kış aylarına girdiğimiz bu günlerde adeta donarak ders görmektedir.” Dedi.

‘MAAŞLAR ÖĞRENCİLERE YIKILIYOR’

Üçer, bu sorunlarla ilgili verdiği soru önergesinde Bakan Avcı’nın cevaplamasını istediği soruları ise şöyle sıraladı: “Van İli’nde okul yönetimleri tarafından öğrencilerden gayrı hukuki şekilde toplanan paralardan haberdar mısınız? Her ne ad altında olursa olsun, toplanan bütün paraların ve okul yönetimlerince istihdam edilen kişilerin maaşlarının öğrencilere yıkılmasının Anayasa’nın ve ilgili kanun hükümlerinin ihlali niteliğinde olduğu dikkate alındığında; konu ile ilgili kapsamlı bir soruşturma başlatmayı düşünmekte misiniz? Okullarda müstahdem temizlik çalışanı kaloriferci bulunmamasının yarattığı ciddi sıkıntıların çözülmesi için nasıl bir girişimde bunmayı düşünmekte siniz? Söz konusu işler için Milli Eğitim Müdürlüklerince görevlendirme yapılması düşünülmekte midir?”


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim