Bu çalışma Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Kariyer Danışmanlığı Tezsiz Yüksek Lisans öğrencileri Mehmet KESKİN ve Doğan NURSES’ in Bilimsel Araştırma Yöntemleri Dersi Doç. Dr. Hasan Basri MEMDUHOĞLU Danışmanlığında “Öğrencilerin Mobil Araç kullanımı ve Mobil Araçların Öğrenme Üzerindeki Etkisi” konulu makale çalışmasıdır.

 

Araştırmamızın amacı, ortaokul öğrencilerinin mobil araçları kullanma oranlarını ve kullanılan araçların öğrenme üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmamız Van il merkezindeki 3 ortaokul öğrencileri üzerinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 37’si ortaokul 5. sınıf öğrencisi, 31’i 6.sınıf öğrencisi ve 136‘sı 7.sınıf öğrencisi olup toplamda 204 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veriler anket tekniği kullanılarak elde edilmiştir.

Bilginin çok hızlı üretildiği; bilgiye hızlı bir şekilde erişebilmenin ve bilgiyi öğrenme sürecine hızlı bir şekilde uygulayabilmenin önem kazandığı, internet ve mobil teknolojilerin anında küresel bilgiye erişim sağlayabildiği günümüzde mobil teknolojiler ve öğrenme arasında bir ilişkinin doğması kaçınılmazdır (Sharples, Taylor ve Vavoula, 2007).Günümüzde bireyler mobil araçlarından GPRS/3G/4G teknolojileri sayesinde istedikleri yer ve zamanda internete girerek mobil öğrenmeden faydalanabilmektedirler. Mobil öğrenme araştırmalarında baskın olan odak noktası her zaman pedagojik çerçeve yerine teknolojinin kullanılabilirliği ve özellikleri olmuştur (Cheung ve Hew, 2009). 

Yeni nesil mobil araçların ortaya çıkması, özellikle Android ve iOS tabanlı akıllı telefon ve tablet bilgisayarların kullanıcılar tarafından çok çabuk benimsenip kullanılmaya başlanması, m-öğrenmenin ortaya çıkmasına ve yaygınlaşmasına neden olmuştur (Bozkurt,2015). Mobil araçların taşınabilir olmaları; sosyal etkileşime olanak sağlamaları; bulunulan yer, zaman ve çevreye göre gerçek zamanlı veri toplayabilme fırsatı sunmaları; diğer mobil araçlar veya ağlarla bağlantı kurabilmeleri ve bireyselleştirilebilmeye olanak sağlamaları açısından birçok eğitsel fırsat yaratmaktadır (Klopfer, Squire, Holland ve Jenkins, 2002).

Ortaokul öğrencilerinin mobil araç kullanımının öğrenme ve başarı arasındaki ilişkilerinin belirlenmek istendiği araştırmamızda katılımcıların  % 56,8’i başarı belgesi almış olup başarı durumları iyi düzeydedir.

Katılımcıların anne eğitim durumunun %80’den fazlasının okur yazar olmadığı veya ilkokul mezunu olduğu tespit edilmiştir. Babalarda bu durum yarıdan biraz fazladır. Görüldüğü üzere baba eğitim durumunun anne eğitim durumundan daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan öğrenci velilerinin yarıdan fazlasının hane geliri 1000 TL ve altı olduğu görülmüştür. Bulgulardan anlaşıldığı üzere anne babanın eğitim düzeyi ile hane geliri doğru orantılıdır.

Katılımcıların büyük çoğunluğunun mobil araçlara sahip olduğu, ve bu araçları kullandığı görülmektedir (% 56,8). Öğrencilerin yaş guruplarına bakıldığında 13 yaş üstü öğrencilerin daha çok mobil araçlara sahip olduğu anlaşılmaktadır (% 36,7). Öğrencilerin internet kullanımına bakıldığında hemen hemen çoğunun interneti her zaman, çoğunlukla ve bazen kullandıkları görülmüştür (% 74,0). Öğrencilerin yaşları büyüdükçe mobil araçları kullanma süreleri ve interneti girdikleri zaman da artmaktadır.

Ankette görüldüğü üzere mobil araçların öğrenme üzerinde az etkili olduğu ve hiç etkili olmadığı sonucuna varılmış (%71,6). Mobil araçların başarı üzerinde pek etkili olmadığını tablodaki sonuçlar göstermektedir, katılımcıların yarıdan fazlasının başarı üzerinde hiç etkili olmadığı görülmüştür (%51,5).

Araştırmaya katılan öğrencilerin yarıdan fazlası 1-30 dakika sıklığında sosyal medya araçlarına baktıkları görülmüştür. Öğrencilerin (%39,7)’ sinin herhangi bir sosyal medya hesabının olmadığı görülmüştür. Araştırmaya katılan öğrencilerin yarıya yakını sosyal medya araçlarında 0-1 saat arasında vakit harcadıkları anlaşılmaktadır (%48,5) ve öğrencilerin  (%34,3)’ünün ise ise herhangi bir sosyal medya aracı yoktur.

Araştırmaya katılan öğrencilerin yarıdan fazlasının sosyal medya araçlarıyla ders konularına rahatlıkla baktıkları görülmektedir (%56,9). Yine aynı tabloda görüldüğü üzere sosyal medya araçlarından öğrencilerin dersleriyle ilgili araştırdığı konuları çok daha hızlı öğrendiği görülmüştür (%63,2).

Araştırmaya katılan öğrencilerin büyük çoğunluğunun İngilizce dersi için sosyal medya araçlarını daha çok kullandıkları anlaşılmaktadır (%29,9). Öğrencilerin geneli en az bir dersin konularına sosyal medya araçlarından baktıkları görülmüştür. Araştırmaya katılan öğrencilerin (%77,9)’unun arkadaşlarının sosyal medya araçlarını ders için kullandığına katılmadıklarını belirtmişlerdir.

Sonuç olarak; günümüz toplumunda mobil araçlar hayatın her alanına nüfuz ettiğinden gelecekte de daha gelişip, öğrenmede daha da etkili olacağına inanmaktayız.

Mobil araçların kullanımı artarak devam edeceğinden ailelerin okullarda öğretmenler tarafından bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

Okullarda rehber öğretmenler tarafından öğrenciler mobil araç kullanımı konusunda bilinçlendirilmelidir. Mobil araçlarda öğrencilerin fiilen katılabilecekleri oyunlar canlandırılabilir.

Editör: TE Bilisim