Van'da okulları hedef alan saldırılar, sivil toplum örgütlerinden tepki gördü.

 

Bir gurubun, kentte bir yıl içerisinde 20'den fazla okula yönelik gerçekleştirdiği, son olarak bir gün önce bir anaokulunu hedef alan saldırıları, sivil toplum örgütü temsilcileri tarafından kınandı.

 

Eğitim Bir-Sen Van Şube Başkanı Osman Ayşin, yaptığı açıklamada, okullara saldırıda bulunanların, çocukları ve halkı sindirmeye çalıştığını belirterek, örgütün, halkın eğitim ve öğretim aşkını yok etmeye yönelik anlayışa sahip olduğunu söyledi. Örgütün çocukları okullarından alıkoyma hakkı olmadığını kaydeden Ayşin, "Bunlar, özellikle kenar mahallelerde okuyan çocukların okullarda rahat bir ortam bulmasını kendilerine çok görüyor. Dolayısıyla halkımızı sindirerek cehaletle boğuşma ve cehaletle yüz yüze bırakma arayışları bizleri üzmektedir. Çocuklarımızın okullarında sağlıklı bir eğitim ve öğretim görmelerini istiyoruz. Çocuklarımız bu cehaletle karşı karşıya gelmesinler." dedi.

 

İnsanın en büyük düşmanının cehalet olduğunu belirten Ayşin, şu değerlendirmelerde bulundu: "Terörün de böyle bir anlayışın içinde olduğunu ve cehaletin olduğu yerde daha çok emellerine ulaştıklarını görüyoruz. Bu, son derece üzücü bir durumdur. Çocuklar, okullarına geldiklerinde 'acaba yine terör saldırısıyla mı karşı karşıya kalacağız' tedirginliği yaşıyor. Velilerimizin çok ciddi tepki gösterdiğini gördük. İlimizin başarı oranı düşük, bunu yükseltmek için sürekli bir arayış içerisindeyiz. Maalesef terör örgütü fırsat buldukça okullarımıza saldırıda bulunup, çocuklarımızın okullarını yakıyor. Bu durum öğrenciler üzerinde bir travma yaratıyor. Bunu son derece yanlış buluyoruz. Bu saldırıları kınıyoruz. Bunun son bulmasını ve çocuklarımızın okumasını istiyoruz."

 

Türk Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız ise okullara yönelik saldırıların kabul edilmesinin mümkün olmadığını dile getirerek, bu tür eylemleri kınadı. Bir insanın eğitim kurumlarına yönelik düşmanlığının, insanlık düşmanlığı ile eşdeğer olduğunu kaydeden Yıldız, şöyle konuştu: "İnsanları cahil bırakmaya sebep oluyorsunuz, cehalete ön ayak oluyorsunuz, insanları eğitimden yoksun bırakıyorsunuz, okula gidecek çocukların yolunu kesiyorsunuz, aydınlanmasının önüne geçiyorsunuz, insanların cahil kalarak bir başkasına kul olmasına sebep oluyorsunuz. Okulları yakmayın. Bu doğru bir hareket değil ve herkese zarar veriyorsunuz. Eğer bir fikriniz, gayeniz ve hedefiniz varsa fikrinizi ortaya koyarak yapın."

 

Okumayarak cahil kalan insanın başkalarına kulluk etmekten başka çaresi olmadığını vurgulayan Yıldız, "Oraya giden çocuklar 5-6 yaşlarında. Oraya bomba atarak o çocukların canlarını tehlikeye atıyorsunuz. Bu bir insanlık düşmanlığıdır. Okulları yakarak insanlarımızın cahil kalmasına yol açmak canımızı acıtıyor. Okulları yakmayın, insan olun. Bu ülkenin birlik ve beraberliğe ihtiyacı vardır." diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim