Özalp ilçesi Boyalar mevkiinde içerisinde Özalp Anadolu İmam Hatip Lisesi, 3 Nisan İmam Hatip Orta Okulu ile Teknik Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi bulunan kampuste karşılaşılan manzara şok etti. Eğitimde önemli yatırımların yapıldığı ilçede depremden sonra yapılan okul kampusu kanalizasyon suları altında kaldı. Kanalizasyon sularının okul bahçesinde gölet oluşturulduğu kampuste uzun süredir devam eden bu manzaraya yetkililer müdahale etmezken objektiflere yansıyan fotoğraflar eğitime adeta gölge düşürdü.

 

Özalp ilçesi Boyalar mevkiinde bulunan okullar kampusu kanalizasyon altyapısı olmadığı için kanalizasyon suları altında kaldı. Yapıldığı günden bu yana kanalizasyon altyapısı olmayan yurdun bütün kanalizasyon suları kampus alanında bulunan okulların içine kadar doldu. Şehrivan’ın görüntülediği fotoğraflarda da kanalizasyon sularının adeta gölet oluşturduğu okulların aynı zamanda su isale hattının olmadığı da belirlenirken, suların halen sondajlarla karşılandığı öğrenildi. Okullardaki bu sorun uzun süredir devam etmesine rağmen ilgili isimlerden herhangi bir müdahale gelmezken ilçe halkından ve çevreci isimlerden tepki geldi. Konuyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, daha önce de burayla ilgili çalışma yaptıklarını söyleyerek, burada çevre katliamı yaşandığını ifade etti.

 

‘MİLLİ EĞİTİM SESSİZ!’

Yıllardır ilçede de kanalizasyon olmadığı için kanalizasyon sularına çare okulun yan tarafında bulunan çukurda arandı. Okulun yanında bulunan çukura dökülen kanalizasyon suları Belediye tarafından vidanjörler ile çekilerek başka yerlere nakledildi. İddiaya göre Belediye birkaç ay önce Milli Eğitim Müdürlüğüne yazı yazarak, burada paket arıtma sistemi kurmasını istedi. Yine iddiaya göre Milli Eğitim Müdürlüğü bu konuda uzun bir süre sessizliğini korudu. Mağdur olan okulun durumunu gören İlçe Jandarma komutanlığı ise haftada bir kez jandarmaya ait vidanjörle okulun kanalizasyon suyu sorununa çözüm buldu.

 

KANALİZASYON SULARI İÇERİSİNDE KARNE HEYECANI

Tüm bunlar yaşanırken, Milli Eğitim Müdürlüğü okula yapılması gereken paket arıtma sistemini bir türlü hayata geçirmedi. Ve en son Jandarma da bu sorundan elini ayağını çekti. Son olarak okullarda karne dağıtım töreni yaşanırken, öğrenciler karnelerini kanalizasyon suları içerisinde aldı. Karnelerini alan öğrenciler, kanalizasyonu olmayan ve su ihtiyacı da kanalizasyon sularının yanında bulunan alanda karşılanan okulun yetkililerine tepki gösterdi.   

 

ÖĞRENCİLER: MANZARADAN UTANIYORUZ

Eğitim ve Öğretime başladığı günden bu yana kanalizasyon ve su sıkıntısı yaşanan okulda okuyan öğrenciler, eğitim ve öğretim yılını burada bitirmekten utandıklarını belirtti. Öğrenciler, “Bu yıl eğitim ve öğretim yılını burada tamamladık. Bu manzaradan utanıyoruz. Bu manzara içerisinde bugün karnelerimizi aldık. Yetkililer okul açıldığı günden bu yana bu sorunu çözemedi. Ne kadar güzel okullar yapılırsa yapılsın manzara bu olunca insan utanıyor. Yetkililerin bu manzaradan dolayı utanması gerekiyor. Yıllardır okulun su ihtiyacı da sondajdan gideriliyor. Sondaj için kullanılan alan ile kanalizasyon sularının aktığı alan aynı yerde bulunuyor. Yetkililer gelsin buradaki utanç manzarasını görsün” Dedi.

 

VELİLERDEN YETKİLİLERE TEPKİ

Kanalizasyon sularının yarattığı koku nedeniyle öğrencilerinin okula gidip gelmekte sıkıntı yaşadığını söyleyen öğrenci velileri, yetkililerin bu sorunla ilgilenmesi gerektiğini belirtti. Veliler, “Çok güzel okullar yapıldı ilçemize ancak bu manzara karşısında utanıyoruz. Türkiye’de utanılması gereken bir manzara bu. Yetkililer gelip buradaki sorunla derhal ilgilenmelidir.” Dedi.

 

KALÇIK: MİLLİ EĞİTİM TİCARET YAPMAMALI

İlçede kanalizasyon ve su isale hattının olmamasından dolayı sorunun yaşandığını söyleyen Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, burada bir çevre katliamının yaşandığını belirtti. Kalçık, “Bu alanda çok vahşi bir çevre katliamı yaşanmaktadır. Burada Belediye’nin su isale hattı da yok. Burada su ve kanalizasyon olmadığı için, ilgili kurum kendi arıtma tesisinin kurmalıdır. Bir örnek verecek olursak. Milli Eğitim Müdürlüğü bir okulu tamamladıktan sonra VEDAŞ’a elektrik verilmesini ister. VEDAŞ da Milli Eğitim kendi trafosunu kurduktan sonra buraya elektrik veriyor.  Bu tür yerlerde de eğer kanalizasyon ve su isale hattı yoksa ilgili kurum kendi paket arıtma sistemini kurması gerekiyor. Bu manzara hem çevre katliamıdır hem de orada yaşayan kişilerin sağlığını tehdit etmektedir. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün buraya ticari olarak bakmaması gerekiyor. Belediye ve Milli Eğitim Müdürlüğü bu konuda hassasiyet göstermelidir. Bu okullar yapılırken arıtma tesisinin de içerisinde olması zorunluluğu getirilmelidir. Ancak ne yazık ki Milli Eğitim Müdürlüğü bu konuda üzerine düşen görevi yapmamıştır.” Dedi.

 

‘MİLLİ EĞİTİM KENDİ ARITMA SİSTEMİNİ KURMALIDIR’

Manzaranın hem çevre katliamı hem de sağlığı tehdit ettiğini vurgulayan Kalçık şöyle konuştu: “Okul gibi eğitim yuvalarının olduğu bir yerde böyle bir manzaranın görülmesi kabul edilir bir durum değil. Daha önce orada bir çalışma yaptık. Yetkilileri duyarlılığa davet ettik. Ancak yetkililer tüm çağrılara rağmen sessizliğini korudu. Kanalizasyon suları tüm okulun bahçesini dolduruyor. Öğrenciler pis sular içerisinde okula gidip geliyor. Bu kente yakışmayan bir manzaradır. Bir okul kendi arıtma tesisini yapmalıdır. Yetkililer hassasiyet göstermelidir. Bu okulların paket arıtma sistemleri derhal yapılmalıdır.”


ŞEHRİVAN ÖZEL – ORHAN AŞAN- YUNUS EMRE AYKAÇ

Editör: TE Bilisim