Ömer Faruk TOKTAŞ - Şehrivan


 

Lice’de yaşanan olaylar ve Abdullah Öcalan’ın çözüm süreci konusunda yaptığı açıklama üzerine bir basın açıklaması düzenleyen Van Demokrasi Platformu Üyeleri hükümetin çözüm süreci konusunda aksaklıklar yaşattığını belirtti. Van Demokrasi Platformu adına konuşan KESK Dönem Sözcüsü Latif Tül çözüm sürecinin başlangıcından bu yana barışa hizmet edilecek bir adım atılmadığını belirterek barış sürecine gereken katkıyı her zaman sağlayacaklarını dile getirdi. Latif Tül yaptığı açıklamalarda “AKP Hükümeti Kürt Sorununun barış ve diyalog temelinde çözümü için bir yandan ‘Süreç devam ediyor, süreçte kesinti yoktur.’ Derken, bir yandan da süreci bitirmeye yönelik uygulamalara hız veriyor. Gerginliği sona erdirecek, toplumsal barışa hizmet edecek adımlar atılmakta geç kalınıyor.” İfadelerini kullandı.

‘UYGULAMALAR SÜRECİ BİTİRMEYE YÖNELİK’

Hükümetin çözüm süreci konusunda Kürt Halkını oyaladığını belirten Tül “Bir taraftan, emperyalist güçlerin planları ve İŞİD maşası Ortadoğu’yu kan gölüne çevirirken öbür tarafta Sayın Öcalan’ın “30 yıllık savaş demokratik müzakere ile sonuçlanmak üzere” sözleri biz demokrasi mücadelesi veren tüm tarafları heyecanlandırmış ve umutlandırmıştır. Tam da bu açıklamanın akabinde Lice’de katliamcı devlet zihniyeti tekerrür edip, anıt yıkımını protesto eden halka dönük müdahale bir katliama dönüşmüştür. Kitlenin güvenlik güçleri tarafından silahlarla tarandığı görgü tanıklarınca teyit edilmiştir. AKP Hükümeti Kürt Sorununun barış ve diyalog temelinde çözümü için bir yandan ‘Süreç devam ediyor, süreçte kesinti yoktur.’ Derken, bir yandan da süreci bitirmeye yönelik uygulamalara hız veriyor. Gerginliği sona erdirecek, toplumsal barışa hizmet edecek adımlar atılmadığı gibi, 90’lı yıllara davetiye çıkaran girişimler hükümetin söylemlerinin aksine davrandığını ispatlamaktadır. AKP hükümeti halkın kendisine dönük güvensizliğini bir kez daha pekiştirmiştir. Görünen şu ki, hükümet bir taraftan kamuoyunu seçim sonrası, Eylül sonrası, diyerek oyalarken öbür taraftan tıpkı Roboski’de ve Gezi’de olduğu gibi, bir kere daha emir vererek B ve C planlarını devreye sokmuştur. Bu saldırılarla Kürt halkının meşru hakları ve demokratik bir Türkiye istemleri heba edilmeye çalışılmaktadır. Bugüne kadar hiçbir anayasal adım atılmamıştır. AKP hükümetinin bu baskılarla barış sürecini heba etmeye çalıştığından şüphemiz kalmamıştır. Bugün yine görüyoruz ki karanlık güçler tekrar iş başında.” Diyerek ekledi.

‘KATLİAMLAR BİZİ YILDIRAMAZ’

Yaşanan katliamların kendilerini yıldıramayacağını belirten Tül “Ortadoğu’daki Kürt mücadelesine AKP hükümetinin tahammül etmediği çok açıktır. Bunu Rojava’da çetelerle iş birliği yaparak, Şengal’de ki IŞİD vahşetine göz yumarak, Roboski’de ve Lice’de katliam yaparak ve İran’da Kürtlerin idam edilmelerine sesiz kalarak kanıtlamıştır. Yapılan ve yapılması planlanan olası provakasyonlara karşı böylesi bir süreçte herkesin sağduyulu olması gerekir. Bir kez daha buradan AKP Hükümetine ve Başbakan Erdoğan'a sesleniyoruz; karakol-kalekol, anıt yıkımı, baskı ve kirli siyasetten vazgeçip Sayın Öcalan'ın başlatmış olduğu barış ve demokrasi projelerini destekleyip Türkiye'yi özgürleştirelim. Bugüne kadar yapılan karakol-kalekol baskı ve katliamlarla hiçbir sonuç alınamamıştır. Çok iyi bilinmelidir ki, halklara yapılan baskılar asla amacına ulaşmamıştır, hiç bir zaman hakkını savunan halklar yılmamış ve baskılara boyun eğmemiştir. Lice'de yaşamını yitiren Mehdin Taşkın anısı önünde saygıyla eğiliyor ve katliamın tetikçilerinin tespit edilerek adalet önüne çıkarmalarını bir kez daha talep ediyoruz. Bizler demokrasi güçleri olarak, emek düşmanı ve kan kokan politikalara her zaman karşı duracağımızı, faşizme ve emek düşmanlığına karşı omuz omuza yürüyeceğimizi, halkların ısrarla talep ettiği barış ve demokrasi mücadelesini sonuna kadar destekleyeceğimizi ve bunun takipçisi olacağımızı basına ve kamuoyuna deklare ediyoruz.” Diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim