Önder ALTINAL - Şehrivan


HDP İl Başkanı Harun Okay önceki gün Selahattin Demirtaş’ın Van mitingi sonrası açıklamalarda bulundu. Okay, başta Cumhurbaşkanı adayı Demirtaş’ı, Van’da gerçekleştirdiği mitingi daha sonrasında ise valiliğin miting için vermediği izni ve miting sonrası çıkan olayları değerlendirdi.

Gazetemize konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Başkanı Okay: “Demirtaş 3 aday içinde diğer 2 adaydan daha farklıdır. Çünkü Demirtaş halktan gelen ve halkın acılarını çekmiş bir isimdir” dedi. Okay valiliğin miting için vermediği izin içinse “Valiliği bu davranışından dolayı kınıyoruz. Miting yapmamız için izin verilmedi bizde seçim büromuzun açılışını yaptık ve bu açılıştan görkemli bir mitinge dönüştü.” Sözlerine yer verdi. Okay son olarak ise mitingden sonra çıkan olay ile ilgili ise şunları kaydetti: “Birileri bizim mitingimizi, bizim görkemli yürüyüşümüzü kabullenemedi, kaldıramadı ve problemler çıkardı.” Dedi.

DEMİRTAŞ FARKLI BİR ADAYDIR

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 3 adayın olduğunu ve bu 3 adaydan 2 adayın bir birine benzediğini fakat Selahattin Demirtaş’ın ise farklı olduğunu söyledi. Okay başta Demirtaş ve diğer 2 Cumhurbaşkanı adayları için şunları kaydetti: “Selahattin Demirtaş bildiğiniz gibi bizim partimizin genel başkanıdır. Tabi genel başkanımız olması münasebetiyle bizimde desteklediğimiz Cumhurbaşkanı adayımızdır. Cumhurbaşkanı adayı olarak da Türkiye’de 3 aday var. Bu 3 adayın 2’si bir birine benzeyen adaylardır. Ancak Selahattin Demirtaş farklı bir adaydır. Demirtaş’ın farklılığı nedir? Demirtaş halkın adayıdır, halkın içinden çıkmış bir adaydır. Bu anlamda çıktığı her basamağı mücadele vererek çıkmış bir insandır. Halkın kendisini içinde gördüğü, halkın Demirtaş’ta kendini gördüğü bir adaydır. Yani Demirtaş 3 aday içerisinde halkın acısını çok iyi bilen, bu acıları yaşayan ve bu acıları en iyi şekilde dile getiren bir cumhurbaşkanı adayımızdır. Bu yüzden Türkiye’nin her yerinden Demirtaş’a bir destek var. Bunu basında takip ediyor ve yansımalarını da çok iyi bir şekilde görüyoruz. Çünkü Demirtaş çok farklı bir dünya yaratmaya çalışıyor. Halkın kendisini ifade edebileceği, Türkiye’nin en üst koltuğunda nelerin yapılabileceğini en iyi yapabilecek bir adaydır. Bu anlamda bu ister istemez alanlara, sokaklara ve alanlara yansıyor. Çünkü halk ciddi anlamda Demirtaş’ı kendisinde görüyor. Bunlar olduğu müddetçe ister istemez diğer adaylar ile karşılaştırma yapıldığı zaman diğer adayların oluşturmak istedikleri dünyaya karşı bir alternatif bir model olduğu ortaya çıkıyor. Tekçilikten bahsedenlere karşı Demirtaş birliktelikten bahsediyor. Halka arasındaki ayrımcılık yapanlara karşı din, mezhep ve ırk ayrımı yapanlara karşı, tüm insanları birleştirecek, tüm insanların beraber yaşaması için inan ve bu anlamda bizlere birlikte yaşamamızı söyleyen bir adayımız var.”

“MİTİNG İSTEDİĞİMİZ SEVİYEDE GEÇTİ”

Önce ki gün Van’da gerçekleştirilen seçim bürosu açılışı ve açılışın mitinge dönüşmesi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Okay şöyle devam etti: “Van’daki miting katılımına gelecek olursak, çok güzel bir katılım vardı. Selahattin Demirtaş’ı 100 binler karşıladı. Çok aşırı bir coşku, sevinç ve sahiplenme vardı. Buda insanların mitinge ne denli hınca hınç katıldığını açık bir şekilde gösterdi. İnsanlar çok çok mutluydular. Bu mutlulukla atılan sloganlarla, miting bitene kadar alandan ayrılmamakla açık bir şekilde göstermiş oldu. Biz bu anlamda farklı partilerin ve kişilerin mitinglerini de gördük. Ne kadar ruhsuz bir şekilde geçtiğini gördük. Ancak dün ki mitingde böyle bir şey yoktu. Bu yüzden dün ki mitingde bir mücadele ruhu vardı. Özgürlüğe hasret bir ruh vardı ve bu mitingin bizim istediğimiz seviyede geçmesini sağladık.”

OKAY: SEÇİM EŞİT ŞARTLARDA YÜRÜMÜYOR

10 Ağustos’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Van’da miting yapmak isteyen Selahattin Demirtaş’a Valilik tarafından izin çıkmadığını belirten Okay, çıkmayan izinden dolayı Valiliği kınadığını dile getirdi. Okay: “Ancak bildiğiniz ve takip ettiğiniz üzere valilik mitin alanı için bize izin vermedi. Cumhurbaşkanlığı adaylığında bilindiği gibi 3 aday yer alıyor. Bu adaylardan 2 tanesi Van’da miting yapacaktı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ayın 31’nde gelip burada mitingini yaptı. Normalde resmin makamların belirttiği miting alanlarında miting yapılmadı. Yani bunu başbakan sıfatıyla fiili bir şekilde yapmaya kalktı. Bizde miting alanı için müracaatımızı yaptık. Ancak bu yer bize verilmedi hatta normal bir miting yapmamıza da izin verilmedi. Bizde fiili bir miting yapmak istedik ancak izin çıkmadı. Bizde seçim büromuzun açılışını yapmak için toplandık. Ve şunu da belirtmeliyim ki bizim dünkü topluluğumuz bir seçim bürosu açılışıydı ama bu görkemli bir mitinge dönüştü. Tabi biz valiliğin bu tutumunu da kınıyoruz. Bu sayede girdiğimiz seçimlerin ne kadar taraflı yürüdüğünü, ne kadar eşit şartlarda olmadığını göstermiş oldu. Ama şunu da çok iyi biliyoruz ki halk istediği zaman hiçbir yasa, sınır engel tanımıyor. Halk dün seçim büromuzun önüne akın akın geldiler. 100 binleri aşkın bir kitle orada toplandı. Biz bu seçimde iddialıyız ve kazanacağız.” Dedi.

“BİRİLERİ BİZİ KABULLENEMİYOR”

Geçtiğimiz hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mitinginden sonra ve önceki gün Selahattin Demirtaş’ın mitinginde sonra çıkan olayları değerlendiren Okay “Birileri bizi kabullenemedi ve problemler çıkardı.” Dedi. Okay son olarak şunları kaydetti: “Sonuç itibariyle biz bir miting yaptık ve bu mitingimizin görkemli geçmesini istiyorduk ki öyle de geçti. Bu mitingde olacak olayların bizler içinde hoş olmayacağını bunun herkese ve bizlere zarar olduğunu çok iyi biliyoruz. Çıkan bu olaylardan önce genel başkanımız da buna değindi ve ricada bulundu ve uyarılarda bulundu. Bu da demek oluyor ki birileri bizim içimize sızıp olaylar çıkarabiliyor. Ki bunu daha önceki olaylarda da gördük. Şunu bilin ki hiç kimse yapmış olduğu bir çalışmada sorunun ve olayların çıkmasını istemez. Dün birileri bizim mitingimizi, bizim görkemli yürüyüşümüzü kabullenemedi, kaldıramadı ve problemler çıkardı. Bizim için burada önemli olan esnafımızın ve halkımızın mağduriyet yaşamasıdır. Biz buradan öncelikle kendilerine geçmiş olsun dileklerimizi de gönderiyoruz. Biz birlikteliği uygulamak ve yapmak için mücadele veriyoruz ve bu mücadeleyi verirken halkımızla beraber oluyoruz. Bu anlamda biz bu insanların bir daha böyle sıkıntılar yaşamamasını temenni ediyoruz. Ama olaylar için söyleyeceklerim ise somut olarak, olaylar çıktığı zaman ben orada değildim. Genel Başkanımızı uğurluyordum. Ben olayların sonunda burada oldum. Olaylar nasıl patlak verdi ve ne oldu ben bu anlamda konuya pek hâkim değilim. Ama sonuçta söyleyebileceğim şey, o gün ki mitingin o görkemi ile sona ermesidir. Daha sonrasında çıkan olaylar kimler tarafında ve ne amaçla yapıldı bizim bunlarında üzerinde durmamız gerekiyor. Bununla ilgili değerlendirmeler yapacağız. Çünkü bizim esnaflarımız mağdur oluyor. Bizim de bu anlamda mağduriyetleri en detaylı şekilde, en güzel şekilde gidermemiz gerekiyor.”

Editör: TE Bilisim