Çaldıran İlçesindeki Kobani gösterileri sırasında polis zabıta Abdulaziz Adıyaman'ı, elinde telsiz bulunduğu için gözaltına aldı. Çaldıran'daki gösterilerde hiç kimse hayatını kaybetmediği halde zabıta Adıyaman ve 7 kişi, ‘kasten cinayet’ suçundan tutuklandı.

Van’ın Çaldıran ilçesindeki Kobani gösterileri sırasında polis ilçe belediyesinde görev yapan zabıta Abdulaziz Adıyaman’ı, üzerinde resmi kıyafeti olduğu halde, elinde telsiz bulunduğu için “Sen bizi göstericilere anons mu ediyorsun?” diyerek, gözaltına aldı. Polis amirliğinde tartaklanan 8 çocuk babası Adıyaman, “yasadışı gösteri suçundan” savcılığa sevk edildi. Dahası, Çaldıran’daki gösterilerde hiç kimse hayatını kaybetmediği halde zabıta Adıyaman ve 7 kişi, “kasten cinayet” suçundan tutuklanarak cezaevine kondu.

RESMİ KIYAFET İLE GÖZALTINA ALINDI

Türkiye’nin Kobani gösterileri ile çalkalandığı günlerde, 8 Ekim’de, Van’ın Çaldıran ilçesinde de halk sokağa çıkmıştı. Çaldıran Belediyesi’nde zabıta olarak görev yapan 48 yaşındaki Abdulaziz Adıyaman da o gün resmi kıyafetiyle çarşıya gitti. Adıyaman, gösterilerin sürdüğü Merkez Camisi’nin avlusunda durmaktayken, polisler tarafından gözaltına alındı.

ELİNDE TELSİZİ GÖRÜNCE…

Polis M.Ç, savcılıkta alınan ifadesinde, Adıyaman’ın polislere bakarak, telsiziyle bir şeyler konuştuğunu gördüklerini savunarak, “Bizim hakkımızda bilgi verdiğini düşünerek yanına gittiğimizde hızla uzaklaşmaya ve kaçmaya çalıştı” dedi. Bunun üzerine Adıyaman’ı kovaladıklarını anlatan M.Ç, “Arkadaşlarımızla şahsı yakaladık. Telsizle kime bilgi verdiğini ve yerimizi göstericilere söyleyip söylemediğini sorduk. ‘Bana kimse karışamaz, ben zabıtayım, olaylarla bilgi vermek zorundayım’ dedi. Kime bilgi verdiğini sorduk. Bana bilgi vermek zorunda olmadığını söyledi. Bunun üzerine polis merkezi amirliğine getirdik” dedi.

‘ZATEN TELSİZ DE ÇALIŞMIYORDU’

Emniyet’te, Adıyaman’ın da aralarında olduğu 8 kişi hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet savıyla fezleke düzenlenerek, şüpheliler savcılığa sevk edildi. 48 yaşındaki Adıyaman, savcılıkta alınan ifadesinde, olay günü namaz kılmak amacıyla camiye gittiğini ve bu sırada gözaltına alındığını belirterek, “Bana ‘Şerefsiz sen telsizle anons mu yapıyorsun?’ dedi. ‘Telsizle anons yapacak kadar karaktersiz değilim’ dedim. Zaten telsiz de çalışmıyordu. Sistem kapalıydı” dedi. Adıyaman, amirliğin merdiveninden çıkarken bir polisin, elindeki mavi bidondan bir peçete üzerine sıvı döktüğünü, daha sonra peçeteyi de kendisinin üzerine sürdüğünü iddia etti. Adıyaman, “Delilleri şu an üzerimdedir. Atletimi çöpün içerisine attım. Ben olaylara karışmadım” dedi.

ÖLEN YOKKEN CİNAYETTEN TUTUKLANDI!

Avukatı Kudbetin Fırtına da Adıyaman’ın kalp hastası olduğu halde polis amirliğinde “Geber” denilerek dövüldüğünü savundu. Fırtına, atletin ve zabıta gömleğinin saklanarak, incelenmesini istedi. Savcılık, “silahlı örgüt üyeliği ve görevli memura diren” iddiasıyla Adıyaman ve 7 kişiyi Çaldıran Sulh Ceza Mahkemesi’nde sevk etti. Hakimlik, ilçedeki gösterilerde hiç kimse ölmemesine rağmen kasten cinayet iddiasıyla tutuklanarak, cezaevine gönderildi.


Radikal

 

Editör: TE Bilisim