Van’da artan kadın intiharları Türkiye’nin de gündemine oturdu. Son 2 ayda 16 intihar haberi geldi. Kadın cinayetleri ve ölümleri Van’ın değişmez gündemi olurken gelinen nokta tüm kentin kafasında soru işaretleri oluşturmaya başladı. Ölümler artınca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Van’ı mercek altına aldı. Gelinen nokta korkunç boyutlara ulaşınca kentte kadın dernekleri ile bakanlık kapsamlı bir çalışma başlatıyor…

 

Van’da son aylarda özellikle kadınların intihara teşebbüs olayları ve ölümle sonuçlanan intihar vakaları dikkat çekiyor. 3 ayda 16 kadının intihar ettiğini belirten VAKAD aktivisti Münevver Ölmez, tüm kesimleri yaşanan bu vakalara karşı duyarlı olmaya çağırırken herkes ölümlerin sebebini konuşuyor. Van’daki bu ölüm oranındaki artış Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bile dikkatini çekerken, Van’daki ilgili kuruluşlarla olaylar üzerine bir çalışma başlatılıyor. Zira yaş aralığını da genişleyen ölümlerin acilen araştırılması yönünde toplumun da bekleyişi büyük.

 

ÖLMEZ: BAKANLIKTAN ÇALIŞMA TEKLİFİ GELDİ

Konuyla ilgili görüştüğümüz Van Kadın Derneği (VAKAD) Aktivisti Münevver Ölmez, son aylarda artan kadın intiharlarıyla ilgili çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, ailelerin bu konuda sessiz kaldığını belirtti. Ölmez, “Kadın intiharlarıyla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Bu konuda aileler ile görüşmeler yapıyoruz. Maalesef ailelerin tamamı sanki ağız birliği yapmış gibi intihar eden kızlarının hiçbir sorununun olmadığını söylüyor. Bizim yaptığımız çalışmalardan gözlemlediğimiz. İntihar edenlerin tamamı aileleri tarafından baskı altında kalıyor. Biz yaptığımız görüşmelerde bunları gözlemledik. İntiharlarla ilgili Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bizimle görüşerek, bu intiharlarla ilgili birlikte çalışma teklifinde bulundu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ise kente bir heyet gönderip artan intiharlarla ilgili çalışma yapacağını söyledi. Bizde dernek olarak bundan önce olduğu gibi bundan sonrada intihar vakalarının üzerine gitmeye devam edeceğiz.” Dedi.

 

MUHTAR, İMAM VE AİLEYE DAVA AÇILDI

Son 2 ayda 16 kadın intiharı tespit ettiklerini söyleyen Ölmez, 2 ayda 16 intihar vakası tespit ettik. Bu kent yaşamında oldukça ürkütücü bir rakamdır. İntihar sebepleriyle ilgili de çalışmalar yürütüyoruz.” Dedi. Geçtiğimiz günlerde Çaldıran’da intihar eden bir kadın için hukuki süreç başlattıklarını da söyleyen Ölmez, “Çaldıran’da geçtiğimiz günlerde intihar eden ve küçük yaşta evlendirildiğini tespit ettiğimiz bir kadın için hukuki süreç başlattık. Kadının ailesi, mahalle imamı ve mahalle muhtarı hakkında dava açılması için başvuruda bulunduk. Bu konunun da takipçisi olacağız.” Şeklinde konuştu.  

 

ÇOBAN: KABUL EDİLEMEZ!

Artan bu ölümler Büyükşehir’in eşbaşkanı Hatice Çoban’ın da gündemine oturdu. Bir anda kentte panik havası oluşturan ve acil eylem planı uygulamasını zorunlu kıldıran durum için başkan Çoban da harekete geçme çağrısında bulundu. Büyükşehir Belediyesi Kadın Kurulu anneler günü nedeniyle Büyükşehir Belediyesi kadın çalışanları için bir etkinlik düzenledi. Kentte yaşanan kadın cinayetleri ve ölümlerine değinen Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, Kadın intiharlarının birçok gerekçesi olabilir ama yaşam kadar güzel bir şeyin karşısına ölüm koymak ve bu kadar genç yaşta ölümü seçenek olarak görmek asla kabul edilebilecek bir şey değildir" dedi.

 

“KADIN İNTİHARLARINI KENTTEN UZAK TUTMAK GEREK”

Van Büyükşehir Belediyesi Kadın Kurulu anneler günü nedeniyle Büyükşehir Belediyesi kadın çalışanları için bir etkinlik düzenledi. Büyükşehir Belediyesi Nûda Kültür Merkezi konferans salonunda düzenlenen etkinliğe, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban ile çok sayıda kadın katıldı. Konuşmasına bütün kadınların anneler gününü kutlayarak başlayan Çoban, kadın ölümleri nedeniyle kentin iyi anılmadığını ama anneler günü vesilesiyle bir arada bulunan kadınların daha büyük beraberliklerde yeni bir yaşamın hafızasını yaratmaya yardımcı olacaklarını ve kadın intiharı damgasının kentten uzak tutulmasını sağlayacaklarını söyledi.

 

“ÖLÜMLER SEÇENEK DEĞİL”

"Kadın intiharlarının birçok gerekçesi olabilir ama yaşam kadar güzel bir şeyin karşısına ölüm koymak ve bu kadar genç yaşta ölümü seçenek olarak görmek asla kabul edilebilecek bir şey değildir" diye konuşan Çoban, kentte iki buçuk ay içerisinde çok sayıda kadını kaybettiklerini belirtti. Kadın cinayetleri ile ilgili belediyenin araştırma içerisinde olduğunu, yine birçok kurumun bununla ilgili araştırmalar yaptığına dikkat çeken Çoban, "Her ne kadar bilimsel istatistikler bekliyor olsak da, aslında hepimizin hafızasında bu işin somut cevapları var. Daha önce Batman’da böyle bir dönem yaşamıştık. Şimdi Türkiye’nin çeşitli kentlerinde kadın ölümlerine dair önümüze çok ciddi rakamlar çıkıyor. Sadece Van’ımızda değil, Türkiye’de bu durumun ciddi bir analizini yapıp kadın yaşamı için olan projelerimizi çok daha görünür kılmaya, çok daha kadın dayanışmasını arttırmaya ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Biz kadınlar en zoruyla karşı karşıyayız. Hiçbirimizin kolay bir yaşamı yok. Kadının iyi bir işte olması da işini kolaylaştırmıyor. Çünkü evde ki işlerde bizi bekliyor. Çocuk büyütmek, bulaşık, çamaşır her şey bizi bekliyor. Mesleklerimiz ne olursa olsun, yetkilerimiz ne olursa olsun eve döndüğümüzde her birimiz ev kadınıyız ve hala evdeki işler bizi bekliyor. Yaşamımızın ortakları olan eşimiz, çocuğumuz hiç kimse aslında tam anlamıyla bize yardımcı değil" dedi.

 

ÇOBAN ÖLÜM NEDENLERİNİ AÇIKLADI…

Ölümü bu kadar çekici kılan şeylerden bir tanesinin yaşam şartlarının zorluğu olduğunu belirten Çoban, "Bu mutlaka bir yönü egemen erkek baskısı, bir diğer yönü ise sistem baskısıdır. Bu baskıları bireysel yaşamımızda bertaraf etmeye çalışıyoruz. Ama bu baskıların tümünü bertaraf etmek için bir kadın bilinci ve dayanışmasına ihtiyaç olduğu tartışmasızdır. Kadın yaşamı siyaset üstüdür ve kadın yaşamı toplamında bütün ideolojilerin üstüdür. Çünkü kadın yaşamın kurucusudur. Yaşamlarımızda kadınlar ölümü tercih ediyorsa, bilelim ki yaşamın kendisi ölüyor. Bu açıdan siyasetçiler de, sistem kurucuları da, ideolojik hak belirleyicileri de herkes şapkasını önüne koyup Türkiye’de ki bu kadın ölümlerine kafa yormalıdır. Araştırırlarsa yaşamın kurucusu olan kadının, yaşamdan vazgeçmek istemediğini anlayacaklar" diye konuştu. Eş Başkan Çoban’dan sonra Aile Danışmanı Selma Hayta, Aile içi eğitimde doğru yöntem” konulu bir sunum yaptı. 

Editör: TE Bilisim