Referandumun hemen ardından en azından birkaç yazıdan oluşan bir yazı dizisi ile ele almayı düşündüğüm yazılarıma ilk olarak genel bir değerlendirme ve Doğu ve Güneydoğu’daki seçim sonuçları ile başlamıştım. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın balkon konuşmasında verdiği Doğu-Güneydoğu mesajı ile birlikte, Kürt illerindeki oy artışını, Doğu Anadolu’nun Evet’e verdiği yüzde 57 oranındaki desteğe değinmiştim. Referandumda alınan yüzde 51’lik oy, büyükşehirlerin ‘hayır’ vermesi, MHP’nin katkısı ile birlikte aslında okunması gereken en önemli mesajlardan birinin ‘Kürtlerin’ Evet’e olan katkısı olarak yorumlamıştım… Ardından daha yerel ölçekli bir değerlendirme ile devam edecektim ki, hükümet kanadının Kürt oyları ile ilgili değerlendirmeye beklenenden erken başladığı haberini aldım. Van’ın detaylı analizini kaleme alacağım sırada gelen ‘kabinede revizyon’ tam da yukarıdaki gelişmelere eşdeğer bir haberdi. Haliyle, Van değerlendirmesine bir virgül bırakıp yorumlamayı sonraki yazılara bırakalım. Zira gelinen noktada kulislerde çok ‘sıcak’ gelişmeler var.

 

***

Kulislerde dönen son bilgi şu:

 

-2019 seçimlerine kadar törerle mücadele ve uyum yasalarının çıkarılması sürecinde ‘Evet’ destek veren MHP’den bir ya da iki isim kabinede yer alacak.

-30 büyükşehirden ‘hayır’ çıkaran 17 büyükşehir masaya yatırılacak. Çoğunun kabinede bakanı olan bu illerde değişikliğe gidilecek.

Ve en önemlisi:

-Referandumda “Evet” oylarının 1 Kasım genel seçimleriyle kıyaslandığında en çok yükseldiği bölgeler olan Doğu ve Güneydoğu da bir ölçüt olarak görülüyor. Bölgeden bir milletvekilinin kabineye gireceği konuşuluyor.

 

***

Dedik ya… Daha sandıkların yarısı açılmıştı ki ‘Kürtler’ seçimi kazandırdı yorumları yapılmaya başlanmış gecenin sonunda Ankara, İstanbul gibi Ak Parti’nin önemli kentlerinin ‘Hayır’ demesinin sevinci bile ‘Hayır’ cephesinde yaşanmamıştı. Çünkü 7 Haziran seçimlerine damga vuran Kürtler bu seçimde tam anlamıyla ‘Hayır’ dememişti. Başta Van olmak üzere Hakkari, Şırnak, Diyarbakır, Mardin, Ağrı gibi illerin oylarındaki büyük artış ‘dikkat’ çekmişti.

 

Gelişmeye bakılınca da ‘Hükümet’ bu süreci kulislerdeki haberlere göre doğru okumuş görünüyor.

 

***

Öyle görünüyor ki Doğu ve Güneydoğu’ya bakanlık gelecek.

Bakanlıkların büyük bölümünün batıda kümelendiği düşünüldüğünde Doğu’ya bir Güneydoğu’ya bir bakan kontenjanı ayrılması da ihtimal dahilinde.

Peki Doğu’ya verilecek olası bakanlığı kim alacak?

 

-Hali hazırda 1’i Bursa’dan meclise katılan ama 2 Erzurum’un kabinede iki bakanı var.

-Erzincan başbakan ile temsil ediliyor, bakana ne hacet!

-Kars başbakanın yerini bıraktığı Ahmet Arslan ile temsil ediliyor.

-Bingöllü Cevdet Yılmaz uzun süren Kalkınma Bakanlığı’nın ardından şu sıralar AK Parti Genel Başkan yardımcısı olarak görev alıyor.

-Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker yine Diyarbakır’ı temsilen AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı kontenjanında.

-Seçimde oyunu oransal anlamda Van kadar artıramayan Bitlis, yine AK Parti’nin A takımında Vedat Demiröz tarafından temsil ediliyor.

-Siyasetçi kenti Malatya’nın Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi gibi güçlü bir temsilcisi var.

 

Doğu ve Güneydoğu’nun belli başlı illerine baktığınızda siz de bir ilin bariz bir şekilde ‘eksik’ olduğunu farketmişsinizdir.

Malumunuz birçok il bakanlık, genel başkan yardımcılığı ve farklı şekillerde ‘güçlü’ bir temsiliyete sahip iken Van’ın bu konuda bir yani eksik.

Tamam…

Beşir Atalay gibi güçlü bir isim tarafından Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor komisyonu başkanlığı ile, Burhan Kayatürk ile Asya Parlamenterler Asamlesi Başkanlığı, Fatih Çiftci ile Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcılığı, Gülşen Orhan ile Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı, Adnan İnanç ile Başbakan Başdanışmanı olarak temsil ediliyoruz ama…

Diyorum ya bir yanımız hep eksik…

İşte fırsat, bu kez Van’ın bir bakanlık alması gerekiyor.

 

***

Gerek Erdoğan’ın gerekse AK Parti Genel Merkezi’nin özellikle 2014 yerel seçimleri ve 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 genel seçimleri konusunda Van’dan yana bir kırgınlıkları olabilir.

Zira Van büyük emekler verilen ama beklenilen desteğin alınamadığı iller arasında oldu.

Ama Referandumla bir şeyler değişti.

Hatta Beşir Atalay, “16 Nisan Referandum’un da geçmişi telafi edelim.” Dedi ve bunu Van için Ankara’ya ‘güçlü’ gitme fırsatı bildi.

Öyle de oldu…

7 Haziran 2015’te oyu 19’lara kadar düşen Van referanduma yüzde 42,8’lik bir destek verdi ve diğer Doğu illeri gibi ‘Evet’in çıkmasında büyük pay oynadı. 500 bin civarında artan Doğu oylarının da önemli bir kısmında Van’ın yükselişi vardı.

O yüzden eğer Doğu Anadolu’ya bir bakanlık verecekse o bakanlık Van’ın olmalı.

O bakanlık koltuğunun sahibi de Burhan Kayatürk olmalı.

 

***

Öyle heybeden söylemiyoruz.

Van’a bakanlık verilmeli çünkü:

 

-Van hükümet tarafından başlatılan Cazibe Merkezi Programı’nın 8 merkez ilinden birisi.

-Van TRB2 bölgesinin lokomotifi, bu bölgenin illerini doğrudan etkileyen bir kent.

-Van Türkiye’nin Orta Asya’ya, Orta Doğu’ya ve daha birçok noktaya açılan en önemli noktası.

-Van tarihi, kültürel, ekonomik, sosyolojik, politik olarak bölgenin gelişmeye ve bölgeyi geliştirmeye en yatkın ili. Potansiyeli büyük ama kabuğunu kıramayan en önemli kent.

-Güneydoğu’da Diyarbakır ne ise, Doğu’da Van o. Yani bundan sonra uygulamaya konulacak Barış politikasının da, sürecin de merkezindeki il. Yani Van belirleyici bir kent.

 

***

Daha bunun gibi sıralayacağımız birçok nedenden ötürü Van bu dönem bir bakanlık ile temsil edilmeli.

Hüseyin Çelik’ten sonra her dönem ‘bakanlık’ bekleyen, bunun için umut besleyen Van için referandum seçimleri de bir fırsat.

Hem kentin bekleyen sorunları, hem başlayacak yeni sürecin en büyük paydaşlarından biri olan Van’ın bu konuda bakanlık ile temsiliyette hem de kalkınmada büyük rol oynayacak.

 

***

Bahse konu isim olan Burhan Kayatürk de, mevcut konjonktür içerisinde bir çok bakanlığı rahatlık ile yönetebilecek bir isim.

Burhan Kayatürk kabinede olmalı.

Çünkü:

-Zira, AK Parti siyaset akademisinin kurucu başkanlığı ile başlayan Kayatürk’ün Ankara vekilliği ve ara dönemi de düşünüldüğünde tam 5 dönemlik bir tecrübesi var.

-Kayatürk şu anda Ak Parti’nin meclisteki en kıdemli ve parlamentoyu ve siyaseti bilen en iyi isimlerinden. AK Parti’nin A takımının, bakanının iyi bildiği, beraber siyaset yaptığı bir isim.

-Ekonomiyi iyi biliyor, bölgeyi iyi biliyor, APA başkanlığı dolayısıyla Asya ve Ortadoğu’ya fazlasıyla hâkim ve en üst etkinliğe sahip.

-Cazibe Merkezi’nin çok konuşulduğu şu süreçte Van ve diğer Doğu illerinin kalkınmasında doğrudan etki edebilecek bir yetkinlik ve ekonomi bilgisi donanımına sahip.

-Kalkınma gibi birçok konuya doğrudan hâkim ki bu Doğu-Güneydoğu’daki cazibe programına nokta atışı bir müdahale anlamına geliyor.

 

***

Bence desteklenmeli.

Hüseyin Çelik bakanlığı döneminde bakanlığın nasıl bir ‘nimet’ olduğunu gördük.

Bakanlık nezdinde bir temsiliyetin ne denli ‘etkili’ olduğunu gördük.

İşte bu yüzden, bir kez daha kabineye bu kadar yakınken BURHAN KAYATÜRK’ün bakan olması için ses vermeli.

Van’ın İstanbul, Ankara’daki lobileri, kentin STK’ları bu konuda el birliği ile Van’ın bu talebini seslendirmeli ve kabinede Van’a bakanlık verilmesinin öncüsü olmalı.

Kayatürk’ün kabinede olması Van’ın hâlihazırda bekleyen sorunlarının çözümüne, beklentilerimize, bölgeye gerçekten ‘iyi’ gelecek.

Van’ın Ankara’ya ‘Güçlü’ gönderdiği Burhan Kayatürk’ü bu kez de Ankara’nın Van’a güçlü göndermemesi için hiçbir sebep yok.

Beşir Atalay gibi güçlü bir ismin Van’da olduğu bu dönemde bir de bakanlık ‘nur alem nur’ olur Van için.

Bu yüzden…

Sahiplenelim.

Çok isteyelim.

Van’a bir ‘bakan’ olsun diyelim!


Ömer Aytaç Aykaç yazdı...

Editör: TE Bilisim