Kış mevsimini Hazar ve Urumiye gölleri kıyılarında geçirdikten sonra havaların ısınmasıyla her yıl Van Gölü havzasındaki sulak alanları mesken tutan flamingolar Erçek Gölü'ne öncü olarak gelmeye başladı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanlarını Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Lokman Aslan, “Flamingolar Erçek Gölü'ne öncü olarak gelmeye başladı. Yakın bir zamanda diğer kuş türlerinin de yoğun olarak gelmesini bekliyoruz.” Dedi.

 

İl merkezine 30 kilometre uzaklıkta, birçok kuş türüne ev sahipliği yapan ve göçmen kuşların Kuzey Afrika'dan İran'a uzanan yolculuğunda en önemli konaklama merkezlerinden biri olan Erçek Gölü, her yıl olduğu gibi bu yıl da flamingolara ev sahipliği yapıyor. Flamingolar İran’ın Urmiye Gölü ile Afrika arasında göç ederken yaklaşık 5 ay boyunca burada dinleniyor. Van Gölü üzerinde beyaz bir örtü gibi duran ve uçtuklarında görsel bir şölen sunan flamingolar, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından da sık sık kontrol ediliyor. Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri olan Van Gölü havzasındaki Erçek Gölü, ülkedeki kuş türlerinden 150'sine de ev sahipliği yapıyor.

 

 

“VAN GÖLÜ HAVZASI İÇİN ÖNEMLİ”

Flamingoların Van Gölü Havzası için önemli bir değer olduğunu belirten Van YYÜ Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, kuşlara iyi bir ev sahipliği yapmak için çalıştıklarını söyledi. Aslan, “Yaban kuşlarının rahatlığını veya son durumlarının ne olduğunu incelemek için Erçek Gölü'ne geliyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 14. Bölge Müdürlüğü Van Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri ile birlikte çalışma yürütüyoruz. Türkülerimize konu olan Allı Turnalar. Bayram tatilini iyi değerlendirmek isteyenler ailece Erçek Gölü kıyısına giderek flamingoları izleyebilirler” dedi.

 

 

KAÇAK AVCILIĞA GEÇİT YOK

Aslan, Erçek Gölü'nün flamingoların önemli beslenme alanlarından olduğunu söyleyerek, Türkiye'deki sulak alanların beşte birinin Van Gölü Havzası'nda bulunduğunu anlattı. Her yıl bölgede inceleme yaptıklarını ifade eden Aslan, İncelemelerde flamingoların yaşam alanlarında herhangi bir olumsuzluğun olup olmadığını kontrol ettiklerini belirtti.

 

 

“GÖRSEL ŞÖLENİ KAÇIRMAYIN”

Erçek Gölü'ne her yıl binlerce kuş geldiğini ifade eden Aslan, “Flamingolar Erçek Gölü'ne öncü olarak gelmeye başladı. Yakın bir zamanda diğer kuş türlerinin de yoğun olarak gelmesini bekliyoruz. Vatandaşların bu görsel şovu kaçırmamalarını tavsiye ediyorum. Erçek Gölü'nü diğer sulak alanlardan ayıran farklı bir özelliği daha bulunuyor. O da her mevsim kuş ve hayvan bulundurması. Flamingolar gittiği zaman buraya kuğular gelecek. Bu doğa harikası tabiatın yok olmasını istemiyorsak bu sulak alanlara sahip çıkıp korumalıyız. Erçek Gölümüz koruma altında. Ancak Van sınırlarında yer alan ve adeta bir kuş cenneti olan Kara Göl'ün de korumaya alınması gerekiyor.” Dedi. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN

 

 

 

Editör: TE Bilisim