Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma Merkezi'nde nesli koruma altına alınan Van kedileri, artık her mevsim yavrulayabilecek.

 

Açıklamalarda bulunan Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, merkezde 1,5 aydır doğum yapmış kedilerin bulunduğunu belirterek, “10-15 gün içinde doğum yapacak olan anneler var. Bundan sonra her ay doğum yapacak anneler olacak. Bu da bize bir sene içinde daha fazla Van kedisi elde etme imkanı sunuyor. Dışarıdan gelen ziyaretçilerimiz açısından da bakıldığında gerek yerli, gerekse de yabancı turistler her mevsim burada her yaşta Van kedisini görebilme imkânına sahip olacaktır. Dolayısıyla bizim için mart ayı çok fazla anlam ifade etmiyor. Van kedileri için senenin her mevsimi mart ayı demektir” dedi.

 

Van Kedisi Araştırma Merkezi ile ilgili bilgiler de veren Prof. Dr. Kaya, “Van Kedisi Araştırma Merkezi, 1992 yılında kurulan bir yer. Van kedisinin neslinin ve saflığının korunmasıyla, Van il sınırları veya Türkiye sınırları içerisinde sayısının arttırılması gibi görevlerimiz bulunmaktadır. Dolayısıyla da Van Kedisi Araştırma Merkezi, Van kedisi denildiği zaman ilk akla gelen yerlerden bir tanesidir. Bizler buraya Van Kedisi Evi diyoruz, ama evden daha çok 5 yıldızlı bir otele benziyor. Gerçekten de Van kedileri nazikliğiyle, asiliğiyle, öğrenebilme kapasitesiyle, tüyleri ve gözlerinin değişik olmasıyla bu değeri fazlasıyla hak ediyor. Bizler de bu değeri vermeye çalışıyoruz. Kedimiz bu kadar müstesna olunca buna da çok büyük bir özen gösterilmesi gerekiyor. Bizler de buradaki arkadaşlarımızla bu özeni göstermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Van kedisi ile ilgili yaşanan sorunların başında neslinin tükenmekte olmasının geldiğini aktaran Kaya, “Bizim amacımız bu hayvanın sayısını giderek arttırmak. Bunun yollarını arıyoruz. Normalde klasik olarak sizin bir yıl beklemeniz gerekir. Mart ayında kedinizi çiftleştirmeniz lazım. Mart ayından sonra kaç tane yavru aldıysanız o kadar yavruyla yetinmeniz lazım. Bu bizler için bir kısıtlama getiriyordu. Bu da nesli tükenmekte olan bir hayvan için de sıkıntıydı. Bizler artık hayvanlarımızı çiftleştirmek için mart ayını beklemek zorunda değiliz. Gerek bakım ve beslenmeleri için, gerek diğer cinsel veya fiziksel kondisyonlarıyla ilgili hiçbir problemleri olmadığı için hemen hemen yılın her mevsiminde çiftleşebilecek kondisyona ve duruma sahiptir. Bu nedenle bizim yılın her döneminde yavru alabilme şansımızı denemeye çalıştık. Bunu bu sene başlattık. Birinci etap yavrularımız yaklaşık olarak bir buçuk aydır dünyaya geldiler. Biz 2015 yılının Kasım ayında çiftleştirdiğimiz hayvanlar şimdi doğum yapmış, yavruları bir buçuk aylık düzeyindedir. Eğer hayvanın bakım ve beslenmesi yerindeyse ve eğer hayvan kendini buna hazır hissediyorsa, bu yönde bir arzu ve isteği varsa mart ayını bekleme diye bir problemi yok” ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilisim