YYÜ tarafından Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı'na (IPA) sunulan ve kabul gören bütçesi 437 bin 58 Avro olan  "Van Kadınları Balık Köfte Yaparak İstihdama Katılıyor" projesi kabul görmüş ve Vanlının hizmetine açılmıştı. 2011 yılında Vali Mithatbey Mahallesi’nde açılan depremden açılan Van Gölü İncisi Balık İşleme Ünitesi 2011 yılındaki depremden sonra yaşanan sorunlardan dolayı kapanmıştı. Fakat Van’ın değerlerine sahip çıkmak için büyük çaba sarfeden Yüzüncü Yıl Üniversitesi bu işin de peşini bırakmadı ve İnci Burger’i yeniden Van’a kazandırdı. Böylelikle Van Gölü'nde yaşayan tek balık türü olan inci kefali, artık burger ve köfte olarak da yenilebilecek.

 

ADI DA OLDUKÇA HAVALI!

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından açılan 'inci burger' tesisleri sayesinde inci kefali balığı başta olmak üzere her çeşit balığı av yasağı döneminde bile taze bir şekilde yiyebilecek. YYÜ'nün destekleriyle Avrupa Birliği Projesi kapsamında 'Vanlı kadınlar istihdama katkı sunuyor' projesinin devamı niteliğinde olan inci burger tesisleri, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Zeve Yerleşkesi'nde hizmete açıldı. Açılışa YYÜ Rektörü Prof. Dr.Peyami Battal, Rektör yardımcıları Prof. Dr. Kenan Demirel ile Prof. Dr. M. Ramazan Şekeroğlu, Genel Sekreter Prof. Dr. Murat Demirel, Özel Kalem Müdürü Doç. Dr.Yusuf Uzun ve bazı öğretim üyeleri katıldı.

 

BİZİM DE BURGER MARKAMIZ VAR!

Tesis açılışını gerçekleştirdikten sonra gazetecilere açıklama yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, 15 Mayıs-15 Temmuz tarihlerinde gölden çıkarak tatlı su kaynaklarına üremek için göç eden inci kefalini, av yasağı döneminde de yemek isteyenlere tesisin hizmet vereceğini söyledi. Kesilen açılış kurdelesinin ardından bir açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, daha önce bu projeyi başlattıklarını; ancak yaşanan depremlerden dolayı ara verdiklerini hatırlattı. Projeye ciddi anlamda destek verdiklerini ve bu projenin devamını sağladıklarını söyleyen Rektör Battal, "Vanlılar, balık yemek istedikleri zaman her çeşit balığı burada bulacak. Balık köftesi, balık burger de dahil olmak üzere gelip buradan rahatlıkla ailesiyle, çoluğuyla çocuğuyla yiyebilecekler." dedi. 

YASAK ZAMANLARINDA BİLE İNCİ KEFALİ YYÜ’DE SERBEST!

Projenin YYÜ Araştırma ve Uygulama Çiftlik Müdürlüğü çatısı altında yürütüldüğünü söyleyen Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şenol Güzel ise "Bu balıklar 15 Nisan öncesi yakalanıp ‘deep freeze’ konulan balıklardır. Oradan parça parça çıkarıp vatandaşlarımıza sunacağız. Böylelikle insanları, yasak dönemde de inci kefalinden mahrum etmiyoruz." şeklinde konuştu. Yapılan konuşmaların ardından Rektör Battal Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Görevlisi Doç Dr. Şenol Güzel, açılışa katılan Battal ve davetlilere tesisi gezdirerek bilgi verdi.

Editör: TE Bilisim