14 Aralık’ta Zaman Gazetesi ve Samanyolu TV'ye yapılan operasyonlardan dolayı Van’da önceki gün tutulan adliye binası önündeki 'Demokrasi Nöbeti'ne dün de devam edildi. Demokrasi nöbeti tutanlar adına basın açıklaması yapan İskender Sezek, “Yola çıkarken Avrupa Birliği (AB) normlarını dikkate alacaklarını, ülkeyi demokratik yapıya kavuşturacaklarını vadedenler, bugün AB olmasa da olur safhasına geldiler.” Dedi.

Zaman Gazetesi ve Samanyolu TV’ye yapılan operasyonda gözaltına alınmalar, Van Adalet Sarayı önünde toplanan bir grup tarafından protesto edildi. Adalet Sarayı önünde 'Basın özgürlüğü nöbeti' önceki gün başlatan Vanlılar, nöbete dün de devam edildi. Adliye çevresinde güvenlik önlemi alan polis, grubu uzaktan izledi. Bazı vatandaşların bebekleriyle katıldığı eylemde, grubun ellerindeki 4 dilde yazılan dövizlerde 'Gazeteme dokunma', 'Bunu yaz tarih', 'Özgür basın susmaz' ‘Biji Çapemeniya Azad’ yazdığı görüldü. Gruptan bazıları ise dün yayınlanan Zaman Gazetesi'ni ellerinde taşıdı. Demokrasi Nöbeti sırasında bazı kadınlar da Kuran ve Çevşen okudu.

‘DEMOKRASİ SORUNU YAŞAMAKTADIR’

Sadece bir camianın veya bir sivil toplum kuruluşunun değil bütün Türkiye’yi ilgilendiren özgürlükler sorunu için toplandıklarını dile getiren İskender Sezek, “Ülke tarihinde bir benzeri olmayan bir kutuplaşma bir ayrışma ve buna bağlı olarak bir demokrasi sorunu yaşamaktadır. Nitekim yola çıkarken Avrupa Birliği (AB) normlarını dikkate alacaklarını, ülkeyi demokratik yapıya kavuşturacaklarını vadedenler, bugün AB olmasa da olur safhasına geldiler. AB’den üst üste açıklama yapıldı. Dünyanın önde gelen gözlemci kuruluşlarından Freedom House da Türkiye’nin AB görüşmelerinin durdurulması gerektiğini söyledi.” diye konuştu.

‘KORKMUYORUZ’

Bütün özgürlüklerden demokrasiden yana olan insanlara buradan seslendiklerini belirten Sezek, “Bu problem sadece bir kesimin problemi değil, bu problem sadece bir kimlik problemi değildir. Bizleri bu operasyonlardan gözaltı ve karalamalardan korktuğumuzu sananlar bizim rehber aldığımız insan ayağı kayıp ölüme giderken ‘Davam’ demiştir. Bundan dolayı toplumun büyük bir kesimi, siyasi operasyonu yapanlar bilsinler ki biz ne bu operasyonlar ne de yaptıkları baskılardan korkmuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Grup yapılan basın açıklamasından sonra sessiz bir şekilde dağıldı.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim