İpekyolu Belediyesi on yılların en sıkıntılı caddesine dokundu. Ulu Cami (Ordu Caddesi) civarına yaptığı dokunuş ve caddeyi seyyardan kurtararak gönülleri fethetti.

 

Refüj çalışması ile cadde iki yönlü trafiğe açık hale geldi. Çalışma seyyardan ve caddeyi otopark olmaktan kurtardı ama yeni bir sorunu ortaya çıkardı.

 

ŞEHRİVAN ÖZEL: ERDAL ERBAŞ - HAKAN SARI - İpekyolu Belediyesi bir dönem Burhan Yenigün’ün seyyardan kurtardığı fakat sonraki dönemlerde yeniden kangren haline bir caddeye dönüşen Ordu Caddesi’nin Ulu Cami Civarı’ndaki çalışması önce büyük sevinçle karşılandı fakat ardından esnafların şikayetlerine konu oldu.

 

Kent genelinde bir çok alana dokunuşlar yapan, Van’da tam anlamıyla bir estetik operasyonu ile Van’da değişim yaratan İpekyolu’nun ‘iyi niyetli’ Ordu Caddesi hamlesi ile ilgili esnaf şikayetlerini dile getirdi. Belediyeye de konuyla ilgili sıkıntılarını ileten esnaflar caddeyi ikiye bölmek için yapılan refüj çalışmalarında özellikle Milli Egemenlik Caddesi’ne çıkıştaki büyük refüjler konusunda dert yandı. Biri gidiş diğeri geliş olmak üzere tek şerit üzerinden sağlanan yolun olası acil durumlarda caddede tam anlamıyla bir tıkanıklık yaşatacağına da vurgu yapan esnaflar burayla ilgili çözüm istediklerini dile getirdi.

 

 

Belediyeler tarafından hayata geçirilen proje ve hizmetler Vanlıların takdirini topluyor. Özellikle kent merkezinde büyük değişim ve dönüşüm başlatan İpekyolu Belediyesi takdir alıyor. Kentin imajı ile ilgili önemli çalışmalar yapan İpekyolu’nun merkezdeki en önemli hamlesi ise Ordu Caddesi Ulu Cami civarı’ndaki seyyardan temizleme ve parkı bitirme operasyonu oldu. Cadde seyyardan ve otopark olmaktan kurtarıldı. Ancak Van’ın önemli ve kent ekonomisine büyük katkı sunan Ordu Caddesi’nde hayata geçirilen yol ve kaldırım çalışması esnafı mağdur etti. Vanlı esnafların düzenleneme ile birlikte yolun tek gidiş ve gelişin olmasından dolayı sorunlar yaşadığını dillendirdi. İpekyolu Belediyesi tarafından hayata geçirilen çalışma için esnaf ayrıca belediyeye dilekçe yazdı. Şehrivan Gazetesi olarak bizde esnafın yaşadığı sıkıntıları hem esnafa hem de vatandaşa sorduk. Ordu Caddesi çalışması iyi mi oldu kötü mü? İşte bunun cevabı haberimizde...

 

 

REFÜJ İYİ AMA GENİŞLİĞİ SORUN

Orta refüjün yanlış bir çalışma olduğunu savunan esnaflardan Adem Yeşil şu ifadelere yer verdi: “Bu orta yol refüjleri yazın yapıldı. Bu refüjlerin bu kadar geniş yapılmasının en büyük sebebi araçların yol kenarına park etmesiydi. Fakat böyle bir çözüm çok saçma bir çözüm oldu. Çok geniş yapmalarına anlam veremiyorum. Yolun dar olmasından dolayı bana gelen malzemeleri dükkanımın kapısından indiremiyorum. Eğer bana gelen malzeme kamyonunu burada park ettirip malzeme indirirsem caddenin trafiği komple kapanır.”

 

 

ESNAF MALZEME İNDİREMİYOR

Caddede araçların durabileceği bir yerin bırakılmadığına dikkat çeken Yeşil, “Refüj o kadar geniş yapılmış ki araç park yeri bırakılmamış. Bana gelen malzeme kamyonunu kaç sokak öteye park ettirip oradan da küçük el arabasıyla malzememi dükkanıma taşıyorum. Bu başlı başına bir eziyet. Refüjün biraz daraltılması gerekiyor. En azından bir araç park ettiğinde trafik tıkanmasına neden olmasın. Bizde böylelikle bize gelen malzemeleri indirebilelim. Biz yapılan refüjler konusunda şikayetçi değiliz. Bu refüjler mantıksız bir şekilde geniş yapılmasından şikayetçiyiz. Yetkililerden tek ricamız refüjlerin biraz daraltılmasıdır.” Dedi.

 

 

TOYTUĞLU: BU KADAR GENİŞ REFÜJ OLUR MU?

Ahmet Toytuğlu adlı esnaf ise şöyle konuştu: “Refüjlerin bu kadar geniş yapılmasına hiç gerek yoktu. Ben cadde üzerinde nakliyecilik yapıyorum arabamı park edecek yer bulamıyorum. Biz ruhsatlı şehir içi nakliyecilik yapıyoruz. Ben bir dakika boş bırakamıyorum. Bu refüjler yüzünden hem yol hem de kaldırımlar daralmış. 4 metre refüj Türkiye’nin hangi ilinde yapılmış? Mağduriyetimiz ortada. Orta refüjü biraz daraltsalar bu sıkıntı ortadan kalkar. Cadde üzerinde esnaflık yapan bütün vatandaş bu konuda mağdur.”

 

 

NAZLİ: ESNAF İÇİN YARARLI OLMADI

Orta refüjün esnafı kötü yönde etkilediğine değinen Hasan Nazli, “Evet belki araçların park etmesine engel oldu ama esnaflar için, içinde çıkılmaz bir sorun haline geldi. Eskiden burada araçlar yol kenarına çifter park ediyordu. Bu sıkıntıya çözüm oldu ama esnaf ve trafik için pek yararlı olmadı. Bu çözüm yerine parkomat getirilebilirdi. Şimdi cadde üzerinde bir esnaf malzeme indiremiyor. Çünkü araç park edecek yer yok. Bir araç park ederse trafik resmen tıkanır. Orta refüjler biraz daraltılması gerekiyor. Bu refüj yüzünden birkaç esnaf dükkanlarını kapatmak zorunda kaldı. Böyle mantıksız çözüm olmaz. Biz bu konuda belediye ve trafiğe şikayette bulunduk fakat bir sonuç alamadık.” İfadelerine yer verdi.

 

 

YOLLAR ÇOK DAR...

“Türkiye’nin hiçbir ilinde böyle bir sistem görmedim” diyen Nihat Tuna şöyle konuştu: “Kaldırımlar dar, refüjler geniş. Genel de benim bildiğim yollar geniş kaldırımlarda orta olur. Orta kaldırım yüzünden yollar çok daralmış. Burada bir kaza olsa cadde komple tıkanıyor. Örneğin bir yangın çıkarsa itfaiye müdahale için gelemez çünkü yollar çok dar. Bu orta kaldırımın yapımından sonra sayısızca kaza yaşandı.”

 

 

“GELEN MÜŞTERİLER AZALDI”

Ortaya yapılan kaldırımların daraltılması gerektiğine değinen Tuna, “Orta kaldırımın biraz daralması gerekiyor. Orta kaldırım yüzünden bize gelen malzemeleri indiremiyoruz. Bu yüzden cadde üzerinde bulunan bütün esnafın işleri yarı, yarıya indi. Müşteri park yeri bulamadığı için gelip alışveriş yapamıyor. Bu yüzde cadde üzerinde esnaflık yapan arkadaşımız iş yapamamaktan dolayı dükkanlarını kapattı veya başka yere taşındı. Orta kaldırım biraz daraltılırsa çok daha faydalı olacağına inanıyorum.” Dedi.

 

 

TUNA: ESNAF PERİŞAN OLACAK

Hayata geçirilen çalışmanın düzeltilmesi gerektiğini belirten Ayhan Tuna şu ifadeleri kullandı: “Bu refüj yaza kadar düzeltilmeli yoksa esnafın hali perişan olacak. Bir an önce bu orta kaldırımın düzeltilmesi gerekiyor. Bu refüj yüzünden esnaflar hiçbir iş yapmıyor. Kendilerine malzeme getirdiklerinde gece saatlerinde yolun sakin olduğu vakitte indirebiliyor.”

 

 

REFÜJ BİRAZ DARALSA?

Cadde üzerindeki esnafında sıkıntı yaşadığını belirten Tuna, “Ayrıca cadde üzerinde evleri olan vatandaş da sıkıntı yaşıyor. Hastaları olan vatandaş belli bir mesafe hastasını kendisi taşımak zorunda kalıyor yoksa araç evlerinin önüne gidemiyor yolların dar olmasından dolayı. Neden bu caddeye böyle bir şey yaptılar. Biz esnafın suçu neydi? Gerçekten bu konuda esnaf çok mağdur bir durumda. Refüj biraz daraltılması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

 

 

YENİTÜRK: CEZA ESNAFA KESİLDİ

Yapılan çalışmanın caddeyi ticari anlamda bitirdiğine dikkat çeken Burhan Yenitürk şöyle konuştu: “Bu orta kaldırımın bu kadar geniş yapılmasının tek bir sebebi var o da araçların yol kenarına park etmemeleri için bu kadar geniş yapıldı. Ticari anlamda bu orta kaldırım bu caddeyi bitirdi. Belediye de bir konuda haklı ama çözüm bu değil. Cadde üzerinde bulunan esnaf mal indirip ve bindiremiyor. Bu orta kaldırımın yapımı sırasında itiraz ettik ama dikkate alan kimse olmadı. Bu nedenle cadde üzerinde bulunan esnaf bu refüj düzeltilmesi için imza topladılar ve belediye ye şikayet ettiler ama herhangi bir çözüm olmadı. Parkomat getirsinler daha mantıklı olur. Seyyar satıcılar ve yol kenarına park yapan araçlar yüzünden bu refüj yapıldı ve ceza esnafa kesildi.”

 

 

KIZILAYAK: İMZA TOPLADIK

Çalışmanın düzeltilmesi için imza topladıklarını söyleyen Nihat Kızılayak, “Bu orta kaldırımın yapılması bizim işleri mahvetti. Aracı olan müşterimiz aracımı park edecek yer bulamadığı için gelip burada alışveriş yapmıyor. Bu sıkıntı yüzünden esnaf olarak caddenin başından sonuna kadar imza topladık ve vali beyle görüşmek istedik ama randevu alamadık. Sabah ve akşam saatlerinde bu cadde de trafik tıkanıyor. Yollar çok daralmış. Hiç mantıklı bir çalışma olmadı. Orta kaldırımın biraz daraltılması gerekiyor. Orta kaldırım en az her iki taraftan 2 metre daraltılması gerekiyor.” Diye konuştu.

 

 

ALTÜRK: SEYYAR İÇİN ÇALIŞMA YAPILDI

Çalışmanın seyyarlar için yapıldığına dikkat çeken Selim Altürk şu ifadelere yer verdi: “Zabıta bu seyyar satıcılara bir türlü bir çare bulamadılar en sonun bu çözümü getirdi. Evet, çok güzel bir çözüm oldu ama yolların daralmasına neden oldu. Tabi müşteri konusunda kayıp yaşadık fakat yol kenarlarına park eden araçlara ve seyyar satıcılar için bir çözüm oldu. Biraz daha düzenli olursa daha faydalı olacağına inanıyorum. Belediye sırf seyyar satıcıdan kurtulmak için böyle bir düzenleme getirdiler. Biraz çevre düzenlemesi ve ışıklandırması yapılırsa çok daha yararlı olacağına inanıyorum. Bir diğer sıkıntı ise çöp sıkıntısıdır. Belli bir düzene sokulursa güzel olacağına inanıyorum.”

 

 

ABİ: KALDIRIMLAR GENİŞLETİLMELİ

Kaldırımın daraltılıp yolun genişletilmesi gerektiğine dikkat çeken Yusuf Abi, “Her konuda sıkıntı oldu orta refüjlerin böyle geniş yapılması. Asıl amaç burada seyyar satıcılardan ve yol kenarına park eden araçlardan kurtulmaktı fakat bu kötü anlamda cadde üzerinde esnafı da etkiledi. Bu konuda gerekli mercilere şikayette bulunduk fakat herhangi bir sonuç alamadık. Kaldırımları biraz daha genişletip yolu öyle daralmaları daha mantıklı olurdu. Zabıta seyyar satıcılarla baş edemedi kalktı yolu böyle daralttılar. Bu orta refüj yüzünden hem esnaf hem de vatandaş mağdur oldu. Sıfırdan bir düzenleme yapılırsa çok yararlı olur.” Dedi.

Editör: TE Bilisim