Türkiye'deki huzur ve güven ortamını baltalamaya yönelik saldırılar gerçekleştiren PKK’nın saldırılarında siyasi partileri ve siyasetçileri de hedef alması tepkiyle karşılandı.

 

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde uzun yıllardır devam eden terör saldırılarının yaşandığı illerden Van, Bitlis ve Muş'taki milletvekili ve siyasi parti temsilcileri, örgütün hedef gözetmeksizin gerçekleştirdiği saldırıları kınadı. AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, örgütün, siyasilere yönelik saldırılarını uzun zamandır dile getirdiğini ve bu durumun herkese anlatmak istedikleri bir konu olduğunu söyledi.  PKK'nın hedefinde asker ve polisler kadar kendileri gibi düşünmeyen Kürt siyasetçilerin de bulunduğunu vurgulayan Kayatürk, "Hedeflerinde en çok da AK Parti'de siyaset yapan insanlar var. Teröristler, Kürtler üzerinde hegemonya kurmak istedikleri için askere de polise de saldırıyor. Terör örgütü elindeki silahı, Kürtlerin haklarını korumak için değil, Kürtler üzerinde hegemonya kurmak için kullanıyor. Silahı, bu hegemonyayı sağlamak için bir garanti olarak görüyor. Bu nedenle hedeflerinin birinci sırasında AK Partili siyasiler var." diye konuştu.

 

"HALKLA BİR ARADA OLMAMIZ RAHATSIZ EDİYOR"

Örgütün halk nezdinde ve Avrupa'da zor durumda kalmamak için siyasilere saldırmanın yollarını aradığını belirten Kayatürk, şöyle devam etti: "Açıkça gerçekleştiremedikleri saldırıları 'korucuydu', 'devletle iş birliği halindeydi' gibi bahaneler ve iftiralar ileri sürerek yapıyorlar. Sadece kardeşimiz Ahmet Budak katledilmedi. Bundan önce de birçok siyasetçimiz katledildi, saldırılara maruz kaldı, yaralandı, kaçırıldı.  AK Parti'den, bizim vatandaşlarımızla bir araya gelmemizden, halkımızın yanında olmamızdan rahatsızlık duyuyor, endişeleniyorlar. Seçim döneminde yürüttüğümüz çalışmalar sırasında 55 farklı saldırıya maruz kaldık. Hepsinde belki bire bir canımıza kast edilmedi ama bizi halktan uzaklaştırmak için çaba içinde oldular. Biz bölgede bu şartlar altında siyaset yapmaya çalışırken, batının bizi anlamaması karşısında üzüntü duyuyoruz. Kendimizi ve yaşadığımız zorlukları anlatmada zorlanıyoruz. Daha acısı batıda gazetecilik yapanlar bizi hiç anlamıyor. PKK'nın bölgedeki hegemonyasını canlı tutmak istiyorlar. AK Parti kitlesini bitirmeden, onları endişe ve korku içine sokmadan bunu yapamayacaklarını biliyorlar."

 

"TÜM HAKLARIMIZI ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORLAR"

AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda da PKK’nın amacının kaos ve bölge insanı üzerinde korku oluşturmak olduğuna dikkati çekerek, "Ne kadar ölüm olursa o kadar kaos yaratacaklarını düşünüyorlar. 15 yıldır bölgede ciddi yenilikler yapıldı. Yollarımız, hastanelerimiz Avrupa standartlarına ulaştı. Tüm bu gelişmelerden insanlarımız da yararlanmaya başladı. Bugüne kadar inkar edilen kesimler, verilen haklar sayesinde kendilerini buldu. Halk, devletle barıştı. Şimdi bunu hazmedemeyenler milleti ve toplumu tahrik ederek ayırmaya yönelik oyunlar oynuyor." şeklinde konuştu.

 

"Terör örgütü Kürtlerin hakkını savunmak için ortaya çıktığını söylüyor ama yabancıların maşası olduğu ortaya çıktı." diyen Soğanda, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bizler Kürt'üz, bu topraklarda siyaset yapmaya çalışıyoruz ama terör örgütü siyaset yapma hakkımızı elimizden almaya çalışıyor. Kürt'üz, çocuklarımızı bu topraklarda okutmaya çalışıyoruz ama okulları yakarak çocuklarımızın okumasına engel oluyor. Yolları keserek seyahat hakkımızı engelliyor. Kürt'üz, burada yaşamak istiyoruz ama çukur siyasetiyle en temel haklardan olan yaşam hakkımızı elimizden alıyor. Kendilerinden olmayanlara zulmediyorlar. Bölgede kendilerinden başka bir siyasi anlayışın olmasına tahammül edemiyorlar. Ama biz bunların saldırılarına rağmen halkın içinde olmaya, sıkıntılarıyla ilgilenmeye devam edeceğiz. Yıllarca bize saldırdılar, ilçe ve ilçe başkanlarımızı kaçırdılar. Biz terör örgütünün saldırılarından korkmayacağız ve alanda çalışmalarını sürdüreceğiz. Kimse tehditle yol alamayacaktır, buna fırsat vermeyeceğiz. Siyasilere yapılan saldırıları nefretle lanetliyorum."

 

"PKK, ŞİDDET SARMALI GELİŞTİRİYOR"

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkanı Rasim Sayğın da örgütün, sivil halka ve bölgede siyaset yapan insanları hedef alan saldırılarını arttırdığının altını çizdi. "Terör örgütü bu dönemde artan saldırılarıyla bir şiddet sarmalı geliştirmeye çalışıyor. Bu da bölgede gerilimin tırmanmasına yol açıyor." ifadesini kullanan Sayğın, şöyle devam etti: "Bunu kabul etmek mümkün değil. Devletimiz gerekli tedbirleri almalıdır. Şemdinli'de siyaset yapan bir insanımıza saldırı yapıldı. HÜDA-PAR olarak bu arkadaşımızın taziyesine katıldık ve ailesini yalnız bırakmadık. Terör örgütünün amacı, bölge halkını korkutmak ve siyasileri etkisiz bırakmaktır. Siyaset yerine baskı ve şiddetle bir kaos ortamı yaratılmak isteniyor. Bizler de bölgede siyaset yapan il başkanları olarak bunları kınıyoruz. Siyaset yapmaya, halk için hizmet etmeye devam edeceğiz."

 

"BÖLGEDE SİYASET YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

MHP Van İl Başkanı Salih Güngöralp ise siyasilerin her zaman örgütün hedefinde olduğunu kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Terör örgütü, kendisinden olmayanlara yaşama şansı bırakmama çabasındadır. Özellikle demokrasiyi ve halkı hedef alıyor. Bunları ve saldırılarını kınıyor, bu saldırıların son bulmasını diliyoruz. 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nde AK Parti'den Hakkari'de aday olan Ahmet Budak'a yapılan saldırı asla kabul edilemez. Bu saldırılar bölgede siyaset yapanları asla yıldıramaz. Terör, siyasileri hedef alarak amacına ulaşamaz. Bundan önceki dönemde de bizzat parti teşkilatlarımıza yönelik saldırlar yapıldı. Bu nedenle teröre asla fırsat vermeyeceğiz. Bölgede siyaset yapmaya devam edeceğiz. Halkımız da bu dönemde siyasilerin yanında dik durmalıdır. Asla teröre boyun eğmemelidir."

 

BİTLİS

AK Parti Bitlis İl Başkanı Nesrullah Tanglay, siyasilere yapılan saldırıları asla kabul etmeyeceklerini söyledi. Demokrasi ve özgürlükten dem vuranların kendi görüşlerinin haricindekileri yıldırmaya çalıştığına değinen Tanglay, "Bu yıldırma politikasıdır. Bunu görüp de yılmamız mümkün değil. Her zaman halkımızın yanındayız ve tercümanları olacağız. Kimse geri adım atacağımızı zannetmesin. Bu bölgeyi de terör örgütüne bırakmayacağız. Canımız pahasına ülkemizin ve halkımızın yanında olacağız. Siyasilere, sivil halka ve güvenlik güçlerine yapılan saldırıları lanetliyorum." dedi.

 

CHP Bitlis İl Başkanı Metin Güzelkaya da siyasilere, sivil halka ve güvenlik güçlerine yapılan saldırıları kabul etmediklerini belirterek, "Siyasiler halkın temsilcisidir. Bunlara yapılan saldırı direkt sivil halka yapılmıştır. Bunu tasvip etmiyoruz ve lanetliyoruz." diye konuştu.

 

MUŞ

AK Parti Muş İl Başkanı Namık Ergün de bayram sabahında siyasi kimliği nedeniyle Ahmet Budak'ın katledildiğini anımsatarak, "Alçakla saldırıyı kınıyorum. PKK terör örgütünün siyasilere saldırması yaptığı tüm yanlışların üstüne bir yanlış daha eklemiştir. Terör örgütünün bu yanlışlarından vazgeçip bir an önce silahlarını bırakması lazım. Ülkenin birlik ve beraberliğini sağlamak adına ne gerekirse yapılacaktır. Siyasilere saldırısı devam ederse telafisi olmayan bir yola girilir ve bunun zararını en çok terör örgütü görür." değerlendirmesinde bulundu.

 

CHP Muş İl Başkanı İsmail Adanur, PKK tarafından siyasetçilere yönelik yapılan saldırıları doğru bulmadığını söyledi. Terör saldırılarını hiç kimsenin tasvip etmediğini kaydeden Adanur, "İnsanların demokratik haklarını ancak sandıkta vermeleri gerekiyor. Öldürmek çözüm değil. Tüm sorunlar, demokratik ve barışçıl yoldan çözülmelidir. Hangi partiye mensup olursa olsun terör örgütü tarafından yapılan saldırıyı doğru bulmuyorum." diye konuştu. MHP Muş İl Başkanı Şükrü Demir ise PKK'lıların saldırısını nefretle kınayarak, siyasetçilere yapılan saldırıların ülkeye zarar vermekten başka bir kazanım sağlamayacağını, bu nedenle tüm siyasi partilerin bu konuya hassasiyet göstermesi gerektiğini dile getirdi. 

Editör: TE Bilisim