Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti işbirliğinde, 7 bölge 7 ilde yapılacak olan “Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı eğitimlerinin ikincisi Erzurum’da gerçekleştirildi. Van'dan da gazetecilerin katıldığı eğitimde, uyuşturucu kullanan kişilere yönelik tasvirlerin, betimlemelerin haber metninde nasıl verilmesi gerektiği anlatıldı.

 

Erzurum Palan Otel’de gerçekleşen eğitimde, basında yer alan bağımlılıklarla ilgili haberlerde özendirmeye ve normalleştirmeye neden olmayacak şekilde ifade kullanımının sağlanması, gazetecilerin bu doğrultu da bilgilendirilmesi amaçlandı. Programa Van, Muş, Ağrı, Adıyaman, Kars, Erzurum ve Erzincan'dan yerel medya mensupları, kamu kurumlarının çalışanları ve Yeşilay gönüllüleri katıldı. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ve Yeşilay’ın ortaklaşa Erzurum’da düzenlediği program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

 

İlki İzmir'de gerçekleştirilen ve Erzurum'la devam eden "Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı eğitimleri ile basın mensuplarının, ülkenin en önemli sorunlarından biri olan bağımlılık ile ilgili kapasitesinin artırılması amaçlandı. Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı projesi ile başta yerel medya olmak üzere yayın araçları ile halkı bilgilendiren tüm kamu kurum ve kuruluşları ile Yeşilay gönüllülerinin bağımlılık iletişimi kapasitesinin artırılması hedefliyor. 

 

 

NEHRİ: BAĞIMLILIK DETEKLENEMEZ

Eğitim programının açılış konuşmasını yapan Basın Yayın Enformasyon Erzurum İl Müdürü Memduh Nehri, bağımlılığın hiçbir türünün desteklenmeyeceğini belirterek “Bizim ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında imzalanan protokol çerçevesinde ülkemizde 7 bölgede Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitimi düzenleniyor. Bizim bölgede de Erzurum ayağında siz değerli katılımcılar eşliğinde gerçekleştiriyoruz. Bağımlılığın hiçbir türü desteklenemez ve bunun önlemi için de her türlü önleminin alınması gerekmektedir." Dedi.

 

 

BİLGİLİ: TEDAVİ EDİLEBİLİR

Uyuşturucu maddelerin beyin ve onun çalışma sistemini etkilediğini söyleyen Yeşilay Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Bilgili ise, “Bu bir beyin hastalığıdır. Bu süreç zor bir süreçtir ama bağımlılık tedavi edilemez değildir. Kişi bağımlı olduktan sonra kurtulamayacak gibi bir düşünce var ama böyle bir şey kesinlikle yok. Bağımlılık tedavi edilebilir bir hastalıktır" Şeklinde konuştu.

 

 

VURAL: ORTAK DİL GELİŞTİRİLMELİ

Yapılan açılış konuşmalarının ardından Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesinden Doç Dr. İzlem Vural, uyuşturucu madde bağımlılığını konu alan bir sunum gerçekleştirildi. Haber dilinde, betimlemelerden ailenin uzak tutulması gerektiğini söyleyen Vural, “Yerel Medya’da ortak dil geliştirilmesi gerekiyor." Dedi. Ayrıca, haber yapılırken uyuşturucu kullanıcılarının onurunu kıracak ve itibarını zedeleyecek ifadeler kullanılmaması yönünde tavsiyede bulundu. Eğitimin son bölümünde ise gazeteci Ayşenur Asuman Uğur'un da katılımıyla medya ve sağlık iletişimi üzerine söyleşi gerçekleştirildi. Toplantı, yapılan atölye çalışmasıyla son bulurken, katılım belgeleri dağıtıldı. Eğitime; Van’ın yanı sıra Ardahan, Erzurum, Erzincan, Ağrı ve Muş’tan da gazeteciler katıldı.

 

 

GAZETECİLER MEMNUN AYRILDI

Vangölü Gazeteciler Cemiyeti himayesinde Van’dan Erzurum’daki toplantıya katılan gazeteciler eğitimden memnun ayrıldıklarını söyledi. Vangölü Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Fatih Sevinç, yapılan eğitimi çok önemsediklerini ifade etti. Eğitimin sonucunda ortak dil kullanılmasının önemli olduğunu belirten Sevinç, “Günümüzün ve kentimizin en büyük sorunlarından biri olan uyuşturucu kullanımıyla ilgili gazetecilerin haberlerinde nasıl bir algı ve nasıl bir üslup izleyecekleri çok önemlidir. Biz de zaman zaman kullanılan dille ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Ancak bu tür eğitimlerle bizde haberlerde doğru dili kullanmış olacağız.’’ Dedi.

 

 

‘SEBO DAYI’ UNUTULMADI

“Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı eğitim”ine katılan Vanlı Gazeteciler, Van depreminde hayatını kaybeden DHA Muhabiri Sebahattin Yılmaz'ı da kabri başında andı. Van'da uzun yıllar gazetecilik yapan ve 'Sebo Dayı' olarak bilinen Sebahattin Yılmaz, 9 Kasım'da meydana gelen depremde Bayram Oteli'nin çökmesiyle hayatını kaybetmişti. Söz konusu depremde Yılmaz'ın arkadaşı DHA Muhabiri Cem Emir de hayatını kaybetmişti. Sebahattin Yılmaz'ın naaşı memleketi Erzurum'da toprağa verilmişti. Erzurum'daki eğitim seminerine katılan Vanlı Gazeteciler, merhum gazeteci Sebahattin Yılmaz'ı kabri başında Fatiha okuyarak andı.

Editör: TE Bilisim