Genel seçimlerin ardından sessizliğe bürünen kent OSB seçimleri ile birlikte yeniden hareketlendi. Sanayiciler yeni yönetimini seçerken STK’ların, siyasetçilerin ve diğer dengelerin de karıştığı söylenen seçimlerde Vanlı işadamı Mahmut Köroğlu da güçlü bir liste ile adaylığını açıkladı. Köroğlu, ezber bozacak açıklamalarla seçime günler kala gözleri bir kez daha seçimlere çevirdi! Köroğlu OSB’ye devredilen Fuar ve Kongre Merkezi ile Tekstil Kent’i de değerlendirirken Tekstil Kent’te hata yapıldığını belirtip, “Canı sıkılan Ankara’ya gidip 2 ay sonra açılacak diyor. Tekstil Kent’te kayma sorunu var. Bu gidişle 1 yıla kadar da bitmez.” Dedi.

 

Van Organize Sanayi Bölgesi Seçimleri 25 Temmuz’da yapılacak. Yapılacak olan seçimler öncesi OSB yönetimine aday olan iş adamı Mahmut Köroğlu basın mensuplarıyla bir araya geldi. Akdamar Otel’de basın mensuplarıyla bir araya gelen Köroğlu OSB’de yaşanan sorunları, yapılması gerekenleri ve gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Son günlerde gündemde olan tekstil Kent hakkında da açıklamalarda bulunan Köroğlu, tekstil kentte kod hatası olduğunu belirtti. Köroğlu ayrıca, “20 aydır her gelen 2 ay sonra tekstil kent açılacak diyor. Bende tekstil kenttin başından sonun kadar içinde yer aldım Sorunlar çözülmedikçe değil 2 ayda, 1 yılda da tekstil kent araç giremez.” Dedi.

 

KÖROĞLU: AKTİF ÇALIŞMALARA İMZA ATILMALI

İlk olarak Organize Sanayi Bölgeleri hakkında bilgiler veren Mahmut Köroğlu Van OSB’nin de aktif çalışmalara imza atması gerektiğini vurguladı. Köroğlu ilk olarak şu ifadelere yer verdi: “Bildiğiniz üzere Organize Sanayi Bölgeleri az gelişmiş bölgelerde yatırımcıya altyapısı hazır, ulaşım imkânları yeterli düzeyde olan yerler sunma ve buralarda yapılacak yatırımları teşvik yönüyle önemli bir misyona sahiptir. Ayrıca işsizliği azaltmada, bölgeler arası gelişmişlik farkını gidermede, yabancı yatırımlar için çekim alanı olmada, küçük işletmelerin gelişmesinde, kalite ve verimliliğin artışında en önemli rolü üstlenmektedir. Anadolu’daki birçok OSB’nin, ihracatta ülke ortalamasının üzerine çıkması dikkati çeken önemli bir noktadır. Ancak bu durum kentimize ne yazık ki yansımamıştır. Kurulduğu günden bu yana istenilen performansı yakalamayan ve yatırımcılarımızın taleplerini karşılamayan Van Organize Sanayi Bölgesi’nde daha aktif çalışmalara imza atılması gerekmektedir. Bu nedenle bizler sorun yaratan değil, sorunları çözen bir yönetim anlayışı ile Organize Sanayi Bölgesi yönetimine talip olmaya karar verdik. Çünkü Van gibi bölgesinin çekim merkezi olan bir ilin sanayicisinin hakkını savunan ve sanayicisine destek sunan temsiliyete ihtiyacı var.”

 

“TÜM ENERJİMİZİ SORUNLARINI ÇÖZMEYE HARCAYACAĞIZ”

Organize Sanayi Bölgesi’nde yaşanan sorunlar hakkında da bilgiler veren Köroğlu, “Van OSB’de yaşanan sorunlara baktığımızda; Öncelikle güvenlik sorunu, alt ve üst yapı sorunu, çevre, ulaşım ve sağlık sorunları var. Şunu net olarak söyleyebiliriz, sadece OSB imkânları ile bu sorunların çözülmeyeceğini kabul etmemiz gerekir. Bunun için başta kendi kişisel ve kurumsal imkân ve olanaklarımızı OSB’nin hizmetine sunacağız. Seçim bildirgemizde de yer aldığı üzere giriş güvenliğinden çevre güvenliğine, yolların asfaltlanmasından tüm çevre sorunlarına kadar temel sorunları çözeceğimize inanıyoruz. Tüm enerjimizi OSB’nin sorunlarını çözmeye harcayacağız. Çünkü hepimizin bu şehre borcu olduğuna inanıyoruz. Bizlerde borcumuzu ödemek için çalışacağız.” Dedi.

 

VAN OSB BÖLGENİN EN BÜYÜK OSB’Sİ

Yapılacak seçimin sonucu ne olursa olsun seçilecek yönetimin proje ve hizmetlerle bölgenin en büyük OSB’si olan Van OSB’yi marka bir OSB yapmak için çaba sarf etmesi gerektiğini söyleyen Köroğlu şöyle devam etti: “Çevre düzeni, alt yapı üst yapı imkânları, asfaltlama çalışmaları ile OSB’yi muhteşem bir kümeleme modeline dönüştürmeliyiz. Tüm kurumlarımız, odalarımız, yerel yönetimlerimiz ile işbirliği içerisinde sanayicilerimizin sorunlarını ortaklaştıracak, onların imkân ve olanaklarını OSB lehine değerlendirmek için çalışmalıyız. Bu vesile ile sanayicilerimizin teveccüh göstermesi halinde sorunların çözümü ve sanayicilerimize desteklerin artması yönüne elimizden gelen her türlü çabayı sarf edeceğimizi ve hizmete hazır olduğumuzu beyan eder, bizleri yalnız bırakmadığınız için şükranlarımı sunarım.”

 

KÖROĞLU: EN BÜYÜK SORUN GÜVENLİK

Köroğlu yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. OSB’nin en büyük sorununun güvenlik sorunu olduğunu söyleyen Köroğlu, “Tabi fazla sorunu var da olmazsa olmaz olan en büyük sorun güvenlik sorunudur. Bir giriş nizamiyesi ve danışması olmayan bir OSB’miz var. Çevre güvenliği ve gece aydınlatması yok. Özellikle geceleri zifiri karanlıktır. Biz zaten seçim bildirgemizde bu sorunların hepsine değinmişiz. A’dan Z’ye her soruna değineceğiz. Göreve geldiğimizde her fabrikanın yeşil alanını biz yapacağız. OSB’de yüzde kırklık bir boş fabrika var. Her ne kadar mevcut yönetim yüzde yüz doludur dese de kırk kadar boş fabrika var ve bu yerler şuan kiracı bekliyor. Ya da birileri orayı satın almış kapıyı kilitleyip gitmiş. Göreve geldiğimizde boş olan yerlerin üretime geçmesi için sahiplerini çağıracağız. Gelmedikleri takdirde bakanlıkla irtibata geçip gereğini yapacağız.” Dedi.

 

“İRAN’LA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ YAPACAĞIZ”

İran’la iş birliği protokolü yapacaklarını söyleyen Köroğlu şöyle devam etti: “Elimizden geldiğince yatırımcılarımızı İran’a yönlendireceğiz. Yılda en azda KOSGEB’den faydalanıp üyelerimizi yurtdışı faaliyetlere götürmeyi planlıyoruz. Beni destekleyen Van TSO değil. Ticaret odası yönetiminde olup da OSB’de yatırımcı olanlardan gidip oy istedim ki bu benim en doğal hakkımdır. Aslında ticaret odasının beni desteklemesini isterim. Keşke destek verseler, mevcut yönetim güvenleri kırdı aslında. Kendilerine destek vermeleri için ricada bulunduk. Yok, biz ‘Abi’ olacağız dediler. Sonra gidip karşı tarafla anlaştılar. Açıkça onları desteklediler. Van TSO bireysel olarak destekliyor.”

 

KÖROĞLU: BÜYÜKŞEHİRDEN YARDIM ALACAĞIZ

Alt yapı çalışmaları konusunda büyükşehir belediyesinden yardım almayı planladıklarını ifade eden Köroğlu, “Özellikle asfalt çalışmaları için. Büyükşehirle çalışmalar için karar aldık. 5’inci etabın sorunları saymakla bitmez. İhalesi yapılmamış, yolu yok. Hiçbir alt yapı çalışması yok. Ama yarın öbür gün kalkıp o parselleri dağıtmaya kalkışacaklar. Öncelikle o boş olan alanları üretime açsınlar sonra kalkıp 5’inci etabı dağıtmayı planlasınlar. Fuar ve Kongre Merkezini yılın sadece bir ayını değil 12 ayında da dolu dolu geçmesi için çabalayacağız. Birçok büyük firmanın verdiği sözler var. Seçildiğimiz halde Van’a geleceklerini söylediler. Mahmut Köroğlu sadece Van’da Mahmut Köroğlu’dur. Benim bu memlekete borcum var. Yönetimde ki bütün arkadaşların bu memlekete borcu var. Ve biz bu borcumuzu ödemek istiyoruz.”

 

KÖROĞLU: 20 AYDIR BİR TÜRLÜ 2 AY GELMEDİ

Tekstil kent ile ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulunan Köroğlu son olarak şunları kaydetti: “Tekstil Kent olayının en başından sonuna kadar içindeydim. Ben müteahhittim. Ben ve bir harita mühendisi arkadaşla Tekstil Kente gittik. Yol alımlarını aldık. Ama yaptığımız araştırmalar sonrası yüzde 24 kot farkı çıktı. Sonra karayollarına sorunu bildirdik. Karayolları bize kot farkı yüzde 8’i geçerse o yol iptal edilir dedi. Sonra bir anda bakan müsteşarı çıka geldi. Sorunu dile getirdiğim için suçlu ben oldum. 2 ay boyunca hiçbir yerden randevu alamadım. ‘Senin ne haddine. Biz sana iş verdik git verdiğimiz işi yap. Sen diye diye gidip şikâyet ediyorsun’ diye çıkışan oldu. Onlara defalarca binaların yıkıldığını, binaların aşağı doğu kaydığını söyledim. Ve hala da orada çalışmalar sürüyor. Durmadan para ödeniyor oraya. Biz göreve gelir gelmez işe el koyacağız. Her canı sıkılan Ankara’ya gidiyor geldiğinde de ‘2 ay sonra faaliyete geçecek’ diyor. Her gelen 2 ay sonra diyor. 20 ay geçti ama o 2 ay bir türlü gelmedi. O şahıslardan biri geçenlerde bir paylaşım yapmış. 2 ay sonra açılacak diye. Emin olun bir yıla kadar da oraya araç girmez.”

 

OSB TARİHİNDE BİR İLK

Köroğlu’nun yönetiminde yer alan ve OSB tarihinde yönetimde görev alan tek kadın olan Aslı Gökçenay Acar ise, Van OSB tarihinde tek kadınım. Kadınlara yönelik kurumsal sosyal sorumluluk projemiz var. Van Mermer olarak bizim böyle bir çalışmamız var. Tabi ki OSB olarak da böyle bir çalışmayı yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Polonyalı bir danışmanla birlikte böyle bir çalışmamız var. Erkeklerin yapabildiği bir işi neden bir kadın yapmasın ki. Seçilmemiz halinde kadınlara yönelik çalışmaları başlatmayı planlıyoruz.” Sözlerine yer verdi.

 

İŞTE KÖROĞLU’NUN VAATLERİ

Öte yandan OSB seçimleri için profesyonel bir ekiple çıkan ve seçim beyannamesini de hazırlayarak yapılacakları tek tek sıralayan Köroğlu, seçim beyannamesinde şu başlıkları paylaştı;

 

Her tesisi için ücretsiz çevre düzenlemesi yapılması

UMEM Projesi kapsamında işverenlere sigorta prim desteği sağlanması

KOSGEB desteği ile yılda en az 2 kez yurt dışı gezi düzenlemesi

İŞKUR ve KOSGEB hizmet noktalarının OSB’de kurulması

Üniversite-Sanayi işbirliği

Altyapı, üstyapı eksikliklerinin giderilerek, çevre düzenlemesinin gerçekleşmesi

Meslek lisesi kurarak, kalifiye eleman yetiştirmek

Işıklandırma ve güvenlik kamerası sisteminin hayata geçirilmesi

Yeni bir hizmet binasının yapılması

Her firmaya ücretsiz markalaşma desteğin sağlanması

Sağlık ocağı açılması

Banka şubesi açılması

Fuar ve Kongre merkezinin aktif hale getirilmesi

Sosyal tesislerin oluşturulması

Atıl alanların park olarak değerlendirilmesi

Bankalar ile anlaşma yapılarak düşük faizli kredi imkanı sağlanması

İran ile ekonomik işbirliği protokolü

Yön tabelalarının yaptırılması

Ulaşım 


ŞEHRİVAN HABER – ÖMER AYTAÇ AYKAÇ

Editör: TE Bilisim