OSB’nin 1’inci İstişare toplantısında kentin önemli kurum ve kuruluş temsilcileri ve amirlerinin de katılımıyla gerçekleşti. Gerçekleşen toplantıda ‘Van’ merkezli görüşmeler ve değerlendirmeler öne çıkarken Van adına tam olması gerektiği bir zamanda önemli bir görüşme bütünü gerçekleştirilmiş oldu. Van merkezli görüşmelerin yapıldığı toplantıda OSB’de yeni yönetimin faaliyetleri de ön plana çıktı...

 

İstişarede yapılan konuşmaların ardından OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, faaliyet raporunu açıkladı. Başkan Bozkurt’İşte bir dönemlik OSB faaliyet raporu:

 

OSB 4. ETAP 60 HEKTAR ALANIN ALTYAPI YAPIM İŞİ

Van Organize Sanayi Bölgesi 4. Etap 60 HA alanımızın Altyapı Yapım İşinin, Altyapı (Yol, su ve kanalizasyon) projeleri onaylatıldı. İhalesi yapılarak firma belirlendi. Firma ile sözleşmeler imzalanarak bütün prosedürler yerine getirildi. İlkbahar da mevsimsel koşulların elvermesiyle birlikte inşaat faaliyetlerine başlanacaktır. Bu arada 60 hektar alanın tahsis işlemleri de yapılacaktır.

 

VAN OSB RUHSAT VE TAPU İŞLEMLERİ

Yönetime geldiğimiz 25.07.2015 tarihinden itibaren OSB’mizde;

7 Adet Yapı Ruhsatı

6 Adet Yapı Kullanma İzin Belgesi

5 Adet İşyeri Açma Ve Çalıştırma Ruhsatı ve

9 Adet Tapu Devri işlemleri yapılmıştır.

 

YOL ÇALIŞMALARI

Mevcut 1. ve 2. etap yollarımızın sorun yaşanan yerlerinde lokal söküm ve yapım işlemleri yapıldı. Ağır kış koşulları nedeniyle karla kapanan yollarımızı kendi makinalarımızla fabrika önlerine kadar temizleme ve kullanıma açma çalışmaları titizlikle yapıldı ve sonrasında da yapılacaktır.

 

TEKSTİL KENT KOMPLEKSİ

İdari ve finansal faaliyetlerinin sürdürülebilmesi için, sorumluluğu sözleşme ile OSB’mize devredilen Tekstil Kent Kompleksi ikmal işlerinin, İnşaat aşamaları, fiziksel gerçekleşme oranları nitelik ve denetim işlemleri yönetimimizce titizlikle takip edilmektedir. 25 Temmuz 2015 ve 31 Aralık 2015 tarihleri arasında Tekstil Kent Kompleksi’mizin ikmal işleri keşif artışı ve kanalizasyon işleri ihalesi kurumumuzca gerçekleştirilmiş olup Yapım işleri % 70 oranlarına ulaşmıştır. Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar Tekstil Kent Kompleksi, teknik ve evrak işlemleri kurumumuzca eksiksiz bir şekilde yürütülmüştür

 

FUAR VE KONGRE MERKEZİ

Göreve başladığımız 25.07.2015 tarihinden bugüne kadar; Fuar ve Kongre Merkezi İkmal İşi ek keşif artışı ve kanalizasyon ihalesi kurumumuzca gerçekleştirilmiştir. Çevre düzenlemesi ve ikmal işleri ve ek işler Yapım olarak % 70 seviyelerine ulaşmıştır. Yüzde yüz DAKA’nın hibe desteği ile kurumumuza devredilen, OSB’mizin sınırları içerisinde Bölgemize ve ilimize kazandırılan bu önemli ve modern Fuar ve kongre merkezimizi kurumlarımızın da desteği ile inşallah profesyonel bir işletme sistemine kavuşturacağız. Göreve geldiğimiz tarih itibariyle, Fuar ve Kongre Merkezi’nde kiracı olarak bulunan, aylık 20.000 TL kira bedeli ve 2 Milyon TL. Üzeri cirosundan %12 kâr ortaklığı ile sözleşmemizin bulunduğu Asya-Fuarcılık, ödeme aksaklıklarından dolayı görüşme talep etmiş ve yönetimimizle yapılan görüşmeler sonucunda kendisine Fuar ve Kongre Merkezinin ancak bedelsiz tahsis edilmesi durumunda işletebileceğini aksi durumda işletemeyip, sözleşmeyi karşılıklı fes etme yoluna gitmeyi önermiştir. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren, En acil sorunlardan biri olarak gördüğümüz, toplu taşıma araçları sorununu; Van Büyükşehir Belediye Başkanlığımız ile yaptığımız görüşmeler neticesinde, Ulaştırma daire başkanlığımız tarafından OSB’mize hat tahsisi yapılmış olup, otobüs seferleri düzenli olarak bir buçuk saate bir çalışmaya başlamıştır.

 

YÖN VE İŞARET LEVHALARI

Yıllardır yaşanan iş yeri adreslerini bulma sorununu kısmen de olsa çözdük. İnşallah tamamen de çözmeye çalışacağız. Özellikle iş yerlerinin kolayca bulunabilmesi için en önemli önceliklerimiz arasında olan yön ve işaret levhaları sorunu ortadan kaldırılarak, yön ve işaret levhaları yapılmıştır.

 

SAHİPSİZ SOKAK HAYVANLARI YEMLİKLERİ

OSB’miz içerisinde bulunan çok sayıda sahipsiz sokak hayvanları için Van Büyükşehir Belediyemiz ile görüşülerek, OSB’nin çeşitli yerlerine beslenme ihtiyacının karşılanması için yemlikler yerleştirilmiş ve Bu hayvanların ihtiyacı olan barınaklar için Van Büyükşehir Belediyemiz ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir bu konuda çalışmalar devam edecektir.

 

ORGANİZE SANAYİ BÖLGE BAŞKANLIĞI VE MÜDÜRLÜĞÜ BİNASI

OSB’miz her gün biraz daha büyümektedir. Sanayicilerimizin bütün sorunlarına daha etkin çözüm üretmek ve sanayicilerimize yakışan çağdaş ve modern bir yapıyla OSB’mizi temsil etmek adına OSB’mize yeni idari bir bina kazandırmayı hedefliyoruz. Büyüyen departmanların fiziksel ortamlarını iyileştirmek ve bunu geleceğe taşımak için İdari ofislerin fiziki yapısı ve çalışma alanları sizlere daha iyi hizmet vermeyi hedefler şekilde düzenlenmektedir. Bu amaçla yapmayı planladığımız yeni idari binamızın projelendirme işlemleri devam etmekte olup Yapım çalışmaları ve ihale aşaması için Bilim Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı ile görüşülerek 2016 bütçesine konulması sağlanmıştır.

 

ULUSAL VE ULUSLARARASI ÇALIŞMALAR

Van OSB’nin Ekonomik ve Ticari işbirliklerinin kurulabilmesi amacıyla, Yurt içi ve Yurt dışına çeşitli ziyaretler gerçekleştirildi. İlimizin üretim açısından gelişmesi ve ekonomi açısından kalkınması için önemli çalışmalara katılım sağlanmıştır. TASAM, Van Valiliğimiz, Van Ticaret ve Sanayi Odası ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ile ortaklaşa, İran’a resmi bir ziyaret gerçekleştirilmiş ve İlimiz açısından önemli çalışmalar ve görüşmeler yapılmıştır. Fuar Çalışmaları ve OSB ihale ve resmi işlemleri doğrultusunda İstanbul ve Ankara illerine ziyaretler gerçekleşmiştir. İstanbul TÜYAP plastik fuarında Van OSB’mizin Tanıtımı yapılmış olup, Hammadde ve makine teknolojisi konusunda bilgi alışverişinde bulunulmuştur.

 

SANAYİ VE ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ, GİRİŞİMCİLİK VE BİR BAŞARI HİKAYESİ KONFERANSI

Van Yüzüncü Yıl Cengiz Andiç Konferans Salonunda, Sanayi - Üniversite İşbirliği adı altında, YYÜ önerisi doğrultusunda, Meslek Yüksekokulu öğrencilerine verilen Konferansta Yönetim Kurulu Başkanımız Şemsettin Bozkurt Konuşmacı olarak katılmıştır. Başkanımızın 2 saat süren konuşmasına, katılımın yüksek olmasının yanısıra, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Van OSB Yönetim Kurulu Üyeleri ve YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal’ın ve yerel basınımızın da katılım sağladığı çok verimli bir konferans düzenlenmiştir.

 

BİLİM VE SANAYİCİNİN BULUŞTURULMASI

Teknokent ile yürütülen çalışmalar kapsamında Kalkınma Bakanı Sn. Cevdet Yılmaz OSB’mize davet edilmiş olup OSB ‘mizin gelişimi için kendileriyle yararlı bir toplantı sağlanmıştır. Üniversite Sanayi işbirliği çerçevesinde Van OSB olarak hissedarı bulunduğumuz Teknokent toplantılarına düzenli olarak katılım sağlayıp bilim çevreleriyle diyaloglarımızı ve pratik adımlarını güçlendirmeye çalışıyoruz.

 

OSB’MİZİN SİYASET ÇEVRELERİ İLE YAPTIĞI GÖRÜŞMELER

7 Haziran seçimleri sonrasında, ekonomi, sanayi ve kalkınma konularında Sn. Beşir ATALAY, Sn. Cevdet YILMAZ, Sn. Ali BABACAN ve Sn. Figen YÜKSEKDAĞ ile birkaç defa birebir ve toplantılarda söz hakkı alınarak, görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmeler neticesinde, Özellikle kentimizde sanayinin ve ekonomik kalkınmanın öncelendiği somut öneriler olarak, KDV, Gelir vergisi ve SSK konularında en az %50 ye varan indirimler istendi, ayrıca; sicil affı, teminat sorunları, kredi ertelemeleri ve kredilendirme taleplerimizi de kendilerine ilettik.

 

OSB’NİN TANITIMI

Yönetim Kurulu Başkanımız, OSB’nin tanıtımı için bir defa TRT Kurdi, bir defa Merkür TV ve Esra FM başta olmak üzere 10 dan fazla yerel ve ulusal basın ve yayın kuruluşlarına, sanayinin ve ekonominin gelişmesi yönünde röportajlar ve mülakatlar vermiştir.

 

BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI MÜFETTİŞ RAPORLARI

OSB olarak, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın, Teknik idari ve yönetsel sorunlarının tespit edildiği müfettiş raporlarındaki önermeler doğrultusunda gerekli çalışmalar başlatılmış olup, Bu konuda bir hayli yol alınmış ve hızla sonuca doğru yol ilerlemekteyiz.

 

EMLAK RAYİÇ DEĞERLERİNİN YÜKSELTİLMESİ

Van OSB Müteşebbis Heyet Toplantısı kararı neticesinde, bankalar nezdinde teminatların yükselebilmesi için, Arsa rayiç değerleri 50 TL den 250 TL ye çıkarılmıştır.

Üretimin teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılması için Müteşebbis Heyet Kararı ile boş olan ve depo olarak kullanılan fabrikaların aidatları dönüm başına, 60 TL den 500 TL ye çıkarılmıştır. OSB’mizdeki ortak makine ekipman ve emtia gayrimenkul ortaklığı için yeni katılımcılardan katılım bedelleri olarak dönüm başına 20.000 TL ve arsa metrekarelerinin artması durumunda  daha önceden formülü sanayicilerimize bir yazı ile bildirilen sistem uygulanacaktır.

 

WEB SİTESİNİN YENİLENMESİ

Web sayfamız yenilenmiş ve daha aktif hale getirilmiştir. Van OSB’nin tanıtımı ve güncel etkinliklerin siteye aktarılması gibi işlemler daha iyi bir şekilde yürütülmektedir. Profesyonel muhasebe programı ve parmak okuyucumuzun satın alınması yapılarak sistemimiz devreye alınmıştır.

 

MAKİNE VE EKİPMAN PARKURUNUN GENİŞLETİLMESİ

OSB’mize kararı alınmış, en kısa sürede alınması planlanan araç ve gereçler;

1 Adet çöp arabası alınacak.

1 Adet vakumlu temizlik aracı alınacak.

OSB’mizin genel olarak, güvenlik açısından 7/24 izlenebilmesi için kamera sistemi kurulacaktır.

 

OSB PERSONELİ

Yönetim Kurulumuz; Kurum personellerimiz ile maksimum kalite ve yüksek performansı sağlayabilmek amacıyla 2 kez toplantı gerçekleştirmiştir. Personelimizin sorunlarını, bizden beklentilerini dinledik ve biz de bizim onlardan beklentilerimizi dile getirip çözüm sağlamaya ve güçlü diyalog geliştirmeye çalıştık.” 

Editör: TE Bilisim