Çalıştay toplantısına Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Necmeddin Çok, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van Gümrükler Baş Müdürü Mustafa Şahin, KOSGEB Müdürü Emre Yörük, Van Organize Sanayi Bölge Müdürü ve Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. Rektör Peyami Battal’ın büyük destek sunduğu İhtisas Gümrüğü’nün Van’da açılması için bilimsel anlamda bütün destekleri vermeye hazır olduğunu söyledi. Battal, “Üniversitemiz laboratuar konusunda her türlü desteği vermeye hazırdır. Yurt dışında gelen ürünlerin tahlili yapılması konusunda gerekli altyapı ve imkanlarımız var. Konunun uzmanı hocalarla bu işi en iyi yapacağımızı belirtmek isterim. Sanayinin gelişmesi anlamında Üniversite olarak, her alanda sanayicinin yanında olduğumuzu belirtmek isteriz” dedi.
Doğu Anadolu Gümrüklerden sorumlu Baş Müdür Mustafa Şahin, gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini belirterek; “İhracatımızın artması gerekir. İthalattan çok ihracat yapmak gerekir. İhtisas Gümrüğü’nün Van’da açılması konusunda, Başbakanımızın olaya sıcak bakması elbette çok güzel. Gerekli şartlar olgunlaşırsa, İhtisas Gümrüğü’nün açılmaması için bir neden yok. Daha çok gıda ve gıda ürünleri üzerine ağırlıklı olması halinde proje hazırlanırsa İhtisas Gümrüğü’nün açılması kolaylaşır. Bizler de, gümrüklerden sorumlu genel müdürlüğümüzle çeşitli görüşmeler yaparak işin önemini anlatıp hazırlanacak rapor konusunda gerekli tüm destekleri vereceğiz” dedi.
Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Necmeddin Çok, İhtisas Gümrüğü’nün hayata geçmesi konusunda desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ettiğini vurgulayarak; “İhtisas Gümrüğü’nün, Van’da kurulması halinde çevre illere faydası olacağı gibi, işsizliği önleme konusunda da etkin rol oynayacaktır. Biz, artık Van halkımızın kaçakçı olarak lanse edilmesini istemiyoruz. Van halkının, sanayici, yatırımcı, işadamı olarak tanıtılmasını istiyoruz. İhtisas Gümrüğü’nün açılması ile artık insanlar, yasalar dahilinde daha güzel işler yapacak. Yatırımcının üretim konusunda maliyeti düşecek. Böyle bir durum meydana gelince, Irak başta olmak üzere komşu ülkelere daha rahat ihracat yapabileceğiz. Yetkili bakanlıklara sunacağımız rapor için, şu aşamada bizlere destek veren, Rektör Peyami Battal, Gümrükler Baş Müdürü Mustafa Şahin, KOSGEB Müdürü Emre Yörük, Yönetim Kurulu üyelerimize ve bizlere destek olan duyarlı herkese teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki günlerde Başbakan başta olmak üzere yetkili bakanlıklarla görüşme yapacağız” dedi.

Editör: TE Bilisim