ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ- Türkiye’de son bir kaç yıldır gastronomi turizminin geliştirilmesi ve coğrafi ürünlerin tescillenmesi konusunda önemli yol alındı. Van’da daha önce dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrasını kurarak Van Kahvaltısı adını Guinness rekorlar kitabına yazdıran Van TSO, kahvaltının marka tescilinin alınmasının ardından başlattığı kahvaltı ürünlerine coğrafi işaret tescili işinde de başarılı sonuçlar almaya başladı. Daha önce Keledoş yemeğinin tescillenmesinin ardından sırasıyla kavut, otlu peynir gibi Van’la özdeşleşen ürünlerin de coğrafi işaret alması için kolları sıvayan Van TSO’nun girişimlerinden birisinden daha müjdeli haber geldi. Van’ın gastronomi anlamındaki en önemli değerlerinden birisi olan Van Otlu Peyniri’nin coğrafi işaret tescili aldığı müjdesini Van TSO başkanı Necdet Takva paylaşırken, başkan yardımcısı Faruk Biner de tescil sürecinin detaylarını paylaştı. Konuyla ilgili görüş bildiren Van Kahvaltısı’nın tanıtımına en önemli katkıyı sunan Yusuf Konak ise, “Bu yıllardır beklediğimiz bir haberdi, dedi.” Kahvaltısı ve gastronomik ürünleri bir bir tescillenen Van’da, sırada ise kahvaltının bir turizm değerine dönüştürülmesi noktasında atılacak adımlara çevrildi.

 

 

Geçtiğimiz yıl Van Ticaret Odası tarafından Van Otlu Peynirinin tescillenmesi için başvuru yapılmasının ardından Van’ın meşhur coğrafi ürünlerinden olan otlu Peynir Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Başvurunun yapılmasının ardından 17 Eylül 2018 tarihli yayında Van’ın kültürel ve coğrafi değerlerinden olan meşhur Otlu Peynir, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununu gereği tescillendi.

 

 

SEVİNÇLE KARŞILANDI!

 

Van’a dair en önemli gastronomi değerlerinden birisi olan ve yıllardır farklı isimlerle farklı markaların kullanıp tescili olmadığı için keyfi olarak markalaştırdığı peynirin tescillenmesi kentte de sevinçle karşılandı. Tescil belgesini sosyal medyada paylaşan Van TSO yönetim kurulu başkanı Necdet Takva’nın müjdeli haberi kısa sürede büyük ilgi gördü. Takva, o haberi sosyal medyada: “Otlu Peynirimizin tescil ilanı TPE bülteninde yayımlandı. Başta VanTso çalışanları olmak üzere Yönetim kurulumuza, Meclisimize, organ üyelerimize, 1,5 yıllık başvuru sürecinde emeği olan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Her şey Van için, halkımız için.” Dedi. Ardından da Van kamuoyunda bir çok kesimden tescille ilgili olumlu yorum paylaşıldı.

 

 

200 YILLIK DEĞER ARTIK EMİN ELLERDE!

 

Konuyla ilgili bir yorum da Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Faruk Biner’den geldi. Tescil haberi sevinçle karşılanırken Biner ise yaptığı açıklamada, otlu peynirin tescili için uzun süredir çalışma yürüttüklerini ve emeklerinin karşılığını aldıklarını söyledi. Otlu peynirin 200 yıla aşkın bir süredir sofraları süslediğini anlatan Biner, "Bizim için önemli bir ürün olan otlu peyniri, marka değeri yapmak, kontrol altına almak ve bilinirliğini arttırmak boynumuzun borcudur. Artık önemli bir marka değerine sahip olacağız. Yüz yıllardır gelen değerlerimizi ortaya çıkarıp bu şekilde tescillememiz lazım." dedi.

 

 

3 YILLIK BİR ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ!

 

Biner, Van'la özdeşleşen otlu peynire sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Otlu peynirin tescili için üç yıldır bir çaba sarf ediyoruz. Görüşmeler yaptık. Peynirin belli bir standarda oturtulmasıyla ilgili bir şeyler yapmak gerekiyordu. Bu da bu süreçten sonra tamamen kontrol altına alınacak. Geçmişte her türlü yeşillik katılarak otlu peynir diye haksız kazanç olarak sunuluyordu. Kayıt dışılık oluyordu. Ama artık bunun da önüne geçmiş olacağız."

 

 

BAK HELE BAK “ÇOK SEVİNDİK” DEDİ!

 

Otlu peynirin tescillenmesi haberinin sevinç yarattığı önemli isimlerden birisi de Bak Hele Bak Yusuf Konak olarak ünlenen Yusuf Konak’tan geldi. Van Kahvaltısı’nın tanıtımındaki en önemli temsilcilerinden olan Van’ın Kültür Elçisi Konak da tanıtımında pay oynadığı peynirin tescil haberini sevinçle karşıladı. Yusuf Konak da otlu peynirin tescil edilmesinin kahvaltı veren esnafı sevindirdiğini ve Van kahvaltısı kalitesinin daha çok artacağını söyledi. Otlu peynirin kahvaltının "baş tacı" olduğunu belirten Konak, "Sofralarımızın en önemli ürünü olan otlu peynirin tescilden sonra önemi daha da arttı. Artık Van'a hastır. Bunca yıldır beklediğimiz bir haberdi. Buna çok sevindik." dedi. Tarihi Peynirciler Çarşısı'nda 20 yıldır peynircilik yapan Süleyman Ayan da "Van kahvaltısı meşhurdur. Özellikle dağlarda toplanan otlarla yapılıyor. Tescil edilmesi bu anlamda çok iyi oldu. Her yıl otlu peynire ilgi artıyor. Kente gelen yerli ve yabancı  ziyaretçiler bu peynirden alıyor." diye konuştu.

 

 

EVLİYA ÇELEBİ SEYAHATNAMESİNDE DE YER ALIYOR!

 

Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Van ilinden bahsederken, otun katık yapıldığı bir peynirden bahsetmektedir. Van ilinin bitki örtüsünün zenginliği, geçimi hayvancılığa dayanan bölge halkının konar-göçer yaşam sürmesi yabani bitkileri yakından tanımasını sağlamış ve otlu peynir geleneğini oluşturmuştur. Van Otlu Peyniri yöre insanı tarafından günün her öğünü tüketilmektedir. Eskiden üretimi sadece dağınık aile işletmelerinde gerçekleştirilen Van Otlu Peyniri günümüzde endüstriyel olarak yöredeki pek çok işletmede üretilmektedir. Gerek koyun sütü üretiminin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında artması, gerekse kullanılan otların yetişmesinin bu aylara rastlaması Van Otlu Peynirinin üretiminin baharda yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Ancak otların salamura yapılarak saklanması, Van Otlu Peynirinin üretiminin Temmuz, Ağustos ve sonraki aylara uzatılabilmesine imkân verir. Otlar değişik gıdalarda kullanıldıkları kadar, ekonomik ve ticari öneme de sahiptirler. Peynir yapım mevsiminde üreticiler bu otları dağlardan ve değişik arazilerden toplayarak ihtiyaç fazlasını Van şehir merkezine getirip satışa sunmaktadırlar.

 

 

YERİ DE GÜZELLEŞİYOR!

 

Otlu peynirin tescillenmesi kadar peynirin tanıtımı ve Van’a katkısı anlamında da bir önemli adım Van Büyükşehir Belediyesi tarafından atılmıştı. Van Büyükşehir Belediyesi de geçtiğimiz aylarda Van Otlu Peyniri’nin satıldığı tarihi Peynirciler Çarşısı’nı daha modern bir hale getirmek için projeyi hayata geçirecek çalışmanın startını vermişti. Halen çalışmaların devam ettiği çalışma tamamlandığında Van Peyniri satan işletmeler daha modern ve daha sağlıklı bir ortamda peynirin tanıtıma ve ekonomiye katkı sunacağı bir mekana kavuşmuş olacak.

 

 

SIRA DİĞER ÜRÜNLERDE

 

Öte yandan Van TSO eliyle Van Otlu Peyniri dışında geçtiğimiz yıllarda bir çok ürün için de girişimler başlatılmıştı. Van Keledoşu da coğrafi işaret tescili alan ürünler arasında yer alırken hemen akabinde Van Kavutu için de başvuru yapılmış ve başvuru işlemi Türk Patent Enstitüsü tarafından başvurusu kabul edilen ürünlerden biri olarak duyurulmuştu. Otlu peynirin tescilinden sonra Van’ın diğer ürünlerinin de tescili ile ilgili yeni adımların atılması bekleniyor.

 

 

Editör: TE Bilisim