Van'ın Çatak ilçesinde, hayvan yetiştiricileri 2 bin 985 rakımlı Karapet Geçidi'nde bulunan yaylalarda otlattıkları hayvanların sütlerinden elde edilen peynir ve yoğurtları il merkezinde satışa sunuyor. 

 

Çatak ilçesine bağlı Yukarı Narlıca Mahallesi sakinleri, Karapet Geçidi eteklerinde bulunan, su kaynakları ve hayvan otlatma yönünden zengin bitki örtüsüne sahip 2 bin 985 metre rakımdaki yaylalarda hayvanlarını besliyor. Bölgede verimli otlaklarıyla bilinen yaylalarda yaz boyunca kalan ve bölgede berivan olarak adlandırılan "koyun sağan kadınlar" ise, sabah ve akşam saatlerinde çay kenarına inerek çobanların getirdiği koyunları sağıyor. Yaklaşık bin 500 koyunu el birliğiyle tek tek sağıp elde ettikleri sütü süzgeçten geçirerek bidonlara dolduran berivanlar, günün yorgunluğunu çobanların söylediği türkülerle atıyor. Süt sağım işlemi sırasında renkli görüntüler oluşturan berivanlar, sağdıkları sütü yaylada peynir ve yoğurt haline getirdikten sonra il merkezine getirerek, satışa sunuyor.

 

 

"Süt verimliliğini olumlu etkiliyor"

Berivanlardan Sabriye Aslan, yaptığı açıklamada, her gün düzenli olarak iki kez koyunları sağdıklarını, zorlu sağım işlemini türküler söyleyerek eğlenceli hale getirdiklerini söyledi. Yaylada yaşamanın zorluklarını anlatan Aslan, şöyle devam etti. "Hayvancılık yaparak geçimimizi sağlıyoruz. Bu nedenle yaz aylarını genelde yaylada geçiriyoruz. Yaylaların hem serin olması hem de bol su kaynaklarının bulunması hayvanlar için iyi oluyor. Buralarda bitki çeşitliliği de çok fazla. Bu da hayvanların süt verimliliğini olumlu etkiliyor. Bu nedenle bizler de her sene yaylalara gelerek peynir ve yoğurt elde ediyoruz. Bu sene peynirin kilosu 25 liradan satılıyor. Bizler de yaz boyunca elde ettiğimiz ürünleri satarak geçimimizi sağlamaya çalışacağız. Burada zaman zaman çobanlarımız türküler söylüyor, bizler de eğlenerek işimizi yapıyoruz."

 

 

Besicilerden İdris Kıyat, zamanlarının büyük bir kısmını hayvanlarıyla ilgilenerek geçirdiklerini, bölgede kahvaltıyı zenginleştiren süt ürünlerini serin yaylalarda ürettiklerini kaydetti. Hayvancılığın bölgede önemli bir değer olduğunu ifade eden Kıyat, şunları söyledi: "Burada her ailenin yaklaşık 200 ile 500 arasında koyunu var. Hayvancılık burada çok önemli bir geçim kaynağıdır. Bu nedenle havaların ısınmasıyla beraber buradaki yaylalara geliyoruz. Yaz boyunca burada kalarak hayvanlarımızın bakımını yapıyoruz. Hayatımız zor ama doğayla içi içe geçtiği için güzel oluyor. Yaz sonunda elde ettiğimiz ürünleri de pazara götürerek satıyoruz. Yayla kültürü, yaşantımızın bir parçası olmuş durumda."

 

Editör: TE Bilisim