1 yıla yakın süredir resmen büyükşehir olmasına rağmen cadde ve sokaklarında halen 1 aracın zor geçebildiği Van’da istisnasız tüm cadde ve sokaklarda otopark sorunu yaşanmaya devam ediyor. Şehir merkezinde devam eden bu sorun farklı bir boyutta gidiş gelişlerin her geçen gün biraz arttığı havalimanında da yaşanırken, gidiş gelişlerdeki sıkıntılı duruma bir de yüksek park ücretleri eklenince vatandaşın havalimanına gidiş gelişi de iyice işkenceye dönüyor.

 

Kentin yıllardır kangren haline geldiği otopark sorunu havalimanında da yaşanıyor. Van tek havalimanı olan Ferit Melen Havalimanında yaşanan otopark sorunu ise, alınan ücretler. Son yıllarda havalimanının artık küçük geldiği Van Büyükşehrinde bir yandan yenileme ve genişletme çalışmaları başlatılmışken diğer yandan otoparkta uygulanan ücretler vatandaşlar tarafından tepki görüyor. Havaalanına giden vatandaşların en büyük tepkisi ise 5 dakika bekledikten sonra tekrardan parka çıkış yaptıklarında ücret ödemeleri. Hal böyle olunca vatandaş aracıyla ya havalimanın önünde işi bitene kadar aracıyla tur atıyor ya araçların taksicilerin bulunduğu alanlara park ediyor ya da araçlarını yol ortasına park ediyor. Yapılan bu parklara havaalanın genişletme çalışmaları da eklenince trafik zaman zaman kördüğüm haline geliyor.

 

GÜL: 10 DAKİKAYA 5,5 TL FAZLA

Şehrivan Gazetesi olarak konu hakkında görüştüğümüz ve aracını otoparka park eden Mehmet Gül adlı vatandaş, ücretlerin fazla olmasından yakındı. Gül şu ifadelere yer verdi: “Benim kız kardeşim bugün Van’a gelecek. Benim burada bekleme süre 10 dakikayı geçmiyor. Ancak aracımı otoparka bırakıp geri gelene kadar bende 5,5 TL’lik bir ücret alıyor. Bana göre bu yanlış bir uygulama ve alınan parada fazla. Ha ben diğer illere de gittim orada da otoparklara aracımı bıraktım, oradaki fiyatlar daha yüksek ama ben orada 10 dakika beklemiyordu. en az 1 saat bekliyordum. Alınana ücret 7 TL’den başlıyordu. Bu söylediklerimi şöyle açıklayabilirim. Özellikle büyük ve kalabalık şehirlerde 5-10 dakika bekleme imkanınız yok çünkü o şehirler çok kalabalık. Ama burada işiniz en fazla 10 dakikada bitiyor. Göre bu ücretler 1 saat üzerinden değerlendirilmemeli. Çünkü 1 saate baktığınız zaman ücret az. Ama 10 dakikaya ya da 15 dakikaya baktığınız zaman bu ücret çok fazla. Bunun için yetkililerin farklı bir yol izlemelerini ve bir uygulama yapmalarını tavsiye ederim. Bu yapıldığı zaman hiçbir insan aracını dışarıya park etmez. Ya da burada yolcusu çıkana kadar tur atmaz. İnsanların otoparklardan uzaklaştırmak yerine yakınlaştırmak ve o insanları otoparka çekmek gerekiyor.”

 

SALDIK: ÜCRET ÇOK DEĞİL UYGULAMA YANLIŞ

Ücretlerin yüksek olmasında çok uygulamanın yanlış olduğunu söyleyen Hakkı Saldık ise, “Bence diğer illere göre buradaki ücretler çok fazla değil. Ama uygulanan yöntemler çok yanlış. Bana göre sürelere düşen ücretler değiştirilmeli. Yalan değil bende zaman zaman burada işim kısa sürdüğü zaman aracımı otoparka park etmiyorum ya yol kenarına park ediyorum ya da araçla gelen misafirimi beklerken tur atıyorum. Çünkü gerçekten 10 dakika 15 dakika için 5,5 TL vermek çok fazla. Gerçi benim kamyonet olduğu için 1 saat için 6 TL veriyorum. Ben ücreti çok bulmuyorum ama bu işi yapanların uygulamasını yanlış buluyorum. Uygulama ile ilgili değişiklikler yapılırsa o zaman daha güzel olacak ve park sorunu kalamayacaktır.” Dedi.

 

YOL KENARNA YAPILAN PARKLAR SORUN YARATIYOR

Otopark ücretleri ve havalimanının girişine park edilen araçlar ile ilgili görüştüğümüz otobüs firma yetkilileri ve taksiciler ise şunları söyledi: “Otopark ücretleri çok pahalı değil. Ancak bir düzenleme muhakkak gerekiyor. Bizim otoparkla ilgili çok büyük sorunlarımız yok. Bizim en çok sorun yaşadığımız yer havalimanının kapısına araçların park etmesi. Biz yolcu otobüsleri zaman daraldığında yolcuları kapıda indiremiyoruz. Çünkü zaman zaman bu yerler bir değil ikişer parklar yapılarak yol kapatılıyor. Hal böyle olunca bizler ancak yoldan geçebiliyoruz. Yolcuları indirmek bizim için imkansız dereceye geliyor. Vatandaşa çok yüklenemiyoruz çünkü vatandaşta, 10 dakika için 5,5-6 TL ücret vermek istemiyor. Bizim sorunumuz bu bizler yetkililerden bu konuda çözüm bulmalarını istiyoruz. Biz taksici esnafı olarak yol kenarına yapılan parklardan çok şikayetçiyiz. Bunun yanı sıra son yapılan düzenlemeler daha da kötü oldu. Yol genişletilmesi gerekilirken, ortadaki kaldırım genişletildi ama yol daraltıldı. Biz otoparktan değil, kenarlara park edilen araçlardan şikayetçiyiz.”

 

ABİ: BU RÜŞVET DEĞİL DE NEDİR!

Seyfi Abi adlı bir vatandaş da Van’ın ücretlerde Türkiye’nin en önemli büyükşehirleri ile yarıştığını belirterek, bu ücretlerin vatandaşı otoparka girmemeye ittiğini bunun neticesinde de havalimanı çevresinde ciddi sıkıntılar oluştuğuna vurgu yaptı. Abi konu hakkındaki şikayetini şu şekilde dile getirdi; “Türkiye’de hiçbir havalimanında ilk girişte para alınmıyor. Belirli bir dakika bu ücretsizdir zaten. Van havalimanında gir çık 5,50 TL. Bunun adı nedir merak ediyorum. Neden ilk dakikalarda bir ücretsiz giriş uygulaması Van’da da uygulanmıyor. Buna halk tepki gösteriyor. Otoparka da giremiyor haliyle yol güzergahında dönüp duruyor. Bu yüzden de sıkıntılar yaşanıyor. Van havalimanında eşitsizlik, adaletsizlik var. Yani uygulanması gerekeni değil keyfi muamele yapıyorlar. Bir de havalimanının yeni konseptini öyle bir şey yapmışlar ki araç park edemiyor zoraki bir parka yönlendirme var. Bunun altında bir anlaşma mı var? Türkiye’de bu nasıl uygulanıyorsa Van havalimanında da uygulansın. Biz havalimanına gittiğimizde rahatlıkla yolculuk yapmak istiyoruz. Ki sözde büyüyen ve gelişen bu havalimanındaki bu durum Van’a yakışmıyor. Ben bir vatandaş olarak bu durumdan dolayı çok sıkıntı duyuyorum. Madem yeni bir havalimanı yapılıyor gidiş gelişler de buna göre yapılsın düzenlensin.”


ŞEHRİVAN ÖZEL – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim