Van’da uzunca süredir iyice durgunlaşan ikinci el otomobil piyasası son ÖTV zammı ile tam anlamıyla bitti. ÖTV’ye yönelik büyük zam otomobil sahibi olmayı tam anlamıyla lüks haline getirirken ekonomik olarak zor günler yaşayan Van’da, otomobil piyasası da tam anlamıyla sarsıldı. Tüm sıkıntılara rağmen birbirinden lüks araçların sayısının oldukça fazla olduğu, sıfır araç satışında araç bayilerinin araç yetiştiremediği kentte bundan sonra lüks araç satışında bir duraklama bekleniyor.

 

Hükümetin KDV ve ÖTV’de yaptığı düzenlemeler vatandaşta kafa karışıklığına neden oldu. Ticari araçlarda değişimde ÖTV alınmayacağı açıklanırken, hemen sonrasında ÖTV’de yeni değişime gidildi. 40 bin TL altında olan araçlar için ÖTV değişmezken, 40 bin ile 70 bin arasında araçlar için ÖTV’de yüzde 50, 70 bin üzerindeki araçlar için ise yüzde 100’lük bir uygulama yapılacak. Buda lüks araçlarda fiyatın armasına, orta sınıf araçlarda ise değişiklik olmamasına işaret etti. Konuyla ilgili görüştüğümüz muhataplar ÖTV artışının orta sınıf araçlarda çok etkili olmadığını ancak diğer araçlarda artışlara neden olduğunu ve bundan dolayı da işlerinin durduğunu söyledi.

 

 

İNAN: İNSANLARIN KAFASI BULANDI

Konuyla ilgili görüştüğümüz Van Oto Galericiler Sitesi Dernek Başkanı İsmet İnan ÖTV ile ilgili ilk olarak şunları ifade etti: “ÖTV ile ilgili açıklama yapıldığı zaman bizler sevindik. Vatandaşlar da bu konuda güzel bir haber aldı. Ticari araçlarda ÖTV’nin kalktığını duyduk. Bunu güzel karşıladık. Hükümetimiz demek ki vatandaşı ve çalışanları düşünüyor dedik. Hepimizde bunu takdirle karşıladık. Ancak son günlerde duyuyoruz ki ticari araçlarda kaldırılıyor, ancak 40 bin Türk Lirası (TL) üzerinde olan araçların tamamında ÖTV’nin arttığını görüyoruz. Böyle olunca da insanların kafası bulanıyor. İnsanlar araç alayım mı, almayayım mı ikilemi içinde kalmış durumda.”

 

 

“PİYASA TAMAMEN DURMUŞ DURUMDA”

ÖTV ile ilgili gelgitlerden dolayı piyasanın da durduğuna işaret eden İnan, “Yaşanan bu gelişmelerden dolayı piyasada tamamen durmuş durumda. Biz arkadaşlarımız ile bu konuyu konuşuyoruz. Biz kendilerine araç alın-satın diyoruz. Ama insanlar araç alıp da ne yapacağız diyor. Bir vatandaş bugün bir araç aldığı zaman ÖTV ve KDV ödüyor. Ancak aracı sattığı zaman bana ne ÖTV, KDV’den diye cevap alıyor. Buda insanlar araç almamasına neden oluyor. Önce plaka değeri önemli deniliyor. Böyle olunca da ÖTV ölüyor.” Dedi.

 

 

İNAN: BU KONU YENİDEN DÜŞÜNÜLMELİ

Devlet yetkililerinin ÖTV ve KDV üzerinde yeniden düşünmesi gerektiğini dile getiren İnan şöyle devam etti: “Bu yüzden devlet bana göre ÖTV ve KDV üzerinde bir kez daha düşünmelidir. Bir sorun sıkıntımız var bu sorun ÖTV ile çözülmez. Biz ikinci el alım satımı yapan oto galericiler olarak düşünmüyoruz. ÖTV çıktığı zaman araç fiyatlarımız yükseliyor. Biz araç fiyatlarımızın yükselmesini istemiyoruz. Burada yaşayan insanların durumu ortadadır. Bizim gibi hiç kimse bu fiyatların artmasını istemez. Bizim hükümetimiz, cumhurbaşkanımız, başbakanımız bunun hesabını çok iyi bir şekilde yapmalıdır. İnsanların kafasındaki bu bulanıklık kaldırılmalıdır. Biz bunu özellikle istiyoruz. Bizi duyanlar bu soruna bir el atması gerekiyor.”

 

 

“200 BİN LİRALIK ARAÇ 240 BİN LİRA OLACAK”

Başkan İnan ÖTV’nin artmasından sonra araçlar üzerindeki etkisini ise fiyat üzerinden açıkladı. İnan, “Markasını vermeye gerek yok. Daha önce 200 bin lira olan bir araç için en az 40 bin liralık bir artış olacak. Vatandaş 200 bine aldığı aracı bu sefer 240 bine alacak. Bu aracı dünya ile kıyasladığı zaman farkın ne olduğunu çok iyi bir şekilde görecek. 200 bin liraya alınan araca ÖTV’sini koyduğunuz zaman 240 bin lira olacak. Dünya ülkelerine baktığınız zaman aynı araç 100 bin lira civarındadır. Türkiye araçta zaten en yük ÖTV ve KDV’yi alan bir ülke iken, şu anda yetmedi biraz daha bu rakama ekliyor. İnsanlar bu işten elini çekerse ticarette durur, bu ülkede işte duru. Bana göre bu konuda yanlış bir hesap yapılmış.” Şeklinde konuştu.

 

 

İNAN: YAŞADIĞIMIZ SORUNLAR SON BULMALI

Galericiler sitesi olarak işlerinin durgun olduğunu ifade eden İnan şu ifadeleri kullandı: “İş konusunda durmuş durumdayız. Bizim zaten Van ve bölgede yaşanan gelişmelerden dolayı sıkıntılarımız vardı. Üstüne birde ÖTV eklendiği zaman daha da kötü oldu. Biz buradaki esnaflar şu anda maddi anlamda sıkıntılar yaşıyoruz. İnanıyoruz ki hükümet bu konuda bir adım atacak ve güzel işler olacak. Yoksa bu şekilde devam etmesi halinde daha da kötüye gideceğiz. İşlerimiz yok, para kazanamıyoruz. Buradaki esnafımızın morali bozuk ve bir yerlerden yeni gelişmelerin olmasını bekliyor. Çok acile bir şekilde yaşanan bu sıkıntılarımız son bulmalı ve bizlerde ekmek paramızı kazanmalıyız.”

 

 

VATANDAŞ: HİÇBİR ŞEY ANLAMIŞ DEĞİLİZ

Araç alımı ile ilgili görüştüğümüz ismini vermek istemeyen bir vatandaş ise, “Ben ticari araçlarda alınmayacak olan ÖTV için bir araç bayisine gittim. Bayi de bana böyle bir şeyin olduğunu söylediler. Ancak bayi bana yüzde 40-45’lerden değil yüzde 4’ten bahsetti. Aldığımız ticari aracın değişiminde yüzde 4’lük oran hiçbir anlam ifade etmiyor. Benim okuduğum haberde ise yüzde 45 olacağı deniliyordu. Örneği 51 bin 330 liralık bir araçtan 15 bin 930 lira alınmayacağı söyleniyordu. Bu durumda aldığımız araç 35 bin 400 lira oluyordu. Ancak bayinin söylediğine göre 3-4 bin arası bir indirim olacak. Buda bana göre çok anlam ifade etmez. Nasıl olduğunu ne olduğunu anlamış değiliz. Bu konuda bilgilendirilmemiz gerektiğini düşünüyorum.” Dedi.

 

 

TUĞRUL: ÖTV’NİN ALINMAMASI GÜZEL BİR HABER

Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul ise ticari araçlarda alınmayacak olan ÖTV’nin güzel bir haber olduğunu söyledi. Tuğrul şunları söyledi: “Ticari araçlarda ÖTV alınmayacağının söylenmesi bizim için güzel bir haberdi. Bu konuda emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Bu çalışma ticari olan araçların değişimi konusunda büyük bir öneme sahip. Bu çalışma ile eski olan toplu taşıma araçları ve taksiler değişime gitti ve gideceklerdi. Ancak ardından açıklanan ÖTV ve KDV’ler hem kafa karıştırdı hem de ÖTV’nin daha da arttığını gösterdi. Biz içeriğin tam olarak ne olduğunu ve nasıl bir etki yaratacağını net olarak bilmiyoruz. Ancak ticari araçlar için yapılan çalışma önemlidir.”

 

 

İŞTE BUNDAN SONRA UYGULANACAK ÖTV’LER

Resmi Gazetede ÖTV ile ilgili oranların yeniden belirlenmesi ise şu şekilde yer aldı: “Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyip;

ÖTV matrahı 40 bin TL’yi aşmayanlar için yüzde 45.

ÖTV matrahı 40 bin TL’yi aşıp, 70 bin TL’yi aşmayanlar için yüzde 50.

Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçen fakat 2000 cm3’ü geçmeyenlerden;

ÖTV matrahı 100 bin TL’yi aşmayanlar için yüzde 100.

Elektrik motoru da olanlardan elektrik motor gücü 50 KW’ı geçip motor silindir hacmi 1800 cm3’ü geçmeyenlerden;

ÖTV matrahı 50 bin TL’yi aşmayanlar için yüzde 45.

ÖTV matrahı 50 bin TL’yi aşıp, 80 bin TL’yi aşmayanlar için yüzde 50.

Elektrik motoru da olanlardan elektrik motor gücü 100 KW’ı geçip motor silindir hacmi 2000 cm3 ila 2300 cm3 arasında olanlardan ÖTV matrahı 100 bin TL’yi aşmayanlar için yüzde 100 olarak uygulanır.”


ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - MERAL YILDIZ

FOTOĞRAF: HAKAN İZGİ

Editör: TE Bilisim