ŞEHRİVAN HABER – MERAL YILDIZ

Van'ın Özalp ilçesinde halk pazarındaki iş yerlerinde sabaha karşı çıkan yangın korkulu anlar yaşatırken, Van ve Saray ilçesinden gönderilen takviye ekiple saatlerce süren müdahale sonrası yangına müdahale edildi. 200 dükkânın bulunduğu alanda 100 dükkân kül olurken, esnafın yaklaşık 10 milyonluk malının küle döndüğü belirtildi.

Özalp ilçesindeki toplamda 200 dükkânın bulunduğu halk pazarında dün sabaha karşı büyük bir yangın çıktı. Sabah 05.00 sularında çıktığı ve elektrik kontağından çıktığı öğrenilen yangın ilçede çok ciddi bir zarara neden oldu. Yangın ihbarı alan Van Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı Özalp İlçe Grup Amirliği ekipleri kısa sürede olay yerine giderek yangına müdahale etmeye başladı. Gün boyunca sürdürülen söndürme çalışmaları öğleden sonra kadar sürerken yangın onlarca ekibin müdahalesi sonrası ancak kontrol altına alınabildi. 200 dükkandan 100’ünün adeta kül olduğu yangın sonra konuşan esnaflar yaklaşık 10 milyon tutarındaki malzemenin de yangında tamamıyla kül olduğunu söyledi.  

Yangının sabah erken saatlerde bildirilmesi sonrasında angın ihbarı alan Van Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı Özalp İlçe Grup Amirliği ekipleri kısa sürede olay yerine giderek yangına müdahale etmeye başladı. Yangın ve alanın büyük olması sebebiyle Saray İlçe Grup Amirliği ekiplerinden destek istendi. Her iki ekibinde yetersiz kaldığı yangında Van' dan destek talebinde bulunuldu. Tuşba be İpekyolu İl Grup Amirliğinden de 3 araç bölgeye sevk edildi. Bir taraftan ekipler yangına müdahale ederken, bir taraftan da pazarının yanında bulunan esnaf ise her ihtimale karşı eşyalarını bölgeden uzaklaştırmaya çalıştı.

SAATLER SONRA KONTROL ALTINA ALINDI

5 araç ve 23 personelle müdahale dilen yangın rüzgârın da etkisiyle kısa sürede büyüdü. Zaman zaman patlamaların meydana geldiği iş yerlerinde itfaiye ekipleri, canla başla zamana karşı mücadele etti. Saatlerce süren çalışmalar sonrasında kontrol altına alınan yangında, iş yerlerine su ve köpük sıkıldı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı bölgede soğutma ve duman tahliyesi yapıldı.

YETKİLİLER OLAY YERİNE KOŞTU

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı bölgede Van Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Abdulilah Arvas, beraberindekiler ile birlikte yangın alanına giderek çalışmalar hakkında bilgi alıp incelemelerde bulundu. Van Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Abdulillah Arvas, yangınla ilgili saat 06.30 sıralarında ihbar aldıklarını ve ekiplerin hemen olay bölgesine yönlendirildiğini söyledi. Büyükşehir ve 6 ilçeden itfaiye ekiplerinin yangına müdahale ettiğini belirten Arvas, “Yangını şu an kontrol altına aldık. Soğutma çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmalar sonrasında yangının nedenini belirleyip, hasar tespiti yapacağız.” dedi.

10 MİLYONLUK MAL KÜL OLDU

Pasaj esnafından Adem Taşkır, iş yerlerinin kullanılamaz hale geldiğini dile getirdi. İş yerlerinin yandığını ifade eden Taşkır, “Yangın sabah saat 6 sıralarında başladı. Geldik ancak içeri giremedik.” diye konuştu. Esnaf Zeynal Dinler de pasajda çok sayıda dükkanın olduğunu kaydetti. Dinler, “Dükkanlarımız yandı. Yaklaşık 10 milyon liralık mal vardı pasajda. Hepimiz mağdur olduk. Yangının neden kaynaklandığı konusunda bilgi sahibi değiliz.” ifadelerini kullandı. Yangından dolayı Özalp ilçe genelinde elektrik ve internetin kesildiği belirtildi.

100 DÜKKAN KÜL OLDU

Van’ın Özalp ilçesinde sabaha karşı halk pazarında çıkan ve hala devam eden yangında yaklaşık 100 dükkân küle döndü. Özalp ilçesinde sabaha karşı çıkan yangın, 200 dükkânın bulunduğu halk pazarında etkili oldu. Yangın ihbarını alan Van Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı Özalp Grup Amirliği ekipleri, olay yerine giderek yangına müdahale etmeye başladı. Yangının ve alanın büyük olması sebebiyle 5 ilçeden 15 araçlık takviye alındı. Çoğunluğu tuhafiye dükkânın bulunduğu pazarda, yangın sırasında havai fişekler de patladı. Havai fişekler yangına müdahaleyi zorlaştırdı. Ekipler 5 saatlik çalışmayla alevleri tamamen kontrol altına alırken, pazarda soğutma çalışmaları devam ediyor.

“HAVAİ FİŞEKLER ÇALIŞMALARIMIZI ZORLADI”

Yangın söndürme çalışmalarına katılan Van Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Abdulillah Arvas, yangının elektrik kontağından çıktığını tahmin ettiklerini ancak asıl nedeninin soğutma çalışmalarının ardından tespit edileceğini belirtti. Havai fişeklerinin çalışmaları zorladığını ifade eden Başkan Arvas, “İlk ihbar saat 06.30 sıralarında geldi. Yangına ilk olarak Özalp Grup Amirliği ekipleri müdahale etti. Daha sonra 5 ilçeden takviye aldık. Yaklaşık 11 itfaiye aracı, biri VASKİ’nin 2 tanker aracı, birer öncü ve kurtarma aracı olmak üzere yaklaşık 15 araç çalışmalara katıldı. Yangının tam nedeni soğutma çalışmalarının ardından belli olacaktır. Yangın pasajın aynı anda çıkmış ki orta kısımlara kadar sirayet etmiş. Bunun nedeni elektrik kontağı da olabilir. Havai fişekler çalışmalarımızı zorladı. Ekiplerimizi sıkıntıya soktu” dedi.

Dükkânları yanan esnaflar ise emeklerinin kül olduğunu söyledi. Esnaf, yangında yaklaşık 100 dükkânının saatler içerisinde küle döndüğünü kaydetti.

Editör: TE Bilisim