Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından İran tarafından idam edilen Kürt'ler ve son dönemde sınırda yaşanan ölümler nedeniyle Özalp İlçesi'nde yürüyüş düzenlenip miting yapıldı. Mitinge katılan Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk "İran bir yılda 76 Kürdü infaz etti. İran bir İslam Cumhuriyeti değil idam cumhuriyetidir. Devletlerin insanları idam etme hakkı yoktur. İdam vahşettir, idam insanlık suçudur" dedi.


İran tarafından son dönemlerde artan idamların ve Van'ın sınır ilçelerinde yaşanan kaçakçı ölümleri nedeniyle BDP tarafından miting düzenlendi. Mitinge Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya BDP İl ve İlçe yöneticileri ve yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Özalp İlçe girişinde yürüyüşe katılan kalabalık “Biji serok Apoö “Katil İran sloganları atarak Van-İran karayoluna kadar geldi. Burada toplanan kalabalık karayolunu trafiğe kapatarak miting yaptı. Mitinge katılan Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk İran hükümetinin Kürtlere yönelik yaptığı politikayı eleştirdi.

 

“İNSANLIK SUÇUDUR”


Son bir yılda İran'da katliam düzeyinde idamların gerçekleştiğini söyleyen Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk "İran'ın bir haftada 14 Kürt tutsak olmak 40 kişiyi idam etti. 8 Kürt tutsağında idamı onaylandı ve bunlardan biride sabah saatlerinde idam edildi. 26 Kürt siyasi tutsağıda ölüm koridorunda bekliyor. İran'ın tehdit, şantaj, ve korku yaymak için bu idamları gerçekleştiriyor. Kimi zaman siyasi nedenlerle, kimi zaman kaçakçılık yaptıkları gerekçesiyle İran bir yılda 76 Kürdü infaz etti. İran bir İslam Cumhuriyeti değil idam cumhuriyetidir. Devletlerin insanları idam etme hakkı yoktur. İdam vahşettir, idam insanlık suçudur"dedi.

 

“DUVARLAR ÖRERİZ”

 

İran'ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin açılım adı altında ABD ile korkak bir diplomatik süreç başlattığını söyleyen Tuğluk, “ İran gerçekten demokratik bir devlet olmak istiyorsa Kürtleri idam etmekten derhal vazgeçmelidir. Yoksa bunun altında kalacaktır. İran bir yandan da Türkiye ile iyi ilişkiler kurmaya çalışıyor. Geçen hafta Davutoğlu ile kapalı kapılar ardında ne görüştüler bilmiyoruz. Eğer 'Siz orda idam edin, biz burada duvarlar öreriz' pazarlığı yapmışlarsa buna karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Türkiye şunu bilsin ki Kürtlere ait hangi parçada katliam olursa olsun tüm Kürtleri karşılarında bulurlar. Türkiye’yi de bu idamlara karşı durmaya çağırıyoruz" dedi.

 

“KÜRT HALKI SESSİZ KALMAYACAK”


İran'da artan idamların zamanlamasının çok manidar olduğunu belirten Tuğluk, "Rojava'da bazı gelişmeler yaşanırken, Sayın Öcalan Türkiye devleti ile müzakere yürütürken ve İslam Konferansı hazırlıklarının yapıldığı bir dönemde İran Kürt halkını provoke etmeye çalışmaktadır. Ama İran bu politikalarıyla sonuç alamayacaktır. Sömürgeci güçler bu katliama sessiz kalabilir ama Kürt halkı sessiz kalmayacaktır. Bütün bunlar Kürdistan'ın statüsüzlüğünden dolayı yaşanmaktadır. Herkes bu vahşete hayır demelidir. Kürtler nerede olursa Demokratik kurtuluşu ve demokratik moderniteyi gerçekleştirecektir" dedi.


Orhan AŞAN/Şehrivan

 

Editör: TE Bilisim