Tuşba ilçesinde bulunan Kalecik TOKİ konutlarında adeta çileye dönüşen su sıkıntısı yaşayan vatandaşların mağduriyeti her geçen gün büyürken çözüme dair henüz adım atılmış değil. Daha önce defalarca sesini duyurmaya çalışan TOKİ sakinleri 2 kez de yol kapatmış ve su sorununa çözüm istemişti. Sorun devam ederken Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, Kalecik TOKİ’lerin her ne kadar ilçelerinin sınırları içerisinde yer alsa da içme suyunun ulaştırılması ve dağıtımının tamamıyla Van Su ve Kanalizasyon İşleri (VASKİ) Genel Müdürlüğü’nün görev ve sorumluluğundan olduğunu söyledi.

Başkan Doç. Dr. Özgökçe, özellikle son günlerde sık sık kamuoyu gündeminde yer alan Kalecik TOKİ’lerde yaşanan içme suyu sıkıntısının muhatabının Tuşba Belediyesi olmadığını söyledi. Van’da yaşanan depremlerin hemen akabinde TOKİ tarafından yaptırılan 2 bin 458 konutta yaklaşık 12 bin kişinin yaşadığını hatırlatan Doç. Dr. Özgökçe, bölgenin içme suyu ihtiyacının karşılanması içinde TOKİ, AFAD ve Van Valiliği yaptığı bir protokolle sondaj kuyuların açılması ve ishale hattının çekilmesinin ihale yolu ile bir firmaya verildiğini hatırlatarak, “Yaklaşık 2 yıldır ishale hattının tamamlanmasına rağmen şartlara uygun yapılmadığı iddiasıyla Van Belediyesi tarafından teslim alınmamıştır. Zaten Van’ın Büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla birlikte içme, yağmur ve atık suların getirilmesi ve bertarafıının sağlanması tamamıyla belediyelerden bağımsız olarak kurulan VASKİ’ye devredilmiştir. Bunun için VASKİ’nin onay vermemesi halinde istesek de hiçbir şekilde müdahale etmemiz söz konusu değildir” dedi.

“ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması için Tuşba Belediye Başkanlığı’nın teknik elemanları tarafından hazırlanan raporların TOKİ Başkanlığı ile AFAD’a gönderdiklerini de kaydeden Başkan Doç. Dr. Özgökçe, ayrıca sorunu defalarca ilgili kurumlar nezdinde dile getirdiklerini anlattı. Başkan Doç. Dr. Özgökçe, “23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde Van’da meydana gelen depremler sonrası Tuşba İlçesi Kalecik mevkiinde yapılan afet konutlarına Q500 mm HDPE boru kullanılarak döşenen içme suyu terfi hattı teknik personelimiz tarafından yapılan incelemeler neticesinde yaklaşık olarak 110’un üzerinde arızanın olduğu tespit edilmiş ve bu nedenler gerekçe gösterilerek yüklenici firmanın döşemiş olduğu hat VASKİ Genel Müdürlüğü tarafından teslim alınmamıştır. Bu nedenle ilçemiz sınırları içerisinde bulunan Kalecik TOKİ’de yaşayan vatandaşlarımız sürekli haklı olarak şikayetlerini dile getirmekte ve konuyla ilgimiz olmamasına rağmen belediyemize yoğun bir şekilde sorunun çözümü noktasında başvuru yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

“SORUN ORTAK GİRİŞİMLE ÇÖZÜLECEK”

Özgökçe sözlerini şu şekilde devam ettirdi; “Belediye olarak bizim görev ve sorumluluğumuzdan olmamasına rağmen Tuşba İlçe sınırlarında yaşayan vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarının giderilmesi ve mağduriyetlerinin bir nebze de olsa asgariye indirilmesi adına tankerlerle TOKİ konutlarına su taşımaktadır. Tüm bu gayret ve çabalarımıza rağmen asıl işin muhataplarının yerine sadece bizim ilçemiz sınırları dahilinde olmasından dolayı sanki işin muhatabı bizmişiz gibi gösterilmesi yanlıştır. Yaşanan sorunun çözümü ancak konunun tarafları olan VASKİ, TOKİ ve AFAD’ın bir araya gelmesi ile çözülecektir.”

SU TAŞIMA RANTA DÖNÜŞTÜ!

Sorunun bir an önce giderilmesi adına konunun muhatabı olan kurumlarla gerekli resmi yazışmaları yaptıklarını da kaydeden Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, yüklenici firmanın dışındaki kurumların bu güne kadar kendilerine herhangi bir yazılı cevap vermediğini vurguladı. Doç. Dr. Özgökçe, firmanın cevap yazısında iş kapsamında, bu iş kapsamında 15 adet sondaj kuyusu, 2 adet su deposu, 1 adet terfi merkezi ve 10 bin metre Q500 Pn16 boru hattı döşendiği belirtilerek, “ Bu bölgede yaklaşık 2 bin 500 adet konut bulunmaktadır. Hatta arıza oluşmadığı durumlarda bu kuyularda alınan su miktarı konutlar için yeterli olmamaktadır. Boru hattında sık sık patlaklar oluşmakta. Boruda boyunda 2-3 metre yarılmalar oluşmaktadır. Bu tür yarılmalar boruda hava sıkışmasından kaynaklanmaktadır. Hat üzerinden köylüler tarafından birçok yerden kaçak hat alınmıştır. Bu hatlar pompalar çalışmadığı zamanlarda hattın boşaltıp hatta hava birikmelerine sebep oluyor ve hatta patlaklar oluşmasına sebep olmaktadır TOKİ, DSİ, İlbank, Koltek ve VASKİ ile yaptığımız araştırmalarda ne bir sonuç elde edemedik. Hatta ilk çalışmalar esnasında dışardan yabancı maddeler atılmış olabilir düşüncesi üzerine duruldu. Bir daha ki su kesintisinde şüphelendiğimiz yerlerde hattı açıp incelemelerde bulunacağız. Hat üzerine yerleştirilmiş olduğumuz basınç dengeleme vanası birileri tarafından kırılmış olup, hat üzerinde 1 adet vantuz da çalınmıştır. Ayrıca bu hat üzerinde bulunan köyde birçok kişi tanker sahibi ve su kesintisi olduğu zamanlarda bu kişiler para karşılığı konutlara su taşımaktadır. Bu su taşıma işinde ciddi anlamada rant sağlayanlar bulunmaktadır. Bu nedenle hatta sabotaj yapılma ihtimali de durulmalıdır. Bu içme suyu hattında kullanılan borular teste gönderilmiş olup, borunun kalitesi ile alakalı bir sorun bulunmamaktadır” ifadelerine yer verildiğini ifade etti.

Doç. Dr. Özgökçe, acil çözümün ana şebekeden içilebilir isale hattının bir an evvel döşenmesiyle çözüleceğini kaydetti.

Editör: TE Bilisim