Yıllardır genişletme çalışmalarının devam etmesine rağmen çalışmaların bir türlü tamamlanmadığı Van Ferit Melen Havalimanı şu sıralar yine sıkıntılarıyla gündemde. Geçtiğimiz haftalarda kentte etkili olan yağışlar tüm yurtta uçuşların ardı ardına iptal edilmesine neden olurken Van bu iptallerden daha çok etkilendi. Bu iptallerin sebebinin görüş mesafesinin iyice düşmesi halinde bile uçakların inmesini sağlayan ILS cihazı olduğunu belirten TÜRSAB Doğu Anadolu Bölge Yürütmü Kurulu Başkanı Özgökçe, bu cihazın eksikliğine sitem etti. Erzurum ile kıyaslandığında Van’da daha az uçuşun olmasının nedeni olarak bu durumu gösteren Özgökçe, Van’daki bu sıkıntının da yine sahipsizlik nedeniyle yaşandığını belirtti. Öte yandan Özgökçe, Van’da bir türlü bitmeyen genişletme çalışmaları ve ek binalar konusunda da sitem etti!

 

Kısa bir süre önce bir gün içinde 12 uçak seferi hava muhalefetinden dolayı iptal edilmişti ve onlarca vatandaş mağdur olmuştu. ILS cihazının olmaması konusuna dair konuşan TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, “Görüş mesafesi 600 metrenin altına düştüğü zaman uçakla iptal ediliyor. Bizde o cihaz olmadığı için Van’da şuana kadar görüş mesafesi bin 500 metrenin altına düştüğüne şahit olmadık. Bu cihaz Van’da olursa 600 metrenin altında da kadar uçaklar rahatlıkla inebilecek. Ancak cihaz olmayınca pilot daha bin 500 metre görüş mesafesinde uçağı indiremiyor. Bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerekiyor.” Diye belirtti.

 

Kış mevsiminde yaşanan yoğun kar yağışı özelliklede Van Ferit Melen Havalimanında uçak seferlerin iptal olmasına neden oluyor. Kısa bir süre önce yoğun kar yağışı nedeniyle bir gün içinde 12 uçak seferi iptal edilmişti. Uçak seferlerinin iptal edilmesinin aza indirilmesi için Aletli İniş Sistemi (ILS) cihazının Ferit Melen’e kurulması gerektiği kaydedildi. Ancak ILS cihazı olmadığı için özelliklede kış aylarında sıkça uçak seferleri iptal ediliyor. ILS cihazı olması halinde Van’da bin 500 metre olan görüş mesafesi 600 metreye inecek. TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Şehrivan’a yaptığı konuşmada, Aletli İniş Sistemi (ILS) cihazının Van Ferit Melen Havaalanında olmasının şart olduğuna dikkat çekerek, “Bu konu hasebi sık sık uçuşlarımız iptal ediliyor. Ve onlarca vatandaş mağdur oluyor. Bu insanlar içerisinde hayati nedenleri olanlar var.” Dedi.  

 

 

ÖZGÖKÇE: BU SORUNUN BİR AN ÖNCE ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI GEREKİYOR

Özgökçe, yakın bölgeler olan Ağrı, Kars ve Erzurum illerinin hava muhalefeti Van’dan daha ağır olduğunu ancak ILS cihaz orada olduğu için uçak seferlerinin iptal olmasının çok nadir olduğunu dile getirdi. Özgökçe, “Görüş mesafesi 600 metrenin altına düştüğü zaman uçakla iptal ediliyor. Bizde o cihaz olmadığı için Van’da şuana kadar görüş mesafesi bin 500 metrenin altına düştüğüne şahit olmadık. Bu cihaz Van’da olursa 600 metrenin altına kadar uçaklar rahatlıkla inebilecek. Ancak cihaz olmayınca pilot daha bin 500 metre görüş mesafesinde uçağı indiremiyor. Bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerekiyor.” Diye konuştu.

 

“KIŞLAR BİZİM KORKULU RÜYAMIZ”

Özgökçe, ILS cihazının bir an önce kurulması için çağrıda bulunarak, “Siyasilere, mülkü idare amirlerine, havalimanı müdürümüze sesleniyorum. Lütfen biran önce bu cihazı Van’a getirelim. İkinci piste de ihtiyacımız var. İkinci pis göle doğru yapılırsa uçaklar manevra yapmadan rahatlıkla iniş gerçekleştirecek. Ve en önemlisi o cihazın biran önce buraya getirilmesi. Kışlar bizim korkulu rüyamız haline gelmiş durumda. Onlarca programımız iptal oluyor. Hatta program dahi düzenleyemiyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

 

ÖZGÖKÇE: BUNUN SEBEBİ KENTİMİZİN SAHİPSİZ OLMASI

2015 yılında Erzurum’da bir yıl içerisinde 600 bin insanın uçuş yaptığını ancak, Van’da bir yıl içerisinde bir milyon 300 bin kişinin uçuş yaptığını dile getiren Özgökçe, “Erzurum havalimanı B sınıfından A sınıfına çıkarılmış ancak Van havalimanında bu kadar yoğun uçuş olmasına rağmen herhangi bir düzenlemeye gidilmemesi kabul edilir bir durum değil. Bunun sebebi ise kentimizin sahipsiz olması. Tek nedeni budur. Böyle bir haksızlığı kabul edemeyiz. Bu konuda ilgili kişilere çok iş düşüyor. Biran önce bu ile sahip çıkmaları gerekiyor. Bu konuda herkes üstüne düşeni yapmalı.” İfadelerine yer verdi.  

 

“3 AYDIR NEDEN AÇILMADI BİLMİYORUZ”

Özgökçe şöyle konuştu: “Yıllardır havaalanımızın ek binası bitti bitecek deniliyor ancak hala bir adım atılmış değil. Ne oluyorsa bilmiyoruz ancak bir türlü bitmiyor bu çalışma. Günlük olarak uçakla gelen gideni hesapladığımızda çok büyük bir rakam oluyor. Bu kişilerin aynı anda havaalanında olduğunu düşünün. Hınca hınç demek oluyor. Yazları sıcak havada insanlar nefes alamıyor içeride. Yıllardır bu sorun bir türlü çözülmedi. Aynı Urartu müzemiz gibi oldu. Beş yıldı oldu müzemizde açılmadı. Bitmedi bitmiyor. Teşhir tanzimi bir türlü yapılmıyor anlamış değiliz. İnsanlar buraya kültürümüzü görmeye geliyor ancak gidip gezecekleri bir müze yok. Artık buna bir dur denilmeli. Müze biran önce bitirilmeli. Havalimanı biran önce bitirilmeli. Sayın havalimanı müdürümüz Ekin ayınca açılışı yapılacak dedi ancak hala açılmadı. 3 aydır neden açılmadı bilmiyoruz. Böyle devam ederse herhalde bir 5 yıl daha bekleriz gibi geliyor.”

 


ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ

 

 

Editör: TE Bilisim