Van Büyükşehir Belediyesi Stratejik Plan hazırlığı çalışmaları kapsamında “Yaşayan sizsiniz, yön veren de siz olun” sloganıyla kentin dinamikleriyle bir araya gelmeye devam ediyor. 

Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda düzenlenen Kadın Forumu’na Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Bedia Özgökçe Ertan ve kadın kurum ve kuruluş temsilcilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kadın katıldı. Kadınları selamlayarak konuşmasına başlayan Özgökçe, 5 yıllık stratejik plan kapsamında kalkınma hedeflerinin ortaya konulması hususunda birlikte hareket edileceğini dile getirerek, katılımcılara teşekkür etti.


Hem merkezi yönetim hem de yerel yönetimlerin politikalarından ilk ve en çok etkilenenlerin toplumun yarısı oluşturan kadınlar olduğunu dile getiren Eş Başkan Özgökçe, demokrasi iddiasında olan birçok siyasi partinin hem Belediye Başkanlığı hem de meclis üyelerinin cinsiyet dağılımına bakıldığında anlayış olarak HDP’den çok geride olduğuna dikkat çekti.

‘YAŞAMIN ÖZNESİ KADINLARDIR’ 

Yaşamın tüm alanlarında özne olan kadınların iradesini güçlendirmeyi, kentsel yönetim süreçlerine tam katılımını sağlamayı ve yerel yönetimlerde demokratik bir yönetim anlayışını ortaya çıkarmayı hedefleyen “Eşbaşkanlık sistemi” anlayışının tüm dünyaya örnek nitelikte olduğunu ifade eden Özgökçe, “Bizler için Eşbaşkanlık sistemi yalnızca yerel yönetimlerde uygulanacak bir eşit temsiliyet meselesi değildir. Katılımcı, çoğulcu, yatay, demokratik bir toplumsal yapının da inşasının kadınlar nezdinde gerçekleştirilmesidir. Seçimden önce de söz verdiğimiz gibi kentleri özellikle de Van’ı kadın yurdu yapma, kadın kenti olarak inşa etme meselesidir. Yaşamın öznesi olan kadınları eve bağlayan, dört duvar arasında hapseden bir anlayışa karşı yemek, çocuk bakımı, temizlik, çamaşır, hasta ve yaşlı bakımı gibi sorumlulukların yerine getirilmesi konusunda hem yerel yönetimler kurumsal bir sorumluluk taşımalı hem de cinsler arasında bir ortaklaşmayı ortaya koyacak tutum sergilenmelidir ve tam da bu tutum cinsiyet eşitlikçi bir anlayışın kendisine dönüşmelidir. Kadınların sahip oldukları tüm renklerle kendilerini ifade edecekleri; beceri, yetenek ve yaratıcılıklarını ortaya çıkaracakları sanatsal, kültürel ve mesleki açıdan yerel yönetim politikalarının hayata geçirilmesi gerekir” dedi. 

‘VAN’I BİR KADIN YURDUNA DÖNÜŞTÜRECEĞİZ’

Van’ın 5 yıllık stratejik kalkınma planının, kadınları bir bütün olarak ilgilendiren boyutuna yön vermek için bir araya geldiklerini belirten Özgökçe, “Her ne kadar resmi olarak 5 yıllık bir hedef söz konusu ise de yapacağımız tartışmalar, öneriler ve katkılar sonucunda uzun vadede bir değişimi yaratmamız mümkün. Biz kadınların en temel hedefi de bu olmalı. Bizler toplumu değiştirme, yaşamı dönüştürebilme gücüne sahibiz ve bugün burada Van için de pekâlâ bu gerçekleşebilir. Bilindiği gibi 2016 yılında kayyım atanır atanmaz ilk kapatılan birimlerden biri de kadınların bin bir zorlukla elde edebildiği yerel yönetim kazanımlarından Kadın Politikaları Daire Başkanlığı ve kadın ekonomi, kadın üretim ve şiddetle mücadele birimleriydi. Tüm bu birimler kapatıldı ve faaliyetleri durduruldu” diye konuştu. 

‘KADIN POLİTİKALARINA BİRLİKTE KARAR VERECEĞİZ’ 

Kadınları; kazanımlarını gasp eden, özgürlük ve eşitlik mücadelelerine ket vuran, kadın düşmanı anlayışa karşı, yeniden yaşamın öznesi olabileceği, kendi kendilerini yöneteceği, Van’ı bir kadın yurduna dönüştürebileceği bir ortak çabaya dâhil etmek istediklerini vurgulayan Eş Başkan Özgökçe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Van’ı bir kadın kenti, bir kadın yurdu olarak sizinle birlikte inşa etmenin heyecanını bir kez daha duyduğumu belirtmek istiyorum. Özellikle toplumsal cinsiyete duyarlı bir yerel yönetim bütçe anlayışının hayata geçirilmesi, yapılacak şehir mobilyalarından park ve bahçe gibi alanlara kadınların erişimini sağlayacak biçimde tasarlanması, imar planları hazırlanırken çocuk emzirme yerleri, lavabo, oturma alanı gibi kadın kamusal alanlarının yapılması, kadınların üretim süreçlerine dâhil olarak kendi ekonomilerini oluşturabilecekleri koşulların sağlanması ve kadın pazarlarının yeniden uygulamaya geçirilmesi, kültür-sanat faaliyetlerinin düzenlenmesi ve elbette kadına yönelik şiddete karşı birimlerin açılması gibi birçok alanda gerçekleştirmek istediğimiz politikalara birlikte karar vereceğiz.” 


 
Konuşmanın ardından toplantı, İstanbul Kent Konseyi Başkanı ve Stratejik Çalışma Grubu Başkanı İkbal Polat’ın sunumla devam etti.

 

Editör: TE Bilisim