Van'da geçtiğimiz gün meydana gelen sel felaketinden sonra yapılan Tuşba'yı sel aldı haberini yapan gazeteciye yönelik Tuşba Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya gazetecilerden bir tepki daha geldi. Haberi yapan gazeteci İlhan Siyahtaş'a yönelik 'terör yanlısı' ibaresinin ardından Van İnternet Medyası Derneği (VİMED) açıklama için Tuşba'yı özür dilemeye davet etti.

 

Van İnternet Medyası Derneği’nde düzenlenen basın açıklamasını okuyan VİMED Genel Sekreteri Necdet Tam şu ifadelere yer verdi: “23.06.2016 tarihinde Tuşba ilçesinde yaşanan sel olayını haber yapan gazeteci arkadaşımız. İlhan Siyahtaş ile birlikte kentte görev yapan yerel ve ulusal bütün gazeteciler Tuşba Belediyesi tarafından “terör yanlısı gazeteci” olarak yaftalanmıştır. Her şeyden önce belirtmek isteriz ki böylesine sıradan bir haberi bile “terör yanlısı” olarak görmek son zamanlarda ülkemizde hakim olan havayı özetlemektedir.”

 

“BASIN TOPLUMA DOĞRU HABER SUNMAKTADIR”

Tam okuduğu açıklamanın devamında, “Basının görevi gördüğü her yöneticiyi alkışlamak değildir. Basının görevi toplumun gözü, sesi, kulağı olmaktır. Topluma doğru haber sunmaktır. Yaşanan olumsuzlukları eleştirel bir şekilde dile getirmek, vatandaşın nabzını tutmak, olaylar karşısında vatandaşın tutumunu objektif bir tarzda işlemektir. Basın hakaret etmediği ve şiddet çağrısı yapmadığı sürece görev alanı içerisinde yelpazesini dokundurabildiği her şeyi ifade edebilir.” İfadelerini kullandı.

 

TAM: DENETLEYEN İKİ KURUM VAR

Basını denetleyen iki kurumun olduğunu dile getiren Tam şöyle devam etti: “Birincisi “tekzip” kurumudur ki, haberin yanlışlığı, yanlılığı durumunda başvurulabilecek makul bir yoldur. İkincisi “yargı” kurumudur. Şiddet veya hakaret içeren haberi yargı konusu yapabilirsiniz. Bunun dışında, hoşunuza gitmeyen bir haberi, velev ki sizi inanılmaz derecede öfkelendirmiş olsun, elinizde bilgi, belge, delil olmadan “terör yanlısı” gibi son derece tehlikeli bir etiketle yaftalarsanız suçladığınız kişi veya kişilerin can güvenlikleri konusunda hem büyük bir sorumluluk almış olursunuz hem de suç işlemiş olursunuz.”

 

“YAPILAN AÇIKLAMA TEHLİKELİDİR”

Açıklamanın tehlikeli olduğunu dile getiren Tam, “Daha yaşanılır bir toplum ve bir şehir için özgür basın hayati önem taşımaktadır. Vatandaşların seçtiği, görev verdiği insanların görevini layıkıyla yerine getirip getirmediğini, hizmetlerin layıkıyla yapılıp yapılmadığını, kamu kaynaklarının nasıl kullanıldığını elbette ki basın takip edecektir. Ayrıca vatandaşların yaşadığı bir sorunu vatandaşın görüşünü de alarak dile getirmek basının en sıradan görevidir. Böylesine hassas bir dönemde sıradan bir haberden “terör yandaşlığı” üretmenin bir fantezi olduğunu ama aynı zamanda tehlikeli olduğunu ifade etmek isteriz.” Dedi.

 

“ÖZÜR DİLEMEYE DAVET EDİYORUZ”

Açıklamayı okuyan Tam son olarak Tuşba Belediyesini özür dilemeye davet etti: “Biz Van İnternet Medyası Derneği (VİMED) yönetim kurulu olarak Tuşba Belediyesi’nin yaptığı bu talihsiz açıklamayı doğru bulmuyor, basın mensuplarına yapılan “terör yandaşı” suçlamasını kınıyoruz. Tuşba Belediyesini özür dilemeye davet ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim