Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Şubat ayı kurul gündem toplantısını gerçekleştirdi. Önemli kararların alındığı toplantıda boşaltılan ve atıl durumda olan eski Orduevi yerinin ücretsiz otoparka dönüştürülmesi, kent genelinde yaşanan trafik sorunu nedeniyle parkomat sistemine geçilmesi ve uluslararası İpekyolu'nda daha önce ölümcül kazalara neden olan sağ ve sol şeritlerde bulunan servis yollarının tek yöne dönüştürülmesi kararları alındı.

 

Van Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı UKOME kurul gündem toplantısını Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirdi. Önemli kararların alındığı toplantıya, Van Büyükşehir Belediyesi üyeleri, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası üyeleri, emniyet, jandarma, karayolları, Devlet Demir Yolları, Deniz Yolları ve diğer kurul üyeleri katıldı. UKOME kurul üyelerinin hazır bulunduğu toplantıda kent için önemli kararlar alındı.

 

TEK YÖN OLUYORUZ

Şubat ayı gündem toplantısında İpekyolu ilçesine bağlı Beşyol Kavşağı’nda bulunan Ferit Melen ve Milli Egemenlik Caddelerinin akşam saatlerinde artan trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla tek yön olması talebi görüşüldü. Talebi değerlendiren kurul üyeleri, caddelerin tek yöne dönüştürülmesi için gerekli çalışmaların yapılması için talebi alt komisyona sevk etti. Yine kent merkezinde Semaver Kavşağı yanında bulunan orta refüj ve SGK binası önünde bulunan refüjün kapatılması talebi görüşüldü. Her iki refüjünde trafik sorunlarına neden olduğu ve kazalara davetiye çıkardığından dolayı kapatılmasına karar verildi. Refüjlerin kapatılmasını kurul üyeleri oy birliği ile kabul etti. Kurul üyeleri kent merkezinde bulunan çekicilerin ücretlerini standart hale getirerek, otomobiller için çekici ücretini 60, büyük araçlar için ise 120 TL olarak belirlenmesine karar verdi.

 

VATANDAŞIN DA TEKNESİ OLACAK

Van’ın Büyükşehir olmasının ardından İl Özel İdaresi tarafından Van Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen ve Büyükşehir Belediyesi tarafından tadilattan geçirilerek kullanıma hazır hale getirilen tekne için Deniz Ulaşım Müdürlüğü tarafından kurula bir rapor sunuldu. Müdürlük tarafından hazırlanan raporda mevcut teknenin tekrardan tadilattan geçirilerek Van Gölü üzerinde turistik amaçlı kullanılması talep edildi. Teknenin tadilattan geçirilmesinin ardından Van Gölü üzerinde özel günlerde kullanılmak amacıyla yurttaşlara tahsis edilecek.

 

ERCİŞ DE RENKLENECEK!

UKOME Kurul üyeleri tarafından kentte ve ilçelerde bulunan korsan taşımacılığın önüne geçilmesi amacıyla özellikle Erciş ilçesinde bulunan M plakalı araçlar için önemli kararlar alındı. Daha önce Van’da M plakalı minibüsler için hayata geçirilen tek tip ve tek renk uygulamasının Erciş’te de uygulanması için karar alındı. Erciş’te 600 dolayında M plakasız ve korsan taşımacılık yaptığı belirlenen minibüsler için yaptırım kararının alınması gerektiği belirtilen toplantıda, ilçe de M plakalı 66 minibüsün her mahalle için 16 kişilik tek tip, modern ve yüksek model olarak değiştirilmesi kararı alındı. Alınan karar doğrultusunda korsan taşımacılığın önüne geçileceği gibi, yurttaşlarında korsan taşımacılık yapan minibüsleri kullanmamaları da sağlanılacak. Yine ilçeler arası yolcu taşımacılığına başlayan belediye otobüslerinin Erçek ve Çiçekli mahallerinde uygulanan ücret tarifesi görüşüldü. Ücretlerin ilçeler üzerinden alındığı ve mesafe nedeniyle yurttaşların ekonomik anlamda sıkıntı yaşamasından kaynaklı her iki mahallede yurttaşlardan bilet başına 2 TL alınması, öğrencilerden ise 1 TL alınması kararlaştırıldı.

 

PARKOMAT SİSTEMİ TEKRAR BAŞLAYACAK

UKOME Kurul Toplantısı’nda özellikle kent merkezinde yaşanan trafik sorunun çözümü için ana arter ve yol kenarlarına park eden araçlara parkomat sisteminin uygulanması ile ilgili teknik raporunun görüşülmesi talebi tartışıldı. Kentte daha önce hayata geçirilen ve daha sonra son verilen uygulamanın tekrardan başlatılması talebi görüşüldü. Kentte mevcut otoparkların yurttaşlar tarafından kullanılmadığı, mevcut otoparkların doluluk oranlarının çok düşük olduğu bunun nedenin ise yurttaşların ücretsiz olan ana arter ve yol kenarlarını ücretsiz bir şekilde kullanması ve araçlarını buralara park ettiklerini belirlendiği teknik raporda, kentte otopark kültürünün gelişmesi, yaşanan trafik sorunun ortadan kaldırılması için parkomat sisteminin hayata geçirilmesine karar verildi. Sistemin uygulanmaya başlaması ile kentte bulunan trafik sorunun kısmi olarak çözüme kavuşturulacağı, yurttaşların yol ve ana arterleri kullanmak yerine otoparkları kullanmalarının teşvik edileceği belirtildi.

 

SERVİS YOLLARI TEK YÖN OLACAK

Gündem toplantısının en önemli kararlarının başında gelen ve şimdiye kadar çok sayıda ölümlü ve maddi kazaya neden olan İpekyolu Transit yol kenarında sağ ve sol şeritlerde bulunan servis yollarının tek yöne değiştirilmesi talebi tartışıldı. Kurul üyeleri tarafından talebin görüşüldüğü toplantıda, servis yollarının çift şeritli olarak kullanılmasından kaynaklı yolda şuana kadar tespit edilen çok sayıda ölümcül kazanın meydan geldiği ve yine çok sayıda maddi hasara neden olan kazanın gerçekleştirildiği belirtildi. Servis yollarının tek yön olması gerektiğini belirten kurul üyeleri, yine yolda bulunan bazı orta refüjlerinde kapatılması gerektiğini ifade ettiler. Talep üzerinde ortak görüş bildiren kurul üyeleri servis yollarının tek yöne dönüştürülmesi ve orta refüjlerin kapatılması kararını oy birliği ile kabul etti.

 

ESKİ ORDUEVİ OTOPARKA DÖNÜŞTÜRÜLECEK

UKOME Toplantısı’nda alınan kararlar içerisinde yer alan ve kentte yaşanan trafik sorunun önüne geçilmesinde büyük rol oynayacak eski Orduevi’nin ücretsiz otoparka dönüştürülmesi kararı tartışıldı. Orduevi’nin kent merkezi içerisinde bulunmasından kaynaklı kent içerisinde yaşanan trafik sorunun büyük ölçüde çözüme kavuşturulacağı belirtilen talepte, orduevinin ücretsiz otoparka dönüştürülmesi ile birlikte yüzlerce aracın aynı anda bu otoparka kullanarak kent içerisinde yaşanan trafik karmaşasının önüne geçilmesinin sağlanılacağı belirtildi. Uygulamanın daha önce birçok yerde hayata geçirildiği ve bu uygulama ile yaşanan trafik sorunun kısmen de olsa çözüme kavuşturulduğunu belirten kurul üyeleri eski Orduevi’nin ücretsiz bir şekilde otoparka dönüştürülmesini oy birliği ile kabul etti. 

Editör: TE Bilisim