Orhan AŞAN/Şehrivan


Van’da özellikle depremden sonra sayısı artan pavyon ve gazinolar madde bağımlılığı ile bir kez daha gündeme geldi. Madde bağımlılığın iyice zirveye çıktığı Van’da pavyon ve gazino gibi içkili mekânların sayısı da her geçen gün artmaya başladı. Şehir merkezinde sayısı her geçen gün artan bu mekânlar vatandaşlar arasında da huzursuzluk yaratırken Emniyet Müdürlüğü’nün açıklaması ile ruhsat tartışması bir kez daha gündeme geldi.

Geçtiğimiz günlerde gazetemize madde bağımlılığı üzerine konuşan Mazlum-Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan, bu pavyon ve gazinolar ile ilgili olarak; “Valilik ve Emniyet bu pavyon ve barlara ruhsat veriyor. Valilik ve Emniyet ruhsat verince Belediye de ruhsat vermek zorunda kalıyor.” Demişti. Aslan’ın bu sözleri üzerine hemen harekete geçen Van Emniyet Müdürlüğü ruhsatlandırmanın belediye ve Özel İdareler tarafından yapıldığını belirterek topu Van Belediyesi’ne attı. Emniyet Müdürlüğü belediye ve mücavir alan sınırları içerisindeki tüm mekânların belediye izni ile açıldığını kaydederek, belediye ile ilgili de çarpıcı bir bilgi paylaştı.

Madde bağımlılığı ile ilgili olarak gazetemize önemli açıklamalarda bulunan ve Van’da madde alışverişi konusunda ciddi bir Pazar oluştuğunu belirten Mazlum-Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan, konu ile ilgili ciddi bir çalışma yapılması gerektiğine vurgu yapmıştı. Bu noktada pavyon ve barların da etkili olduğuna değinen Aslan, özellikle sayısı depremden sonra artan bu mekanlarla ilgili çarpıcı bilgilere de yer vererek Valilik ve Emniyet’in ruhsat verdiği mekanların belediye tarafından ‘mecburen’ açıklandığını belirtmişti. Öte yandan “Sanat sokağında çok ciddi bir madde alışverişi var. Bunların dışında bir de bu sokaklara bekar evler eklendi. Bu tehlikeli bir süreçtir. Şuana kadar 47 bar ve pavyona ruhsat verildi. Biz bu duruma da itirazda bulunduk. Valilik ve Emniyet bu pavyon ve barlara ruhsat veriyor. Valilik ve Emniyet ruhsat verince Belediye de ruhsat vermek zorunda kalıyor. Birbirlerini yıpratmaya çalışırken arada bizim çocuklarımız gidiyor.” Şeklinde konuşan Aslan’ın sözleri üzerine açıklama yapan Emniyet Müdürlüğü ise belediye sınırları içerisindeki tüm ruhsatların belediye tarafından verildiğini açıkladı.

“EMNİYET SADECE GÖRÜŞ VERİYOR, İZİNLER BELEDİYEDEN”

Aslan’ın Şehrivan’daki o sözleri üzerine bir açıklama yapan Van Emniyet Müdürlüğü, konu ile ilgili detaylı ve resmi verilere dayandırarak yaptığı açıklamada ruhsat konusunu açıklığa kavuşturdu. Haberde Aslan’ın belirttiği üzere bu ruhsatların Emniyet’in onayı ile verilmediğine vurgu yapılan açıklamada uygulanan işlemler şu şekilde ifade edildi; “Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nun 7. Maddesinin 2. bendinde; “Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin ruhsatı, bağlı olduğu kolluk kuvvetinin görüşü alındıktan sonra belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeler; bu alanların dışında il özel idareleri tarafından verilir. Kolluk kuvveti görüşünü yedi gün içinde verir. Ruhsat talepleri bir ay içinde sonuçlandırılır. İzin alınmadan açılan umuma açık istirahat ve eğlence yerleri kapatılır. Bu iş yerleri için düzenlenen iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarının bir örneği yetkili kolluk kuvvetine gönderilir. Bu iş yerleri genel güvenlik ve asayiş yönünden genel kolluk tarafından denetlenir.”

TOP ŞİMDİ BELEDİYEDE

Açıklamada iş yerinin açılması noktasında eğer belediye sınırları içerisinde ise ruhsatın belediye tarafından verildiğine dair yönetmelik de paylaşılarak şu ifadelere yer verildi; “Umuma açık istirahat ve eğlence yerinin açılması ve faaliyette bulunmasına belediye sınırları ve mücavir alan sınırları içinde belediye, bu alanlar dışında İl Özel İdaresi tarafından izin verilir. Aynı maddenin (d) bendine göre; yetkili kolluk kuvveti (bağlı bulunduğu sorumlu Polis Merkezi Amirleri), sadece açılacak yerin Genel Güvenlik ve Asayişin korunması açısından kolaylıkla kontrol edilebilecek bir yerde ve konumda olup olmadığını dikkate alarak, işyeri hakkındaki görüşünü mülki idare amiri vasıtasıyla yedi gün içinde bildirir.” kuralı doğrultusunda İlimiz de son 1 yıl içerisinde 5 adet alkollü umuma açık işyeri ile ilgili olarak, genel güvenlik ve asayişin korunması yönünden sakınca oluşturmadığına yönelik Van Belediye Başkanlığı ile gerekli yazışmalar yapılmıştır.”

30 YAZIYA RAĞMEN BELEDİYE İŞLEM YAPMADI!

Emniyet müdürlüğünün açıklamasındaki en çarpıcı nokta ise denetlemelerle ilgili. Açıklamaya göre Van’da açılan mekanların denetimini yapan Emniyet Müdürlüğü ruhsatsız 9 mekan tespit etmiş bu uyarılara rağmen Van Belediyesi bu mekanlarla ilgili hiçbir işlem yapmadı. Aynı açıklamada bu mekanlarla ilgili şu ifadelere yer verildi; “İlimiz de 33 adet alkollü umuma açık İşyeri bulunmaktadır. Ayrıca bunlara ilave olarak 9 adet alkollü umuma açık İşyeri ruhsatsız olarak faaliyet göstermektedir. Ruhsatsız olarak faaliyette bulunan işyerleri ile ilgili olarak, İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 32. Maddesine göre “Kapatma ve mühürleme işlemleri yetkili idare (Belediye ve İl Özel İdaresi) tarafından yapılır” hükmü doğrultusunda; Belediye Başkanlığına 30 kez yazı yazılmış olmasına rağmen, bu işyerleri ruhsatsız olarak faaliyetlerine devam etmektedir.”

“EMNİYET ÜZERİNE DÜŞENİ YAPIYOR”

Açıklamada Emniyet’in üzerine düşen tebdirleri aldığı belirtilirken bu mekanlarla ilgili çalışmalar da ayrıntılı olarak; “Son 1 yıl içerisinde alkollü umuma açık İşyerleri 99 kez denetlenmiş olup, cezai işlem için gerekli mercilere yazı yazılmıştır. Özet olarak; Umuma açık alkollü işyeri 4733 sayılı “Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un” 8. Maddesine istinaden TAPDK belgesinin olmadığından dolayı, 12 işyeri hakkında 20.458 TL idari para cezası uygulanmıştır. 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu’nun 6. maddesinde, “Her çeşit ticaret ve sanat amacı güden iş yerlerinde çalışanlar ve buralarda her türlü barındırmalar için iş yerlerinin sorumlu işleticisi; tarafından örneğine uygun kimlik belgesi doldurularak üç gün içinde genel kolluk örgütüne verilmesi zorunludur” hükmü doğrultusunda, kimlik bildiriminde bulunmayan 3 işyeri hakkında 310 TL idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca son 1 yıl içerisinde Umuma Açık Alkollü İşyerlerinde yapılan denetimlerde; 1263 şahsın GBT kaydı sorgulanmış, çeşitli suçlardan aranan 11 şahıs yakalanmıştır.” Şeklinde ifade edildi.

“O SÖZLER GERÇEĞİ YANSITMIYOR!”

Son olarak Aslan’ın o sözlerinin gerçeği yansıtmadığına bir kez daha vurgu yapan Emniyet Müdürlüğü habere konu hususlar ile ilgili çalışmaların da sürdüğünü belirterek; “Bahse konu haber ve röportajda belirtildiği üzere, Valilik ve Emniyet Müdürlüğünün bu ve benzer işyerlerine ruhsat vererek, bunun üzerine Belediyenin ruhsat verme zorunda kaldığı ve konu ile ilgili Emniyet birimlerinin görevlerini yerine getirmedikleri hususları gerçeği yansıtmamaktadır. Emniyet birimleri olarak yetki, görev ve sorumluluklarımız dahilinde, habere konu olan hususlar ile ilgili gerekli kontrol ve denetimlerimiz kararlılıkla devam etmektedir.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.

Editör: TE Bilisim