Büyükşehir Belediyesi, Çocuk Kreşi ve Gündüz Bakım Evi'ne verdiği Perperok (Kelebek) ismi Van Valiliği tarafından, 'Yürürlükteki mevzuata ve  genel ahlaka aykırı', 'Ayrımcılığa ve bölücülüğe yol açabilecek', ' Yabancı dil kurallarına göre teşkil edilmiş',  ''Çirkin', 'Müstehcen' ve 'Gülünç' ifadelerinin yer aldığı maddeye dayandırarak reddetti.

 

Büyükşehir Belediyesi Meclisi Ağustos ayı meclis toplantıları devam ediyor. Meclisin bugün ki görüşmelerinde, Van Valiliğine gönderilen bazı yerleşim yerleri isimlerinin Valilik tarafından reddetmesi ile ilgili kararlar tartışıldı. Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kısa bir süre önce açılışı yapılan Kürtçe Çocuk Kreşi ve Gündüz Bakım Evi'ne konulan Perperok (Kelebek) ismi 12 Mayıs tarihinde büyükşehir meclisinden geçirilerek Van Valiliğine gönderildi. Van Valiliği 3 ay sonra Van Büyükşehir Belediyesi'ne kısa bir yazı göndererek, Perperok (Kelebek) ismini reddetti. Van Valiliğinin reddetme gerekçesi ise meclis üyelerinin tepkilerine neden oldu. Valilik, Perperok isminin Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmeliğin 24. maddesine uygun olmadığına kanaat getirdi. Valiliğin gerekçe olarak gösterdiği 24. maddede ise şunlara yer veriliyor: "Mahalle, sokak, cadde, bulvar, meydan ve benzeri yerlerin adları; Anayasanın temel ilkelerine, yürürlükteki mevzuata,  genel ahlaka aykırı, ayrımcılığa ve bölücülüğe yol açabilecek nitelikte tespit edilemez. Yabancı dil kurallarına göre teşkil edilmiş kelime ve ifadeler ile çirkin, müstehcen ve gülünç adlar konulamaz"

 

BOZBAY: BU KARARI TANIMIYORUZ

Konuya ilişkin değerlendirme yapan Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay, "Valiliğin gerekçe olarak gösterdiği maddenin bizim talebimizle hiçbir alakası yok. Dünyanın en masum ismini bile ayrımcı gören bir zihniyet var karşımızda. Ülke eğer Kelebek ismi ile bölünecekse de bölünsün. Bu anlayışı kabul etmiyor ve Perperok ismini aynı şekilde onaylıyoruz. Biz meclis olarak bu kararı tanımadığımızı buradan bir kez daha belirtiyoruz" dedi. Bozbay'ın konuşmasının ardından Perperok ismi oy birliği ile tekrar meclisten geçirildi. 

Editör: TE Bilisim